Punctele negre, comedoamele, mituri desființate: Nu sunt cauzate de murdărie. Nu le stoarceți niciodată

Monika Baciu |
Data publicării:
punctele negre - FOTO: Freepik@atlascompany
punctele negre - FOTO: Freepik@atlascompany

Punctele negre sunt leziuni mici, de culoare închisă, care apar pe piele, adesea pe față și pe gât. 

Punctele negre conțin o versiune oxidată a melaninei, pigmentul întunecat produs de celulele din piele. Punctele negre sunt un tip de comedoame. Comedoanele apar atunci când porii din piele se astupă cu celule moarte și cu o substanță grasă, protectoare, cunoscută sub numele de sebum.

Partea superioară a comedoanelor, care este vizibilă la suprafața pielii, are o culoare închisă. În mod normal, părul crește din foliculii de păr din pori, iar glandele sebacee producătoare de sebum se află dedesubt. Atunci când acești pori sunt astupați, celulele moarte ale pielii din porul deschis reacționează cu oxigenul din aer și se înnegresc, formând un punct negru.

Acest lucru este adesea confundat cu murdăria reținută, dar apariția punctelor negre nu are legătură cu curățenia pielii. Alte leziuni acneice sunt de obicei închise, dar în cazul punctelor negre, pielea din jurul porului înfundat se deschide, aerul pătrunde, ceea ce face ca uleiul de sebum colectat sau celulele moarte ale pielii să se oxideze și să devină negre sau, uneori, gălbui.

Punctele negre apar cel mai frecvent pe față, spate, gât, piept, brațe și umeri. În aceste zone există mai mulți foliculi de păr.

Vezi și: Creatinina, care sunt valorile normale. Ce se întâmplă dacă este prea mare sau mică

Punctele negre, informații

Punctele negre sunt alcătuite din melanină oxidată și nu din murdărie prinsă.

Stoarcerea sau frecarea punctelor negre le poate agrava.

Pentru a reduce punctele negre, evitați produsele de îngrijire a pielii pe bază de ulei, mediile umede, hainele strâmte și produsele pentru piele care conțin alcool.

Acestea tind să apară atunci când hormonii duc la creșterea producției de sebum, o substanță uleioasă, de către glandele de sub piele.

Vezi și: Durerea de cap, când devine urgență medicală. Pandrea: Pot fi cele care alarmează în legătură cu un accident vascular cerebral fie ischemic sau hemoragic

Punctele negre, cauze

Unii factori pot crește șansele de apariție a punctelor negre.

Vârsta și schimbările hormonale sunt un factor important. Ca și alte simptome ale acneei, punctele negre sunt cele mai frecvente în timpul pubertății, când schimbarea nivelului de hormoni declanșează o creștere bruscă a producției de sebum. Cu toate acestea, ele pot apărea la orice vârstă.

Androgenul, hormonul sexual masculin, declanșează o secreție mai mare de sebum și o reînnoire mai mare a celulelor pielii în jurul pubertății. Atât băieții, cât și fetele se confruntă cu niveluri mai ridicate de androgeni în timpul adolescenței.

După pubertate, schimbările hormonale legate de menstruație, sarcină și utilizarea pilulelor contraceptive pot aduce, de asemenea, puncte negre la femei.

Supraproducția de celule cutanate de către organism poate provoca puncte negre, notează Medical News Today.

Alți factori includ:

- blocarea sau acoperirea porilor de către produsele cosmetice și îmbrăcăminte

- transpirația abundentă

- bărbieritul și alte activități care deschid foliculii de păr

- umiditatea ridicată și grăsimea din mediul apropiat

- unele afecțiuni medicale, cum ar fi stresul, sindromul ovarelor polichistice și sindromul premenstrual

- medicamente care încurajează reînnoirea rapidă a celulelor pielii

- utilizarea unor medicamente pe bază de steroizi, cum ar fi corticosteroizii

Contrar credinței populare, igiena precară nu provoacă în mod direct punctele negre. Exfolierea excesivă în încercarea de a le îndepărta le poate agrava.

Vezi și: Ceaiul care tratează bolile digestive și infecțiile respiratorii. Are efect antibacterian și antiviral

Punctele negre, simptome

Principalul simptom este reprezentat de leziunea mică și întunecată care dă numele punctelor negre. Punctele negre sunt un simptom al acneei, dar, fiind provocate de porii deschiși, diferă în unele privințe de alte leziuni acneice.

Punctele negre sunt neinflamatorii. Acest lucru înseamnă că nu sunt infectate și nu vor provoca durere și disconfort în același mod ca și coșurile și pustulele.

Punctele negre au o textură în relief, dar sunt mai plate decât coșurile. Schimbarea de aspect cauzată de punctele negre poate duce la jenă și dificultăți sociale sau psihologice la unii pacienți.

Punctele negre, tratament

Majoritatea oamenilor își tratează punctele negre acasă, fără a fi nevoie să meargă la medic, dar unele activități le pot agrava sau pot declanșa un tip de acnee mai severă.

Există multe mituri și contradicții cu privire la modul de tratare a punctelor negre, așa că cel mai bine ar fi să vedeți ce funcționează pentru dumneavoastră.

Vezi și: Româncele, neglijente în ceea ce privește sănătatea. Asistența medicală este mai deficitară decât în țări precum Ungaria sau Polonia

Ce trebuie să faceți pentru punctele negre

Curățare: Exfoliantele speciale pentru exfolierea delicată a feței pot fi de ajutor. Căutați-le pe cele fără parfum și pentru pielea sensibilă și evitați tot ce vă usucă prea tare pielea. Diferite produse sunt disponibile pentru a fi achiziționate online.

Deși este important să uscați pielea prin diminuarea producției excesive de ulei, uscarea în exces poate înrăutăți situația din cauza stimulării producției suplimentare de ulei de către glande.

Machiajul și produsele cosmetice: Folosiți produse non-comedogenice care nu înfundă porii, în schimb ar trebui să mențină porii limpezi și deschiși și să reducă acumularea de piele moartă. Machiajul necomedogenic poate fi achiziționat online de la diverse mărci.

Tratamente pe bază de prescripție medicală: Acidul azelaic, acidul salicilic și peroxidul de benzoil sunt, de asemenea, disponibile atât pe bază de prescripție medicală, cât și sub formă de medicamente eliberate fără prescripție medicală pentru acneea neinflamatorie. Acestea sunt tratamente topice, aplicate direct pe piele.

Medicamentele eliberate pe bază de rețetă care conțin vitamina A pot fi prescrise pentru a împiedica formarea dopurilor în foliculii de păr și pentru a promova o reînnoire mai rapidă a celulelor pielii.

Cu toate acestea, majoritatea oamenilor nu apelează la aceste tratamente decât atunci când acneea lor s-a agravat și a devenit o formă infectată sau mai severă, cum ar fi coșurile. 

Afecțiuni subadiacente: Orice alte probleme ale pielii, cum ar fi eczema sau rozaceea, pot face ca tratarea punctelor negre să fie puțin mai dificilă. Afecțiunea ar trebui tratată înainte de acnee, deoarece un tratament de succes poate duce la ameliorarea punctelor negre.

Vezi și: Lipsa colagenului, vizibilă pe față. Cum se poate stimula colagenul și de ce nu sunt indicate suplimentele

Odihnă și relaxare: Odihna suficientă și evitarea stresului pot ajuta, de asemenea, deoarece stresul poate declanșa producția de sebum. Exercițiile fizice pot ajuta la reducerea stresului.

Alimentația: Cercetările nu au confirmat faptul că renunțarea la cartofi prăjiți sau la ciocolată va reduce sau nu acneea, dar o dietă sănătoasă și echilibrată, cu multe fructe și legume proaspete, este benefică pentru sănătatea generală. Aceasta poate reduce riscul ca leziunile cutanate să se infecteze.

Ce nu trebuie să faci pentru a scoate punctele negre

Declanșatorii hormonali pot face ca punctele negre să fie inevitabile, dar unii factori pot crește riscul sau le pot agrava.

Stoarcerea: Evitați să stoarceți punctele negre, chiar și cu un dispozitiv metalic de îndepărtare a punctelor negre, deoarece acest lucru poate irita pielea și agrava problema.

Tratarea cu aburi: O baie de aburi a fost mult timp recomandată ca tratament pentru punctele negre, pe baza faptului că "deschide porii". Totuși, acest lucru nu a fost confirmat de cercetări. Unii oameni consideră că le înrăutățește problema.

Exfolierea: Acest lucru poate înrăutăți problema. Exfolierea îndepărtează sebumul. Glandele sebacee lucrează apoi mai mult pentru a înlocui sebumul, ceea ce duce la mai multe blocaje și la riscul de acnee inflamatorie.

Benzi, măști și aspiratoare: Benzile de îndepărtare, măștile și aspiratoarele trebuie folosite cu prudență, deoarece acestea pot irita și deteriora pielea dacă sunt folosite în mod necorespunzător.

Machiajul și produsele cosmetice: Evitați fardurile și produsele de îngrijire a pielii pe bază de ulei.

Alți factori declanșatori de mediu care trebuie evitați sunt:

- mediile umede

- hainele strâmte care închid pielea

- produsele pentru piele cu alcool, deoarece și acestea pot strânge și usca pielea

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel