Rodia și beneficiile sale pentru sănătate. Ajută inima și previne inflamația cronică

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Rodia si beneficiile sale pentru sanatate Foto: Freepik @alyazavrina
Rodia si beneficiile sale pentru sanatate Foto: Freepik @alyazavrina

Rodia și beneficiile sale pentru sănătate. Află care sunt compușii organici responsabili pentru prevenirea inflamației asociate cu diabetul de tip 2 și cancer.

Rodiile sunt fructe rotunde și roșii. Acestea au o pulpă interioară albă care este plină de semințe comestibile crocante și suculente, numite arilii.

Poate că sunt cunoscute cel mai bine pentru sucul viu colorat în care sunt adesea folosite, dar aceste fructe unice au mult mai multe de oferit.

1. Conțin foarte mulți nutrienți

În general, rodiile sunt sărace în calorii și grăsimi, dar bogate în fibre, vitamine și minerale.

În medie, o rodie conține 234 de calorii, 4,7 grame de proteine, 3,3 grame de grăsimi, 52 de grame de carbohidrați, 11, 3 grame de fibre, 32% din valoarea zilnică recomandată de vitamina C, alături de folat, magneziu, fosfor, și potasiu.

Reține că informațiile nutriționale pentru rodie și arilii diferă de cele ale sucului de rodie, care nu va furniza multe fibre sau vitamina C.

Vezi și: De ce te doare spatele și ce să faci pentru a ameliora durerea. Ce rol are greutatea corporală în prevenirea durerii de spate

2. Sunt bogate în antioxidanți

Antioxidanții sunt compuși care ajută la protejarea celulelor din corpul tău de daunele cauzate de radicalii liberi. Cantitățile mari de radicali liberi pot fi dăunătoare și contribuie la o serie de boli cronice.

Rodiile sunt bogate în antioxidanți și compuși polifenolici, inclusiv punicalagine, antociani și taninuri hidrolizabile.

Obținerea de antioxidanți din fructe precum rodiile este o modalitate excelentă de a susține sănătatea generală și de a preveni bolile.

3. Poate ajuta la prevenirea inflamației

Inflamația cronică poate contribui la multe afecțiuni, inclusiv boli de inimă, diabet de tip 2 și cancer.

Consumul de rodii poate ajuta la prevenirea inflamației asociate cu aceste afecțiuni cronice. Acest lucru este atribuit în mare parte compușilor numiți punicalagine, despre care s-a demonstrat că au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.

Deși este nevoie de mai multe cercetări, cercetările arată că consumul de suc de rodie poate reduce anumiți indicatori ai inflamației.

Citește și: De ce te doare spatele și ce să faci pentru a ameliora durerea. Ce rol are greutatea corporală în prevenirea durerii de spate

4. Poate avea proprietăți anticancerigene

Cercetările au descoperit că compușii din rodii au proprietăți anticancerigene. În urma unor cercetări pe animale s-a constatat, de asemenea, că rodia ajută la încetinirea creșterii tumorilor în stadiile incipiente ale cancerului de ficat.

În plus, potrivit unor cercetări mai vechi, extractul de rodie poate fi benefic pentru cancerul de prostată, potrivit Healthline.

5. Poate oferi beneficii pentru sănătatea inimii

Există dovezi că fructele bogate în compuși polifenolici, cum ar fi rodia, pot fi benefice pentru sănătatea inimii.

De exemplu, într-un studiu pe persoane cu boli de inimă, consumul de suc de rodie a redus frecvența și severitatea durerilor în piept, precum și anumiți biomarkeri care sugerează un efect protector.

6. Sprijină sănătatea urinară

Studiile în eprubetă și la om au constatat că extractul de rodie poate ajuta la reducerea formării de pietre la rinichi.

Într-un studiu din 2014, s-a constatat că extractul de rodie inhibă mecanismul asociat cu formarea pietrelor la persoanele cu pietre la rinichi recurente.

În plus, studiile pe animale au constatat că extractul de rodie poate ajuta la reglarea concentrației de oxalați, calciu și fosfați din sânge, care sunt componente comune ale pietrelor la rinichi.

7. Poate avea proprietăți antimicrobiene

Compușii rodiei pot ajuta să lupte împotriva microorganismelor dăunătoare.

De exemplu, aceștia pot proteja sănătatea orală prin reducerea dezvoltării germenilor care pot contribui la respirația urât mirositoare și la cariile dentare.

8. Poate îmbunătăți rezistența la exerciții fizice

Polifenolii din rodii pot crește rezistența la efort. Un studiu de dimensiuni reduse a constatat că extractul de rodie a crescut timpul până la epuizare și a îmbunătățit performanța la cicliștii antrenați.

Alte cercetări au constatat că suplimentele de rodie pot îmbunătăți atât rezistența cât și recuperarea musculară.

Cu toate acestea, cercetările care au folosit suc de rodie nu au constatat niciun beneficiu pentru recuperarea musculară după exerciții fizice, ceea ce indică faptul că sunt necesare mai multe studii.

9. Ajută creierul

Rodiile conțin antioxidanți numiți elagitanini, care ajută la reducerea inflamației din organism.

Unele studii au descoperit că elagitaninii pot ajuta la protejarea creierului împotriva bolii Alzheimer și a bolii Parkinson prin reducerea daunelor oxidative și creșterea supraviețuirii celulelor cerebrale.

Se crede că elagitaninii produc în intestin un compus numit urolitină A, care a fost studiat pentru capacitatea sa de a reduce inflamația în creier și de a întârzia apariția bolilor cognitive.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări.

10. Susține sănătatea digestivă

Consumul de rodii poate ajutae să sprijine sănătatea microbiomului intestinal, care joacă un rol-cheie în multe aspecte ale sănătății.

Cercetările în eprubetă au descoperit că rodia poate crește nivelul bacteriilor intestinale benefice, sugerând că poate avea efecte prebiotice.

Prebioticele servesc drept combustibil pentru bacteriile benefice din intestin și susțin un microbiom intestinal mai sănătos.

În plus, arinele de rodie sunt bogate în fibre, care sunt esențiale pentru sănătatea digestivă și pot proteja împotriva unor afecțiuni digestive.

Rodiile sunt foarte hrănitoare și pot fi un excelent adaos la o dietă echilibrată. Cu toate acestea, toate fructele oferă un set unic de nutrienți, așa că asigură-te că te bucuri de rodii alături de o varietate de alte fructe sănătoase.

Cine nu ar trebui să consume rodii?

Rodiile pot interacționa cu anumite medicamente, inclusiv cu medicamentele utilizate pentru tratarea hipertensiunii arteriale. Prin urmare, cel mai bine este să discuți cu un medic înainte de a adăuga rodie în dieta ta dacă iei alte medicamente sau dacă ai afecțiuni de bază.

Fructele în general sunt o sursă excelentă de vitamine și minerale esențiale și sunt bogate în fibre. De asemenea, fructele oferă o gamă largă de antioxidanți care stimulează sănătatea, inclusiv flavonoide.

Consumul unei diete bogate în fructe și legume poate reduce riscul unei persoane de a dezvolta boli de inimă, cancer, inflamații și diabet. Citricele și fructele de pădure pot fi deosebit de puternice pentru prevenirea bolilor

Rodiile sunt bogate în antioxidanți, fibre și o varietate de vitamine și minerale. Acestea pot ajuta, de asemenea, la protejarea împotriva cancerului, susțin rezistența la exerciții fizice și previn germenii dăunători.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel