Risc de autism: Sănătatea mamei înainte de sarcină contează

Dana Lascu |
Data publicării:
Riscul de nastere prematura spontana la gravide, determinat de unele bacterii din uter si vagin
Riscul de nastere prematura spontana la gravide, determinat de unele bacterii din uter si vagin

Multe femei gravide se întreabă dacă antidepresivele - sau alte medicamente care acționează asupra neurotransmițătorilor creierului - ar putea crește riscul copiilor lor de a dezvolta autism. Acum, noi studii sugerează că de fapt „vinovatul” e altul!

Multe femei gravide se întreabă dacă antidepresivele - sau alte medicamente care acționează asupra neurotransmițătorilor creierului - ar putea crește riscul copiilor lor de a dezvolta autism. Noi studii, arată că nu este cazul. Dar sănătatea mamei înainte și în timpul sarcinii poate juca un rol în tulburările de spectru autist, arată cercetătorilor de la Facultatea de Medicină Icahn de la Mount Sina, New York.

Pentru acest studiu, cercetătorii au evaluat riscurile asociate cu 180 de medicamente care vizează neurotransmițătorii, inclusiv antidepresive și antipsihotice.

Datele noastre indică faptul că majoritatea medicamentelor cunoscute că afectează neurotransmițători luate de femei în timpul sarcinii nu pot influența riscul de autism la copii", a declarat autorul studiului, Magdalena Janecka. Ea este doctor în medicină și cercetător la Centrul de Cercetare și Tratament pentru Autism de la Mount Sinai.

Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că ratele de autism au fost mai mari în rândul copiilor cuu mame a căror stare de sănătate era precară înainte de sarcină.

Starea de sănătate a mamei, mai importantă ca medicamentele

Aceasta constatare sugerează că sănătatea mamei este un factor mai important în dezvoltarea unui copil decât medicamentele pe care le ia în timpul sarcinii, au spus autorii studiului într-un material dat publicității de Mount Sinai.

Studiul a inclus date de la aproape 100.000 de copii născuți în Israel între anii 1997 și 2007.

Cercetătorii au ajustat concluziile în funcție de anul nașterii copilului și de factorii maternali, cum ar fi vârsta mamei la nașterea copilului, istoricul tulburărilor psihiatrice și neurologice și numărul de diagnostice medicale în timpul sarcinii.

Cercetările anterioare privind autismul și utilizarea anumitor medicamente în timpul sarcinii au generat unele alarme. Dar aceste studii au analizat doar un număr mic de medicamente, au remarcat autorii studiului de față.

Janecka și colegii ei investighează acum modul în care sănătatea mamei ar putea afecta riscul unui copil de autism.

În Statele Unite, aproximativ unul din 59 de copii are o tulburare de spectru autist, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Persoanele cu autism au dificultăți sociale și de comunicare care pot varia de la ușoare la severe.

Studiul, integral, poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel