Riscul de diabet și hipertensiune, crescut de zgomotul traficului rutier

Dana Lascu / 07 iun 2020 / 07:15
Zgomotul traficului, extrem de periculos, nu doar poluarea
Zgomotul traficului, extrem de periculos, nu doar poluarea

Trafic rutier aglomerat este suficient pentru a-i face chiar și cei mai relaxați oameni să își piardă cumpătul. Numai zgomotul rutier e suficient ca risul de hipertensiune și diabet să crească arată câteva studii. 

E suficient să trăiești într-un oraș aglomerat ca să ai un risc de diabet și de hipertensiune mai mare, arată un studiu (link direct), publicat în martie în Journal of the American Heart Association, care a fost efectuat pe peste 1 milion de rezidenți pe din Toronto, cu vârste cuprinse între 35 și 100 de ani, și care au fost urmăriți o perioadă de 15 ani.

Cercetătorii au descoperit că pentru fiecare creștere medie a zgomotului cu 10 decibeli, a existat o creștere de 8% a cazurilor noi de diabet și o creștere de 2% a cazurilor noi de hipertensiune arterială.

Riscurile au rămas crescute chiar și după ajustarea expunerii la poluarea aerului și a factorilor socio-economici, iar legătura a fost mai puternică la femei și la tineri.

Cercetătorii cred că este posibil ca asta să se întâmple pentru să oamenii sunt sensibili la expunerea la zgomot, în aceste condiții crescând nivelul hormonilor de stres din organism. Expunerea repetată contribbuie la probleme metabolice și rezistența la insulină.

Un alt studiu (link direct) din 2013 realizat în populația daneză a constatat, de asemenea, că fiecare creștere de 10 decibeli a zgomotului rutier a fost asociată cu un risc crescut de diabet.

Și un al treilea studiu (link direct) din 2017, a arătat o legătură între expunerea la zgomotul rutier, feroviar și cel produs de avioane și diagnosticul de hipertensiune severă care a dus la boli de inimă.

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy