Săpunul cu semințe de mac, făcut în casă, un scub excelent pentru ten

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
 Săpunul cu semințe de mac, făcut în casă, un scub excelen petru tenul tău. Foto: Freepick @ meowcyber
Săpunul cu semințe de mac, făcut în casă, un scub excelen petru tenul tău. Foto: Freepick @ meowcyber

Săpunul cu semințe de mac poate fi făcut acasă din ingrediente pe care le ai la îndemână. Este simplu și ieftin, iar activitatea oferă multă satisfacție. 

Este important să începi cu rețete dovedite, iar săpunul cu semințe de mac se prepară ușor. Trebuie doar să ai grijă la manipularea sodei caustice.

Săpunul cu semințe de mac se face într-un loc bine aerisit, fără prezența copiilor și a animalelor și trebuie să porți mănuși de protecție. Doar așa vei putea face săpunurile în deplină siguranță. Cu puțină experiență, activitatea va deveni un hobby creativ foarte distractiv și util.  

Iată ingredientele de care ai nevoie pentru a face săpunul cu semințe de mac:

ulei de măsline - 800 grame,

apă distilată - 300 grame,

făină de orez - 1 lingură,

ulei de cocos 200 grame,

semințe de mac - 1 lingură plină,

turmeric - 1 lingură,

sodă caustică (hidroxid de sodiu) - 140 grame,

ulei esențial de ghimbir - 20 ml.

 

Cum se prepară săpunul cu semințe de mac

 

Mai întâi să vedem care sunt instrumentele indispensabile: două oale; termometru de bucătărie; o linguriță de oțel cu mâner lung; cântar de bucătărie; blender; formă din lemn sau plastic acoperită cu hârtie pergament sau silicon; mănuși de cauciuc; șorț de bucătărie; mască; ochelari de protecție.

Cele mai bune remedii pentru combaterea ridurilor se află în cămară sau frigider

 

Mai întâi, acoperă blatul cu ziare sau o foaie de plastic pentru a preveni deteriorarea acestuia. Încinge uleiul de cocos  și uleiul de măsline într-o oală mare, cu laturi înalte de oțel.

Nu uita să poți mănușile de cauciuc, șorțul, ochelari de protecție și masca. Soda caustică în apă dezvoltă căldură și vapori iritanți, de aceea este foarte important să porți protecțiile indicate. Evită ca soda caustică să intre în contact cu pielea și ochii. Dacă se întâmplă acest lucru, clătește imediat cu apă curată.

Pune o oală mai mic pe aragaz, toarnă apă distilată și adaugă încet soda caustică. Amestecă cu o lingură de oțel până când soda s-a dizolvat complet.

ia uleiurile de pe foc și așteaptă ca atât uleiurile, cât și soluția de apă și sodă caustică să atingă 38° C, măsurând temperatura cu un termometru cu vârf de sticlă sau oțel.

Testul care îți spune cât de sănătoasă este podoaba capilară: pune o șuviță de păr într-un pahar cu apă

Odată ce a ajuns la 38 grade, toarnă încet soluția de apă și sodă caustică în oala cu uleiurile topite. Acționează blenderul de mână și amestecă compoziția până obții o consistență asemănătoare cu crema.

Adaugă rapid uleiul esențial, făina de orez, macul și turmericul și amestecă cu o lingură de oțel, apoi toarnă compoziția în formă. Forma trebuie să fie din silicon, plastic sau lemn acoperit corespunzător cu hârtie de pergament.

Acoperă matrița cu o pătură de lână și lăsă-o să se odihnească timp de 48 de ore, apoi desfă săpunul și tăie-l în formele dorite, folosind un cuțit de oțel.

Pune săpunurile într-o cutie de plastic perforată și lăsă-le să se întărească cel puțin șase săptămâni înainte de a le folosi. După șase săptămâni, poți păstra săpunul într-o cutie de carton. Săpunul cu semințe de mac se păstrează câteva luni și poate fi folosit pentru a înlocui gelul de duș. 

 

Spălatul pe mâini, greșelile pe care le facem. La ce trebuie să fim atenți

 

Spălatul pe mâini este o activitate care ne-a intrat în rutina zilnică. Chiar și așa cu toții comitem greșeli atunci când ne spălăm pe mâini.

Spălatul pe mâini poate fi greșit realizat de cele mai multe ori. Într-un studiu Journal of Environmental Health, doar 5% dintre participanți s-au spălat pe mâini suficient de mult după ce au folosit baia. Mai mult, 23% nu au folosit săpun, iar 10% nu s-au obosit deloc să se spele pe mâini.

Cum să scoți un inel care s-a blocat pe deget. Poate fi nevoie de amputare

Spălatul pe mâini într-un mod corect este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face pentru a preveni răspândirea germenilor, în special în timpul sezonului rece și gripal. Citiți mai departe pentru a descoperi care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le faceți atunci când vă spălați pe mâini.

Spălatul pe mâini, ocazional

Săriți peste spălarea mâinilor ocazional. Faptul că nu te speli pe mâini după ce ai folosit baia nu este ok. Decizia ta de a pleca fără să te speli înseamnă că riști să te îmbolnăvești. Germenii, precum și bacteriile pe care le-ai luat de la încuietoarea ușii, spălătorul de toaletă și alte suprafețe pot ajunge mult mai ușor în organismul tău dacă nu te-ai spălat pe mâini.

Faptul că nu te speli pe mâini le permite acestor germeni și bacteria să se lipească, iar asta e o veste proastă dacă vrei să previi îmbolnăvirea.

"Pielea formează o barieră frumoasă între noi și bacterii-uri. Dar suprafețele mucoaselor, cum ar fi ochii, gura și organele genitale, sunt mai poroase, astfel încât germenii să poată fi aspirați", spune Aileen Marty, MD, profesor de boli infecțioase la Florida Internaţional University din Miami.

Asta înseamnă că orice germeni pot persista și se pot răspândi dacă atingeți o altă zonă poroasă, în special gura - ca să nu mai vorbim că pot fi trecuți la o altă persoană care vine în contact cu mâinile murdare. Luați în considerare acest lucru: Persoană obișnuită își atinge fața de 16 ori pe oră, spune dr. Charles Gerba, microbiolog la Universitatea din Arizona.

Dacă nu o faci deja, ar trebui să te speli și pe mâini înainte de a mânca sau de a pregăti o masă, astfel încât nici mâncarea să nu se contamineze, arată Health. Citește mai multe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel