Cancerele care nu se vindecă, un război. Tratamentele, ineficiente și prognostic sumbru

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cancerele care nu se vindeca - FOTO: Freepik
cancerele care nu se vindeca - FOTO: Freepik

Cancerele care nu se vindecă reprezintă o provocare pentru medici. Care sunt, însă, tipurile de cancer asupra cărora nu are efect tratamentul.

Cancerele care nu se vindecă au un prognostic sumbru. În războiul împotriva cancerului, medicii depistează și tratează agresiv mai multe tumori maligne ca niciodată.

Dar, în același timp, tratează în exces mai multe tipuri de cancer decât oricând. Cancerul există pe un spectru. Unele au mai puțin de 5% șanse de a progresa peste două decenii, în timp ce altele au peste 75% șanse de a progresa în decurs de unul sau doi ani. Pentru cancerele cu risc scăzut, pacienții și medicii lor ar trebui să ia în considerare ”supravegherea activă” a tumorii, mai degrabă decât să opteze pentru un tratament imediat sub formă de operație sau chimioterapie.

Lupta împotriva cancerului, un război

Efortul colectiv de îmbunătățire a tratamentului cancerului este adesea descris ca un ”război”, ca și cum tumorile maligne ar fi un flagel care trebuie eradicat și distrus fără milă în momentul în care este detectat. Însă, în prezent, oncologii solicită din ce în ce mai mult un armistițiu în cazul multor tipuri de cancer. Lupta s-ar putea să fi mers prea departe.

Pe măsură ce screeningul pentru depistarea cancerului a devenit mai puternic în ceea ce privește domeniul de aplicare și din ce în ce mai răspândit, se depistează mai multe cancere decât oricând. Un studiu al CDC publicat anul trecut a constatat că, între 2009 și 2018, numărul de persoane diagnosticate cu cancer a urcat de la 1.292.222 la 1.708.921 de persoane.

Pentru cancerele agresive ale plămânilor, colonului și pancreasului, această detectare avansată poate fi o salvare de vieți. Dar pentru cancerele cu risc scăzut, inclusiv, de exemplu, cele de prostată, uretrală, tiroidă, anumite limfoame non-Hodgkin și unele zone ale sânului, un test pozitiv poate duce la stres emoțional și la un tratament inutil și solicitant din punct de vedere fizic.

Vezi și: Tromboza venoasă profundă, afecțiunea gravă care poate ucide. Diagnosticul, dificil. Simptomele, ușor de confundat

Unele tipuri de cancer nu ar trebui să fie tratate

Cancerul, pe care mulți oameni îl consideră instinctiv ca pe o condamnare la moarte, există de fapt pe un spectru larg, variind de la un risc ultra-redus, cu mai puțin de 5% șanse de a progresa în decurs de două decenii, până la un risc extrem de ridicat, cu peste 75% șanse de a progresa în decurs de un an sau doi.

Deoarece tratamentul cancerului, inclusiv chimioterapia și intervenția chirurgicală, poate fi costisitor și poate schimba viața, obiectivul ar trebui să fie acela de a mânui aceste arme în cazurile în care sunt necesare și de a le ține în teacă atunci când nu sunt necesare.

În schimb, în cazul cancerelor cu risc scăzut, modul de operare ar trebui să fie probabil ceea ce se numește ”supraveghere activă”, definită de Institutul Național de Cancer ca fiind ”un plan de tratament care implică urmărirea îndeaproape a stării pacientului, dar fără a administra niciun tratament, cu excepția cazului în care există schimbări în rezultatele testelor care arată că starea pacientului se înrăutățește”, notează Big Think.

Vezi și: Lombosciatica, afecțiunea frecventă cu dureri fulgerătoare. Care este tratamentul

Cancerul de prostată, greu de tratat

Recent, un studiu pe termen lung care a comparat supravegherea activă a cancerului de prostată cu terapii agresive, cum ar fi chirurgia și radioterapia, nu a constatat nicio diferență în ceea ce privește ratele de supraviețuire pe parcursul a 15 ani de urmărire. Un studiu din 2021 care a comparat chirurgia frontală a melanomului și simpla monitorizare cu ultrasunete a dus, de asemenea, la același risc general de deces. Studii repetate de supraveghere activă pentru cancerul tiroidian au raportat, de asemenea, rezultate excelente pentru pacienți.

”Cred că noul rol al medicilor este acela de a fi un antrenor și de a încerca cu adevărat să ajute la explicarea tuturor acestor date complicate și de a-i ajuta pe oameni să facă o alegere potrivită pentru ei”, a declarat în 2017 pentru CBS News Dr. Laura Esserman, chirurg specialist în cancer de sân și oncolog la Universitatea California-San Francisco.

Vezi și: Apa micelară, produsul minune potrivit pentru toate femeile. Cum se alege corect

Nu-i spuneți cancer

O metodă pe care medicii ar putea să o adopte cu pacientele lor este să se abțină de la a numi ”cancer” o tumoare foarte timpurie, neagresivă. Un studiu din 2019 a constatat că voluntarii cărora li s-a prezentat un diagnostic ipotetic au ales mult mai des chirurgia în locul supravegherii atunci când o tumoare a fost descrisă ca fiind ”cancer” față de un ”nodul”, un termen mai puțin încărcat.

De asemenea, medicii ar putea reduce cantitatea de screening pe care o fac, în special în cazul adulților sănătoși sau al adulților în vârstă, care probabil ar opta oricum să nu trateze un cancer diagnosticat.

Din nefericire, dorința de detectare și tratament precoce poate fi greu de înlăturat, a declarat pentru CBS News Dr. H. Gilbert Welch, un important cercetător în domeniul cancerului.

”În mod ironic, cu cât un test de depistare face mai multe supradiagnosticări, cu atât devine mai popular, pentru că sunt mai mulți oameni care se simt ”supraviețuitori” datorită depistării. Deși se întâmplă să fie un cancer care nu avea să le deranjeze niciodată. Ei nu vor ști niciodată asta”, a spus dr. H. Gilbert Welch.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel