Șansă pentru pacienții cu boli cardiovasculare. Buicu, despre schimbarea valvei: Te simți foarte bine când vezi că pacientul trăiește

EXCLUSIV
Sansa pentru pacientii cu boli cardiovasculare - Foto: Freepick @DCStudio
Sansa pentru pacientii cu boli cardiovasculare - Foto: Freepick @DCStudio

Conf. dr. Florin Buicu ne-a vorbit despre subiectele momentului în zona de sănătate, dezbătute în Parlament.

"Nu m-aș lega doar de actele normative, pentru că în afară de propunerile legislative avem numeroase întâlniri cu Asociații ale Pacienților, ale profesioniștilor, care vin și ne sesizează nevoia unor servicii medicale.

În patologia cardiovasculară vorbim despre o serie de pacienți care au ca și alternativă terapeutică, la care nu se poate interveni chirurgical deschis, să taie sternul să-l deschidă, pentru aceștia avem o modalitate terapeutică ce se face transcateter, adică intervențional, minim-invaziv, prin venă, pentru că se schimbă valva aortică.

În momentul de față, față de valva aortică, au apărut în domeniul acesta al dispozitivelor medicale și valva bicuspidă și valva mitrală. Ar fi necesar, pentru această categorie de bolnavi, că nu sunt foarte mulți, ca programele de sănătate curative, derulate de Casa de Asigurări, să poată sau să permită să dea șansa acestei categorii de pacienți, să poată beneficia de aceste valve.

Bolnavii nu au alternativă terapeutică. La ei, supraviețuirea este determinată de schimbarea acestor valve.

Ei, au apărut aceste modalități terapeutice și pentru ca pacientul din România să beneficieze în România de această modalitate, este necesară schimbarea normelor de aplicare ale programelor curative derulate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

"În momentul în care, ca parlamentar, auzi de la pacient că a avut șansa să beneficiere de tratament, te simți foarte bine ca prin demersurile pe care le faci, vezi că pacientul trăiește"

 

Practic, bugetul Casei de Asigurări, odată cu aprobarea bugetului României, este apanajul Parlamentului. Întâlnirile care au loc cu Asociațiile Pacienților, se înscriu în categoria demersurilor efectuate de aceștia, bolnavi, pacienți și profesioniști, de includere în cadrul programelor naționale a acestor modalități terapeutice.

Faptul că au loc întâlniri de acest tip, la care nu participă doar reprezentanții Parlamentului, ci și ai Casei, ai Ministerului Sănătății, chiar pacienți. În momentul în care, ca parlamentar, auzi de la pacient că a avut șansa să beneficiere de tratament, te simți foarte bine ca prin demersurile pe care le faci, prin întrebările și răspunsurile pe care le ai de la Casa de Asigurări, să poți să simți, să vezi că pacientul trăiește, în primul rând, că poate vorbi, că este activ, că nu este dependent social de cineva.

Pentru că în post-operator se vede un pacient care nu putea să facă doi pași, pentru că obosea, era dependent de cineva din familie. După schimbarea valvei e o persoană activă care merge, se mișcă și nu are niciun fel de problemă.

Care ar fi alternativa? Să beneficieze de acest tratament în străinătate, la costuri de 2, 3, 4 sau 5 ori mai mari decât în România, pe care să le plătească tot bugetul României. Prin această modificare am face o economie, dar am încuraja și genul acesta de proceduri", a declarat Florin Buicu, în exclusivitate pentru DC Medical.

 

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel