Rafila: Ideea de spitale dedicate COVID e depășită! Toate spitalele trebuie să trateze pacienți COVID

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Prof dr Alexandru  Rafila a explicat, într-o conferință, că ideea de a avea doar câteva spitale care tratează pacienții COVID e totalmente depășită și că trebuie ca toate spitalele unde structura o permite să treacă la tratarea acestor pacienți. „Noi nu mai avem decât pacienți gravi”, a subliniat el. 

prof dr Alexandru Rafila a atras atenția că spitalele dedicate COVID sunt deja arhipline, majoritatea doar cu cazuri grave, și că trebuie urgent ca toate spitalele care pot identifica zone ce pot fi izolate să o facă și să înceapă să trateze pacienți COVID. El a recunoscut că imaginile din Institutul Matei Balș, apărute în presă zilele trecute, unde se vedeau pacienți tratați pe paturi de campanie, pe holuri, sunt reale. 

„Ideea de spitale dedicate COVID e depășită. Trebuie ca toate spitalele, acolo unde o permite construcția spitalului, că nu se poate peste tot, știți bine că avem infrastructură spitalicească îmbătrânită, trebuie să identifice zone, etaje, o aripă, și așa mai departe pentru a trata pacienți COVID. Sunt colegi din multe specialități care pot să-i trateze, sigur trebuie coordonați de un medic infecționist. Asta scade presiunea pe cine? Pe spitalele actuale! Deci, spitalele actuale de boli infecțioase, nu mai pot să ducă. Eu vă spun ce se întâmplă la noi, la spitalul Matei Balș. Colegii sunt epuizați! Nu mai pot să facă față. Noi nu mai avem cazuri ușoare. Avem aproape numai cazuri complicate. Imaginile pe care le-ați văzut dumneavoastră la televizor (cele din Matei Balș cu pacienți tratați pe holuri, pe paturi de campanie, n.r.) sunt adevărate. Și atunci e o propunere pe care am făcut-o și acum când am fost prin diverse localități din țară, trebuie să existe la nivel județean un mecanism de coordonare a tuturor spitalelor din județ care trebuie să găzduiască și să trateze pacienți COVID, trebuie să le furnizeze oxigen, iar chestiunea aceasta cu Terapia Intensivă sigur că este separată, că e coordonată de domnul Arafat n sensul locurilor disponibile și așa mai departe, dar la nivelul tratamentului pacienților cu forme medii de exemplu, nu există niciun fel de coordonare și e o suprasolicitare a actualelor spitale Deci e clar că trebuie să lărgim baza de tratament. Și lucrul ăsta se întâmplă peste tot! Practic nici nu mai știi, gândiți-vă că sunt pacienți care devin bolnavi COVID în timp ce sunt spitalizați pentru altceva!”, a explicat prof dr Alexandru Rafila, într-o conferință de presă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel