Urmărește dezbaterea live

PSIHOTERAPIA online. Bran: Are mai multă experiență decât telemedicina sau PSIHIATRIA

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Psihoterapia online - FOTO Pexels @ Edward Jenner
Psihoterapia online - FOTO Pexels @ Edward Jenner

Psihoterapia este recomandarea pentru formele cele mai ușoare ale tulburărilor psiho-emoționale. 

Psihoterapia este recomandarea pentru formele cele mai ușoare ale tulburărilor psiho-emoționale, apelarea la tratamente medicamentoase făcându-se pentru formele ceva mai grave, potrivit medicului psihiatrul Mihai Bran, care a explicat aceste diferențe pentru ”Dicționarul de Sănătate”, de la DC Medical. 

”În funcție de intensitate și gravitate sunt ghiduri care recomandă pentru formele ușoare direct psihoterapie. Nu trebuie mers direct pe medicamente. Recomandări și dovezi au psihoterapiile de tip cognitiv comportamental, pentru că sunt multe tipuri de psihoterapie, genul acesta de terapie vine și cu niște dovezi și studii în spate și cumva sunt promovate de ghidurile terapeutice.

Psihoterapia are mai multă experiență în online, cel puțin în România, decât o are telemedicina sau psihiatria, pentru că se făceau astfel de abordări și înainte de pandemie. La fel, aici există studii făcute în SUA, în ceea ce privește eficiența acestor intervenții psihoterapeutice în online și se pare că online versus offline/cabinet ca și eficiență sunt similare, mai ales în cazul abordărilor de tip cognitiv-comportamental, unde nu este atât de importantă relația, ci mai degrabă tehnicalitatea și exercițiile pe care pacientul le face împreună cu terapeutul sau pe care le învață împreună cu terapeutul să le facă în timpul acestor ședințe. În această etapă sunt inclusiv soluții în care s-a încercat automatizarea și digitalizarea acestor protocoale terapeutice pentru diverse tipuri de patologii”,a explicat medicul psihiatru Mihai Bran, pentru DC Medical. 

Care sunt pașii de la tulburările psiho-emoționale la vindecare

”Abordarea corectă este să mergem la medical specialist, la medicul psihiatru, care în funcție de gravitate, de comorbidități, poate prescrie un tratament corect. De cele mai multe ori este nevoie de tratament cu antidepresive, chiar dacă numele ne duce cu gândul la depresie, sunt de fapt medicamentele din grupa farmacologică indicată și în cazul tulburărilor de anxietate. Sunt medicamente care nu dau dependență, sunt medicamente care nu sedează și ajută pacientul să revină la starea de funcționalitate de dinainte de episod, destul de repede și cu un minim de efecte secundare”, a mai spus dr. Mihai Bran.

Anxietatea poate să apară la orice vârstă

Anxietatea poate să apară la orice vârstă, indiferent de sex sau activitate, însă cele mai frecvente stări sunt pentru categoria persoanelor active, între 20 și 40 de ani. 

”Anxietatea este una dintre cele ami frecvente probleme din sfera psiho-emoționale. În sine, reprezintă o teamă fără motiv, o stare de neliniște, o agitație. Poate avea și manifestări fizice în sensul că puetm transpira, putem avea un tremur, palpitații, probleme de respirație. Este trăită de pacient ca o teamă de boală, de moarte, de a înnebuni de fapt, se poate duce chiar către stări de depersonalizare. Clar nu te mai poți concentra în acel moment, pentru că frica este foarte intensă,  apogeul reprezintă atacul de panică, care de multe ori se termină cu o prezentare într-o cameră de gardă a unui spital pe motiv de atac vascular sau infarct miocardic”, a explicat medicul psihiatru Mihai Bran, subliniind că atât de puternice sunt stările încât se poate crede că fizic există aceste probleme și nu că sunt doar psihice. (Citește mai departe AICI)

Vezi și: ANXIETATEA, cum apare și cum o putem gestiona

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel