Retenția de apă, problemă obișnuită sau semn al unei boli. Ce trebuie să știi. Ce complicații grave poate avea

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
retentia de apa - FOTO: Freepik@toa55
retentia de apa - FOTO: Freepik@toa55

Retenția de apă poate fi o problemă obișnuită sau un semn al unei afecțiuni de sănătate. Unele modificări ale stilului de viață pot ajuta la reducerea retenției de apă atunci când nu este cauzată de o afecțiune gravă.

Retenția de apă, cunoscută sub numele de edem, reprezintă umflarea unor părți ale corpului. Vă puteți confrunta cu retenția de apă la nivelul picioarelor, gleznelor sau picioarelor, precum și la nivelul feței și al mâinilor.

Retenția de apă, cauze

Retenția de apă este cauzată de acumularea de lichid în țesuturile corpului.

Statul așezat mult timp în timpul zilei de lucru sau în timpul zborurilor cu avionul, schimbările hormonale din timpul sarcinii și chiar statul în picioare prea mult timp pot provoca acest lucru. Corpul dumneavoastră este alcătuit în proporție de 50 până la 60% apă. Atunci când nivelul de hidratare nu este echilibrat, corpul tău tinde să se agațe de acea apă.

Cu toate acestea, unele probleme grave de sănătate cauzează, de asemenea, edeme.

În funcție de cauză, este posibil să puteți ajuta la ameliorarea edemelor prin modificări ale dietei sau prin evitarea șederii pentru perioade lungi de timp pe parcursul zilei. Dacă este cauzat de alte afecțiuni de sănătate, medicii ar putea fi capabili să ajute la gestionarea afecțiunii.

O serie de factori pot provoca retenția de apă. Unele cauze pot fi un semn al unei afecțiuni grave de sănătate, în timp ce altele pot să nu fie grave.

Vezi și: Cancerele care nu se vindecă, un război. Tratamentele, ineficiente și prognostic sumbru

Cauzele retenției de apă pot include:

- Zborul în avion. Schimbările de presiune din cabină și statul așezat pentru o perioadă lungă de timp pot face ca organismul dumneavoastră să rețină apa.

- Statul în picioare sau șezând prea mult timp. Gravitația menține sângele în extremitățile inferioare. Este important să vă ridicați și să vă mișcați des pentru a menține circulația sângelui. Dacă aveți un loc de muncă sedentar, programați-vă timp să vă ridicați și să vă plimbați.

- Consumul de prea mult sodiu. Este posibil să obțineți prea mult sodiu folosind multă sare de masă sau ingurgitând alimente procesate și băuturi răcoritoare.

- Anumite medicamente. Unele medicamente provoacă retenție de apă ca efect secundar. Acestea pot include:

- tratamente de chimioterapie

- analgezicele fără prescripție medicală (OTC)

- medicamente pentru tensiunea arterială

- medicamente pentru boala Parkinson

- anumite pilule contraceptive hormonale

- Insuficiență cardiacă. Insuficiența cardiacă, care apare atunci când inima nu poate pompa sângele în mod eficient, poate face ca organismul să rețină apă.

- Tromboza venoasă profundă (TVP). Umflarea picioarelor poate fi cauzată de TVP, care este un cheag într-o venă. Aceasta este considerată o urgență medicală.

- Sarcina. Schimbarea greutății în timpul sarcinii poate provoca retenția de apă la nivelul picioarelor, dacă nu vă puteți mișca în mod regulat.

- Boala de rinichi. Boala cronică de rinichi avansată poate provoca retenție de apă la nivelul brațelor și picioarelor. Acest lucru se întâmplă atunci când rinichii nu reușesc să filtreze excesul de lichide din organism, ceea ce duce la acumulări.

- Ciroza hepatică. Atunci când cineva are ciroză, presiunea crescută în ficat și producția redusă de proteine de către ficat poate duce la retenție de apă.

- Modificări menstruale și hormoni fluctuanți. Ciclul menstrual poate provoca retenție de apă, potrivit Healthline.

Vezi și: Tromboza venoasă profundă, afecțiunea gravă care poate ucide. Diagnosticul, dificil. Simptomele, ușor de confundat

Retenția de apă, complicații

Retenția de apă persistentă poate fi un simptom al unei afecțiuni grave, inclusiv:

- tromboza venoasă profundă

- fibroame uterine

- insuficiență cardiacă

- boală hepatică

- boală de rinichi

Retenția de apă, când devine o urgență medicală

Tromboza venoasă profundă este o urgență medicală. Aceasta apare atunci când se formează un cheag de sânge într-o venă profundă, de obicei în picior sau în braț. Simptomele pot include:

- durere

- umflătură

- sensibilitate

- piele care se simte caldă la atingere

Dacă credeți că vă confruntați cu tromboză venoasă profundă trebuie să apelați serviciile de urgență.

Vezi și: De ce avem păr pubian. Care este rolul acestuia. Ce afecțiuni poți avea dacă ai prea mult păr în zona intimă

Retenția de apă, complicații

Retenția de apă persistentă ar putea fi un simptom al unei afecțiuni grave, inclusiv:

- tromboza venoasă profundă

- fibroame uterine

- insuficiență cardiacă

- boală hepatică

- boală de rinichi

Retenția de apă, prevenție

- Ridicați-vă picioarele. Ridicarea picioarelor vă poate ajuta să mutați apa în sus și să o îndepărtați de extremitățile inferioare.

- Purtați șosete sau jambiere de compresie. Șosetele de compresie sunt din ce în ce mai populare și mai ușor de găsit. Acestea sunt disponibile la magazinele de îmbrăcăminte sportivă și pe multe site-uri online.

Șosetele de compresie sunt făcute să se potrivească strâns. S-ar putea chiar să se simtă puțin inconfortabil la început. Scopul îmbrăcămintei de compresie este de a vă strânge picioarele și de a împiedica acumularea de lichid.

Cereți ajutorul unui medic dacă problema dvs. persistă. Un medic vă poate prescrie un medicament diuretic pentru a vă face să urinați mai mult.

Retenția de apă, perspective

Puteți trăi o viață sănătoasă dacă rețineți apă în mod natural. Este o problemă de sănătate comună. Efectele sale secundare includ, de obicei, senzația că ați luat în greutate și că hainele vă vin mai strâmte decât de obicei.

Dacă vă simțiți îngrijorat de simptomele dumneavoastră sau dacă acestea încep brusc, consultați un medic.

Vezi și: Greșeala uriașă pe care o faci când folosești și gătești uleiul. Cel mai nesănătos ulei. Anca Ioniță: E nociv. Efect negativ asupra sănătății

Retenția de apă, prevenție

Cel mai bine este să urmați o dietă echilibrată și să limitați alimentele bogate în sodiu. Țineți un jurnal cu ceea ce faceți și mâncați atunci când simțiți că rețineți apă în plus. Acest lucru vă poate ajuta să identificați cu exactitate cauzele.

Apoi, puteți face schimbări adecvate în stilul de viață pentru a ajuta la prevenirea retenției de apă sau puteți cere îndrumarea unui profesionist medical.

Retenția de apă este o problemă de sănătate comună care poate fi cauzată de o serie de factori, inclusiv dieta, ciclurile menstruale și genetica. Puteți ajuta la ameliorarea retenției de apă prin efectuarea unor modificări ale stilului de viață.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel