Ridichea neagră, de la tratarea tusei la reducerea riscului de cancer de sân și de endometru

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
ridichea neagra. FOTO: Freepik @underdome
ridichea neagra. FOTO: Freepik @underdome

Ridichea neagră are multiple beneficii pentru sănătate, de la tratarea tusei și a răcelilor la reducerea riscului de cancer.

Ridichea neagră, originară din Asia și Europa, este una dintre legumele folosite pentru combaterea tusei, datorită proprietăților pe care le are: imunistimulatoare, antivirale și antibacteriene. De asemenea, ridichea neagră poate fi consumată și ca atare, în salate, în ciuda gustului ceva mai iute decât al ridichilor de lună (de primăvară) și a aromei sale puternice și specifice, ușor înțepătoare.

Ridichea neagră, conținut nutrițional

O porție de 100 de grame de ridiche neagră conține:

- calorii 16

- carbohidrați 3,40 grame

- proteine 0,68 g

- grăsimi 0,10 g

- fibre 1,6 g

- folați  6 % din Doza Zilnică Necesară (DZR)

- niacină (vitamina B3) 1,5%

- piridoxină (vitamina B6) 5,5%

- riboflavină (vitamina B2) 3%

- vitamina A 1%

- vitamina C 25%

- vitamina E 9%

- vitamina K 1%

- calciu (2,5%), cupru (5%), fier (4%), magneziu (2,5%), mangan (2,5%), zinc (2%)

- beta-caroten și luteina-zeaxantină, notează Nutrition&You.

 Ridichea neagră, beneficii pentru sănătate

Ridichea neagră este utilizată în scopuri medicale încă din antichitate, iar alături de alte legume din familia Brassica, cum ar fi varza, conopida sau napii, aduc beneficii multiple sănătății.

Ridichea neagră are același aport caloric ca suratele sale, ridichile de lună, dar sunt o puternică sursă de antioxidanți, vitamine și fibre.

Acest tip de ridiche are o concentrație mate de compuși glucosonolați. Glucorafanina este glucosinolatul predominant care se găsește în aproape toate părțile plantei de ridiche. Glucorafanina este transformată în sulforafan prin reacție enzimatică de hidroliză, ceea ce îi conferă o aromă înțepătoare.

Studiile de cercetare sugerează că glucosinații din legumele din familia Brassica oferă proprietăți antivirale, de stimulare a sistemului imunitar și anticancerigene.

Prin conținutul ridicat de vitamina C, de un sfert din doza indicată, ridichea neagră are proprietăți antioxidante și ajută organismul la sinteza colagenului, stimulând astfel imunitatea, dar și cu acțiune benefică în eliminarea radicalilor liberi inflamatori.

În medicina tradițională, extractul de ridichi negre este folosit pentru tratarea afecțiunilor hepatice și biliare, cum ar fi indigestia, dispepsia, calculi biliari și pentru a vindeca afecțiunile respiratorii, reumatismul și artrita.

Ridichea, fiind membră a legumelor crucifere, poartă și alți fitonutrienți, cum ar fi indol-3-carbinol (I3C), care sunt agenți de detoxifiere.

Studiile experimentale au sugerat că activitățile anti-estrogenice ale I3C și DIM (di-indol metan) ar putea contribui la reducerea riscului de cancere hormono-dependente, cum ar fi cel de sân și de endometru, mai notează sursa menționată.

Ridichea neagră este bună pentru prevenirea și tratarea răcelii comune. Aroma sa specifică este ceea ce o face eficientă, tocmai prin stimularea membranelor mucoase și eliminarea congestiei.

Băutura care curăță și vindecă PLĂMÂNII și calmează tusea. Dacă te-ai lăsat de fumat, trebuie să o bei

Există o băutura care vindecă plămânii, așa că fie că ești fumător, suferi de boli ale plămânilor sau pur și simplu vrei să previi problemele într-o perioadă în care răcelile și virusurile sunt frecvente, trebuie să știi despre această băutură care face minuni pentru plămâni, îi curăță și îi reface, calmează inflamațiile și tusea.

Este vorba despre un ceai de ceapă, turmenic și rădăcină de ghimbir, pe care-l îndulcești mai apoi cu miere.

Turmenicul este cunoscut pentru efectele sale benefice pentru sănătatea plămânilor, în timp ce ghimbirul are proprietăți antiinflamatoare.

De asemenea, mierea calmează inflamațiile în cazul unei răceli sau atunci când tușești.

Ceapa ameliorează tusea, dar şi durerile de gât şi durerile de cap din cauza sinuzitei.

Leacuri pentru tuse. 8 remedii naturale la îndemână

Mierea

Are proprietăţi antiseptice şi de calmare, fiind un excelent tratament pentru tuse. Se poate folosi miere de floarea-soarelui, de tei, de lavandă, miere de conifere, de brad sau mierea de pădure.

Ceapa

Ameliorează tusea, dar şi durerile de gât şi durerile de cap datorate sinuzitei. Poate fi consumată sub formă de sirop, care se prepară cu miere sau sub formă de ceai. 

Sirop de pătlagină

Şi pătlagina se înscrie în rândul remediilor pentru tuse, folosită în cazul bronşitei şi laringitei, fiindcă are proprietăţi antitusive, expectorante şi antibiotice. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Ceaiul care scade tensiunea, cu efect și în sezonul răcelilor. Fecioru: Cura de tratament este cam de patru luni

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel