Radu Țincu: când se va încheia al treilea val al pandemiei și vom putea reveni la viața normală

DCMedical Team |
Data publicării:

Medicul Radu Țincu a comentat afirmațiile prof. dr. Alexandru Rafila, conform căreia, valul al treilea ar mai putea dura 45 de zile. 

Medicul Radu Țincu a comentat afirmația conform căreia valul al treilea al pandemiei se va încheia în maxim 45 de zile, afirmație ce aparține profesorului Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS.  El a mai arătat că vom putea vorbi despre o revenire la la viața normală în toamnă.

”Al treilea val se poate încheia din două motive. În primul rând pentru că s-au introdus anumite măsuri de restricție, măsuri sanitare sporite care vor duce la o scădere a ratei de transmitere a virusului. Pe de altă parte avem o campanie de vaccinare care capătă din ce în ce mai multe contur, astfel încât o proporție din populație va fi imunizată, lucru care va contribui la stoparea acestui val. 

Sunt două aspecte în ceea ce privește pandemia și momentul în care se va opri. O primă problemă o reprezintă sistemul sanitar și presiunea pe sistemul sanitar. Există modele matematice dezvoltate de britanici care ne spun că la 32 de zile de la momentul în care am imunizat populația vulnerabilă, discutăm de vârstnici cu patologii cronice, mortalitatea în rândul acestei categorii va scădea cu 90%. Este un aspect important. Și dacă discutăm despre când s-ar putea relaxa măsurile și să putem spune că revenim la viața normală, atunci când vom avea un grad de imunizare colectivă care depășește 70-75% din populația unei comunități.

Dacă ne uităm, 70-75% din populația României înseamnă undeva la 10 milioane de persoane, trebuie să creștem capacitatea de vaccinare. Atât firmele care sunt în prezent în România și au crescut capacitatea de producție a vaccinurilor, se anticipează o creștere a numărului de doze. Pe de altă parte, începând din aprilie, vom avea și vaccinul Johnson and Johnson, care, având o stabilitate foarte bună la temperatură (...), va putea să contribuie la vaccinarea prin cabinetele medicilor de familie sau în zonele rurale unde nu există centre de vaccinare. 

Și eu cred că undeva în septembrie, octombrie, dacă reușim să ajungem la nouă, zece milioane de persoane vaccinate, cel mai probabil vom avea șansa să revenim la normalitate”, a declarat medicul Radu Țincu la Antena 3. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel