Sarcina criptică sau cum să nu știi că ești însărcinată. Cum e posibil acest lucru. Ce legătură are cu educația, susținerea familială sau anumite boli

Monika Baciu |
Data publicării:
sarcina criptica - FOTO: Freepik
sarcina criptica - FOTO: Freepik

Sarcina criptică este cea în care o persoană nu știe că este însărcinată până la sfârșitul sarcinii, posibil până la începerea travaliului. Află cum e posibil acest lucru.

Sarcina criptică este cea în care nu știi că ești însărcinată. Se poate întâmpla persoanelor care au menstruații neregulate, care nu cunosc semnele comune de sarcină sau care obțin un rezultat negativ la un test de sarcină.

Persoanele cu o sarcină criptică nu sunt conștiente că sunt însărcinate. Este posibil ca acestea să își dea seama că sunt însărcinate doar în ultimele săptămâni de sarcină sau când nasc.

Adesea, o persoană cu o sarcină criptică nu prezintă simptome tipice ale sarcinii, cum ar fi:

- greață

- lipsa menstruației

- umflături abdominale

În plus față de faptul că nu sunt conștiente de o sarcină, unele persoane pot nega faptul că sunt însărcinate.

Studiile recente privind sarcina criptică sunt greu de găsit. Cu toate acestea, acele studii disponibile au sugerat că sarcinile criptice apar mai des decât ar putea crede medicii.

O revizuire din 2011 a constatat că diferite studii de populație au constatat că rata sarcinii criptice, sau negată, la 20 de săptămâni variază între 1 din 475 de persoane și 1 din 516 persoane. Alte studii la care se face referire în revizuire au constatat că rata sarcinii negate care continuă să nască este de aproximativ 1 la 2.500 de sarcini, potrivit Medical News Today.

Vezi și: Ce boli poți avea dacă ți se zbate ochiul. Unele pot fi chiar grave. La ce să fii atent

Sarcina criptică, mai multe feluri

Medicii clasifică cele mai multe sarcini criptice, sau negate, ca fiind afective, psihotice și pervazive.

Afective: Persoanele cu negarea afectivă a sarcinii recunosc că sunt însărcinate, dar nu se pregătesc emoțional sau fizic pentru sarcină, naștere și creșterea copilului.

Psihotică: Persoanele cu negare psihotică a sarcinii pot avea boli mintale, cum ar fi schizofrenia sau tulburarea bipolară. Ele pot experimenta simptome ale sarcinii, dar le pot lega de cauze delirante.

Pervazivă: Persoanele cu negarea pervazivă a sarcinii experimentează o lipsă de semnificație emoțională a sarcinii și nu sunt conștiente că sunt însărcinate. De asemenea, acestea pot deveni conștiente de sarcină târziu și evită să solicite asistență medicală.

Cât poate dura o sarcină criptică

Poate fi dificil de știut cât timp durează o sarcină criptică. De exemplu, dacă o persoană își dă seama că este însărcinată doar datorită începerii travaliului, este posibil să nu fie posibil să se evalueze când a început sarcina.

Vezi și: De ce să aplici folie de aluminiu pe ferestre. 4 efecte uimitoare

Sarcina criptică, simptome

Este posibil ca persoanele cu sarcini criptice să nu aibă simptome tipice de sarcină sau doar simptome vagi. În unele cazuri, femeile pot experimenta simptome vizibile doar cu câteva zile înainte de naștere.

Într-un caz din 2020 de sarcină criptică, o persoană a experimentat 3 zile de dureri lombare, disconfort abdominal și constipație înainte de a intra în travaliu. Apariția târzie a simptomelor severe poate descuraja persoanele să solicite un consult medical sau să facă teste de sarcină.

Sarcina criptică, simptome

Nu există un indicator clar al sarcinii criptice.

Cercetătorii au crezut anterior că femeile cu sarcini criptice au avut de obicei unul sau mai mulți dintre următorii factori:

- vârstă mai tânără

- dificultăți de învățare

- sprijin social și familial slab

- boli mintale

- antecedente de consum de droguri

Cu toate acestea, cercetătorii încă nu au definit cauzele clare ale sarcinii criptice.

Vezi și: Primele patru simptome ale bolii Parkinson. Apar cu 6 ani înainte și așa ar putea fi prevenită boala

Sarcina criptică, complicații

Pe măsură ce sarcina criptică avansează, medicii au mai multe șanse să detecteze sarcina.

Deoarece femeile cu sarcini criptice pot deveni conștiente de sarcină doar în ultimii termeni ai sarcinii, este posibil ca acestea să aibă nașteri neasistate, deoarece nu s-au pregătit pentru naștere.

Dacă o persoană nu își dă seama că este însărcinată, este posibil, de asemenea, să nu primească îngrijiri adecvate sau să nu facă ajustările necesare la stilul de viață pentru a susține sarcina.

Studii mai vechi notează că sarcina criptică, sau negată, poate crește riscul nou-născutului de:

- prematuritate

- dimensiuni mici

- spitalizare

- deces

Sarcina criptică, cum afectează nașterea

Persoanele cu sarcină negată pot naște pe neașteptate, în unele cazuri, născând fără asistență. Nașterile fără asistență pot fi periculoase atât pentru persoana însărcinată, cât și pentru bebelușul acesteia.

Potrivit Colegiului American al Obstetricienilor și Ginecologilor, există o creștere de aproximativ două ori a riscului de deces perinatal atunci când se naște la domiciliu. Cu toate acestea, rata rămâne încă scăzută, în jur de 1-2 la fiecare 1.000 de nașteri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel