Saloane cosmetică, tatuaje sau manichiură, pericol major. ATENȚIE când apelați la aceste servicii

Scutaru Cristina |
Data publicării:
ojă
ojă

Foarte mulți oameni merg în saloanele de cosmetică, de tatuaje sau chiar manichiură, fără să știe la ce pericole se expun.

Pericolul contactării virusul HIV există şi în cazul saloanelor de tatuaje sau piercing, manichiură, cosmetică sau acupunctură. Despre acest lucru a vorbit prof. Simona Ruță, șefa catedrei de virusologie de la UMF Carola Davila București, în cadrul unui interviu.

"Virusul se transmite pe trei căi principale: în primul rând se transmite pe cale parenterală, prin sânge şi derivate de sânge; aceasta înseamnă că orice mică rană, înţepătură, tăietură, leziune, poate să predispună la transmiterea virusului în cazul unui contact. Tocmai acesta este şi motivul pentru care se face triajul obligatoriu al donatorilor de sânge. [...] La ora actuală transfuziile sunt sigure din acest punct de vedere", a declarat Simona Ruţă.

Alte căi de transmitere

 

"Rămâne posibilitatea transmiterii accidentale în mediul spitalicesc sau nonspitalicesc. Astfel de expuneri există şi prin tatuaje, prin piercing, prin acupunctură, precum şi în saloanele de manichiură, de cosmetică, deci nu numai deci nu neapărat asociat transmiterii prin intermediul injecţiilor, aşa cum se consideră în general.

A doua cale de transmitere este cea sexuală. La orice fel de contact sexual neprotejat, existenţa unei infecţii sau a unor multipli parteneri sexuali sunt factori de risc. [...]

În cel de-al treilea rând este transmiterea pe calea materno-fetală, de la mama infectată la copil. Este calea de transmitere cea mai puţin eficientă - să-i zicem - numai 15-30% din copiii născuţi dintr-o mamă pozitivă sunt, la rândul lor, infectaţi. Aici există un program de prevenţie a transmiterii materno-fetale care vizează detecţia infecţiei la toate gravidele şi apoi posibilitatea tratării mamei şi a nou-născutului", a mai subliniat Simona Ruţă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel