REZIDENȚIAT: Specialități sistate, reintroduse la rezidențiat din 2020. Ordinul ministrului

Dana Lascu |
Data publicării:
Farmacie
Farmacie

Două specialități sistate din 2001 și 2006 vor fi reintroduse la REZIDENȚIAT din 2020, arată un proiect de Ordin al Ministerului Sănătății, realizat la cererea Colegiului Farmaciștilor din România. Proiectul se află deocamdată în trasparență decizională, fiind supus dezbaterii publice.

Proiectul de ordin pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului Sănătății publice nr.1.509/2008 privind aprobarea Nomenclatorului de specialități medicale, medicodentare și farmaceutice pentru rețeaua de asistență medicală, prevede reînființarea a două specialități în domeniul farmacie, la care se renunțase acum ani buni.

Este vorba de specialitatea „farmacie generală", care fusese sistată odată cu seria de rezidenți din 2001, și de specialitatea „industrie farmaceutică și cosmetică", a cărei ultimă serie de rezidenți a fost cea din 2006.

Solicitarea este motivată de numărul mare de pacienți care se adresează în fiecare an farmaciilor cu circuit deschis, precum și de lipsa specialiștilor care să poată evalua producătorii de medicamente și cosmetice, în contextul apariției Directivei Europene privind medicamentele contrafăcute, se arată în Motivarea proiectului.

Totodată, Colegiul Farmaciștilor din România a propus, prin adresa nr.1878/29 iul.2019, înregistrată la Ministerul Sănătății cu nr.SP/9717/43673/29 iul.2019, și redenumirea specialitării „Farmacie generală" în „Farmacie comunitară și de spital".

Cele două specialități urmează să aibă o perioadă de pregătire de 3 ani.

Ce prevede exact noul ordin

Ordinul ministrului sănătății publice nr. 1.509/2008 privind aprobarea Nomenclatorului de specialități medicale, medico-dentare și farmaceutice pentru rețeaua de asistență medicală, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 648 din 11 septembrie 2008, cu modificările și completările ulterioare, se va modifica și completa după cum urmează:

1. Articolul 12 se modifică și va avea următorului cuprins:

„Art. 12 - (1) Rezidenții confirmați în specialități pentru care, sub incidența normelor anterioare, s-a sistat formarea, își continuă pregătirea și susțin examenul de specialist în specialitățile în care au fost confirmați. Aceștia au acces la formare în a doua specialitate, în condițiile prevăzute de normele în vigoare.

(2) Începând cu rezidențiatul din anul 2020 se reia formarea în specialitățile „farmacie generală" și „industrie farmaceutică și cosmetică"

2. În Anexa „Nomenclator de specialități medicale, medico-dentare și farmaceutice pentru rețeaua de asistență medicală" la punctul III. DOMENIUL FARMACIE, după punctul 2. se introduc două noi puncte, punctul 3 și punctul 4 cu următorul cuprins

- Farmacie generală - 3 ani

- Industrie farmaceutică și cosmetică - 3 ani

Centrul de Resurse Umane în Sănătate Publică și celelalte direcții din Ministerul Sănătății vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel