Rezidențiat liberalizat, rezidenți în spitale locale, cabinete și spitale private. Anunț de ultimă oră

Dana Lascu |
Data publicării:
UPU
UPU

Guvernul a aprobat o ordonanță care prevede că cei care au câștigat concursul de rezidențiat vor putea fi pregătiți în cabinetele individuale de medicină de familie, spitalele aflate în administrarea unităților publice locale, spitalele private și în instituțiile de învățământ superior particulare acreditate. Vor fi circa 7.159 rezidenți!

La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului, aprobată prin Legea nr. 103/2012, cu completările ulterioare precum și pentru completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

Rezidenți inclusiv în spitale private și spitale locale

Conform documentului, anunță Ministerul Sănătății, pregătirea în rezidențiat se va defășura în mod descentralizat, regional, la nivelul centrelor universitare cu facultăți de medicină, medicină dentară și farmacie acreditate, prin departamentele de învățământ postuniversitar medical, medico-dentar și farmaceutic, inclusiv în cabinete medicale individuale de medicină de familie, precum și în unități sanitare și unități medico-militare ale ministerelor cu rețea sanitară proprie, sau în unități sanitare aflate în administrarea unităților publice locale. De asemenea, pregătirea în rezidențiat se va putea desfășura și în cadrul unităților sanitare private și în instituțiile de învățământ superior particulare acreditate, care au în structură programe de studii universitare de licență în domeniul medicină, medicină dentară, farmacie, în condițiile îndeplinirii de către acestea a criteriilor și condițiile de pregătire în rezidențiat aprobate prin ordin al ministrului Sănătății.

Actul normativ adoptat mai stabilește reglementări privind coordonatorii de program în rezidențiat, responsabilii de formare, drepturile și obligațiile ce revin unităților sanitare, dar și rezidenților.

„Pot spune că, împreună cu echipa mea, am îndeplinit primul obiectiv stabilit și anunțat, conform programului de guvernare. Am reușit ca, într-un timp record, să organizăm în bune condiții concursul de intrare în Rezidențiat și să salvăm o generație de specialiști în condițiile în care înregistrăm o lipsă a resursei umane în sistemul sanitar. Prin reglementările de astăzi eliminăm inechitățile existente elaborând cadrul legal care dă posibilitatea formării unui număr mai mare de specialiști atât în sistemul public, cât și în unități sanitare private și instituții de învățământ superior particulare acreditate care îndeplinesc toate condițiile de pregătire. Astfel, toți cei care au obținut la concurs peste 60% din punctajul pe domeniu, vor intra în pregătire. Avem înregistrat un record privind numărul de rezidenți pe care-l vom pregăti, estimăm 7.159 rezidenți, în România și sperăm ca efectele să se vadă în câțiva ani. Sunt primele măsuri concrete pe care le luăm pentru a stopa criza resursei umane calificată din domeniul medical. Am reușit acest lucru în condițiile în care anul acesta s-a înregistrat un record de participare la Rezidențiat. Asta înseamnă că ne pasă de următoarele generații care ne vor înlocui", a spus Victor Costache, ministrul Sănătății

Astfel, față de cele 3.960 locuri alocate domeniului medicină generală au fost identificate soluții pentru ca peste 900 tineri care au obținut punctaj minim de promovare și care nu puteau fi încadrați în sistemul actual de formare aferent medicilor rezidenți să intre, suplimentar, în pregătire. În prezent se lucrează și pentru integrarea celor din domeniul medicină dentară și farmacie.

CRUSP, birou special pentru rezidenți

Pentru a nu exista disfuncționalități în comunicare, între cei promovați la Rezidențiat și Centrul de Resurse Umane din Sănătatea Publică (CRUSP), unitatea aflată în subordinea MS și care se ocupă de repartizarea pe specialități a noilor medici rezidenți, se va forma un grup suport. Acesta va fi alcătuit din reprezentanți ai MS și reprezentanții celor admiși, astfel încât, părțile să lucreze împreună și transparent în vederea integrării tuturor celor care au obținut peste 60% din punctajul pe țară, pe domeniu.

Rolul grupului va fi acela de îndrumare, tocmai ca noii medici rezidenți să aibă toate informațiile necesare unor opțiuni clare, mai ales că suplimentarea locurilor de intrare în rezidențiat, prin creșterea numărului de unități medicale în care se poate efectua pregătirea de specialitate, ar putea creea confuzii. Suplimentar, MS pune la dispoziție o adresă de e-mail, special creată pentru cei care doresc consultanță cu privire la alegerea localui unde își vor definitiva pregătirea de specialitate, precum și un număr special de telefon. La CRUSP va exista până în luna februarie, anul viitor, un birou dedicat acestor informări și consultări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel