Rolul CNAS în lupta cu CANCERUL. Adela Cojan, despre analize: Va exista obligativitatea pentru persoanele trecute de 40 de ani

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Rolul CNAS in lupta cu cancerul - Foto: Freepick @Drazen Zigic
Rolul CNAS in lupta cu cancerul - Foto: Freepick @Drazen Zigic

Adela Cojan a vorbit despre implicarea CNAS în prevenția, depistarea și tratamentul cancerului.

"Programul național de cancer se află în dezbatere. Este un prim draft ce a fost dezvoltat cu ajutorul specialiștilor, cu ajutorul asociaților de pacienți, au intervenit și autoritățile și cred că este un program extrem de ambițios, cuprinde toate palierele legate de managementul cancerului, de la depistare, prevenție, până la tratament și grija pentru calitatea vieții pacientului diagnosticat cu cancer.

Pe lângă planul de depistare precoce ai factorilor de risc, de educație pentru sănătate, proiectul prevede și interconectarea instituțiilor care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul pacienților bolnavi de cancer. Are responsabilități și termene atât pentru casa națională, pentru Ministerul Sănătății, pentru Institutul Național de Sănătate publică, zic eu că este un program complet, pentru că este inclus și traseul pacientului diagnosticat cu cancer în sistemul sanitar românesc.

Sunt prevăzuți atât markerii tumorali pentru depistarea cancerelor, cât și terapiile inovative utilizate în tratamentul personalizat al cancerului, după cum sunt prevăzute și elemente de asigurare a îngrijirii pacientului cu cancer, referitoare la paliație, la psiho-terapie oncologică, sfaturi de onco-nutriție sau onco-fertilitate.

"Va exista obligativitatea din partea sistemului asigurărilor sociale de sănătate ca persoanele să-și facă analizele"

 

CNAS a analizat o serie de obiective operaționale ale acestui plan, în sensul în care, deja, în contractul cadru și normele de aplicare, de la 1 aprilie a lărgit pachetul de servicii, oferind medicilor de familie posibilitatea să asigure o serie de consulații de prevenție, însoțite d niște investigații paraclinice, astfel încât să reducem mult din timpii de așteptare, atât pentru diagnosticare, cât și pentru accesul la tratament.

Consultațiile preventive reprezintă apanajul medicinei de familie, pentru care și aici am făcut pași importanți, o suplimentare a finanțării acestui domeniu de asistență medicală, cu 22%, precum și lărgirea pachetului de servicii medicale, cu posibilitatea efectuării unor investigații de laborator, peste valoare de contract ale furnizorilor de investigații paraclinice.

Totodată, așa cum introdusesem pe perioada pandemiei, posibilitatea investigațiilor de înaltă performanță, RMN, CT sau PET-CT și am prelungit valabilitatea actelor normative ce prevedeau efectuarea investigațiilor paraclinice de înaltă performanță pentru cancere, pentru bolile cardiovasculare, pentru bolile neurologice, afecțiunile rare și post-COVID (...)

Consultațiile de prevenție, așa cum le-am redenumit și redefinit în noul contract cadru și normele de aplicare ale acestuia, prevăd efectuarea acestor consultații specifice pentru identificarea principalilor factor de risc asociați diverselor localizări de cancere, consultații de prevenție însoțite de analize care vor putea fi efectuate peste valoarea de contract a furnizorilor de investigații paraclinice.

Va exista obligativitatea sau recomandarea din partea sistemului asigurărilor sociale de sănătate ca persoanele trecute de 40 de ani să-și efectueze aceste 3 consultații și investigații, cel puțin o dată pe an pentru persoanele de peste 40 de ani. Pentru persoanele de sub 40 de ani se recomandă cel puțin o dată la 3 de ani", a declarat  Adela Cojan, președintele CNAS , în exclusivitate pentru DC Medical și DC News, în cadrul dezbaterii "Cancerul poate fi învins prin prevenție, depistare precoce și terapie inovatoare".

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel