Româncele, neglijente în ceea ce privește sănătatea. Asistența medicală este mai deficitară decât în țări precum Ungaria sau Polonia

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
romancele - FOTO: Freepik@MontriThipsorn
romancele - FOTO: Freepik@MontriThipsorn

Româncele stau prost la capitolul sănătate. Potrivit unui sondaj, în România asistența medicală pentru femei este mai deficitară decât în alte țări europene și nu numai.

Româncele nu acordă atenție sănătății. România s-a clasat mai jos decât majoritatea țărilor occidentale comparabile, inclusiv SUA, Australia, Noua Zeelandă, Franța și Germania, în Indicele global al sănătății femeilor Hologic 2021.

România se află pe locul 51 dintr-un total de 122 de țări analizate, după Ungaria. Analiștii au pus acest lucru pe seama faptului că femeile românce se luptă să aibă acces la îngrijiri preventive, cum ar fi depistarea cancerului, precum și la diagnosticarea cauzelor durerii și la sprijin pentru sănătate mintală.

România a obținut doar 56 de puncte din 100, în acest indice, care se bazează pe un sondaj realizat de firma de analiză Gallup pe un eșantion de peste 127.000 de persoane din întreaga lume. Aceasta o plasează la egalitate cu Indonesia, Uzbekistan, Malta, Thailanda, Paraguay, Canada, Vietnam și Republica Moldova.

Vezi și: Ceaiul care tratează bolile digestive și infecțiile respiratorii. Are efect antibacterian și antiviral

Ce a analizat studiul

În consultare cu o listă largă și în creștere de experți, Hologic și Gallup și-au propus să înțeleagă care sunt elementele-cheie măsurători care ar fi cele mai importante pentru un studiu de impact al femeilor.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a enumerat principalele 10 probleme pentru sănătatea femeilor la 20 de ani după ce țările au semnat angajamentele asumate în Declarația de la Beijing din 1995 și Platforma de acțiune, adăugând că femeile încă se confruntă cu multe probleme de sănătate.

Vezi și: Durerea de cap, când devine urgență medicală. Pandrea: Pot fi cele care alarmează în legătură cu un accident vascular cerebral fie ischemic sau hemoragic

Printre acestea se numără:

- cancerul

- reproducerea

- sănătatea maternă 

- HIV

- boli cu transmitere sexuală (BTS) și boli sexuale cu transmitere sexuală (ITS)

- violența împotriva femeilor

- sănătate mintală

- boli netransmisibile

Vezi și: Creatinina, care sunt valorile normale. Ce se întâmplă dacă este prea mare sau mică

- probleme legate de vârstă (sarcini la adolescente; vârste mai înaintate femeile pot avea mai puține pensii și beneficii, un acces mai redus la serviciile de sănătate și la serviciile sociale și un risc mai mare de sărăcie, la care se adaugă un număr mai mare de răspândite provocări de sănătate asociate cu vârstei înaintate) 

O listă suplimentară prezentată de OMS în 2020 indică principalele controale de sănătate pentru femei, care includ:

- analize de sânge

- tensiunea arterială

- testele de glicemie, indicele de masă corporală, testele osoase 

- densitatea osoasă, depistarea cancerului de sân, depistarea cancerului de colon

- controale dentare

- verificări ale profilului lipidic și depistarea cancerului de col uterin (testele Papanicolau și HPV testări), mai notează studiul. 

Vezi și: Stopul cardiac brusc, mai periculos în cazul femeilor. Își neglijează sănătatea. Multe femei nu recunosc acest lucru

Starea de sănătate a femeilor s-a înrăutățit

Constatările din Indexul 2021 sugerează că situația ar putea fi chiar mai urgentă acum decât a fost în timpul primului an al pandemiei de coronavirus. La nivel global, Indicele arată că majoritatea stării de sănătate a femeilor situația femeilor nu s-a îmbunătățit în 2021, iar situația sănătății situației multor femei care erau deja vulnerabile s-a înrăutățit.

Decalajul în ceea ce privește Indicele global între femeile cu venituri ridicate și cele cu venituri scăzute aproape că s-a dublat în decurs de un an, în timp ce decalajul dintre femeile din zonele urbane și cele rurale s-a accentuat mai mult. 

La nivel mondial, femeile se confruntă cu dificultăți pentru a-și permite produsele de bază. Acestea s-au simțit mai puțin în siguranță, au fost afectate de sănătatea emoțională  au resimțit mai multă durere decât în anul precedent.

Îngrijirea preventivă a continuat să să rămână cea mai slabă dintre toate dimensiunile. Femeile nu au mai fost examinate sau testate pentru depistarea bolilor mortale în cel de-al doilea an al pandemiei decât au fost în primul. 

Analizele medicale, esențiale în diagnosticarea bolilor. Când și cum se recoltează sângele

Testele generale de sânge sunt cele mai importante analize medicale de rutină. Totuși, de ce ar trebui să efectuăm un pachet de analize medicale anual.

Acestea oferă informații relevante despre starea de sănătate a organismului și pot indica existența unor afecțiuni, de care, de multe ori, nu știm că le avem. Din acest motiv, medicii recomandă efectuarea lor cel puțin o dată pe an.

”Monitorizarea periodică a stării de sănătate este cea mai importantă iar analizele medicale de laborator sunt printre cele mai cunoscute tipuri de teste medicale esențiale în investigarea problemelor de sănătate, chiar și în lipsa unor simptome clare”, arată Spitalul Militar de Urgență “Dr. Alexandru Augustin” Sibiu.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Știrile zilei în sănătate

16 apr 2024, 16:50
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel