Sarcina, risc de boli cardiovasculare și deces. Care sunt femeile cu cel mai mare risc

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:

Riscul de boli cardiovasculare și deces la femeile însărcinate este în creștere, cel puțin asta indică datele din SUA. Potrivit studiului, femeile din rasa neagră sunt cele mai expuse.

Femeile însărcinate prezintă un factor de risc al bolilor cardiace, asta au constatat autoritățile medicale americane. Potrivit Colegiul American de Obstetrică și Ginecologie (ACOG), bolile de inimă reprezintă 26,5% din decesele legate de sarcină, iar ratele sunt cele mai ridicate printre femeile negre și cele cu venituri mici.

Deși afecțiunile preexistente joacă un rol important în numărul deceselor, bolile cardiace dobândite se pot dezvolta în tăcere, în timpul sarcinii sau după. O boală a mușchilor inimii numită cardiomiopatie peripartum este principala cauză a decesului la mamele însărcinate, reprezentând 23% din decesele care au loc la sfârșitul sarcinii, potrivit ACOG, citat de medicinenet.com.

Vârsta, rasa, factori de risc

Factorii comuni de risc pentru moartea maternă datorată bolilor cardiace includ vârsta, hipertensiunea arterială în timpul sarcinii și obezitatea. Dar factorul principal este rasa. „Riscul de deces din cauza bolilor de inima este de 3,4 ori mai mare în rândul femeilor negre, decât la femeile albe. Toate femeile gravide și mamele noi ar trebui evaluate pentru boli de inimă”, arată noile indicații ale autorităților medicale americane.

Decizia a venit în urma cercetărilor din California, care a constatat că aproximativ 9 din 10 femei însărcinate și mame noi care au decedat din cauza bolilor de inimă ar fi fost identificate cu risc ridicat, dacă ar fi fost folosit un algoritm de screening. Pacienții cu risc crescut necesită o evaluare și o recomandare suplimentară.

„În timpul sarcinii, sistemul cardiovascular suferă schimbări majore pentru a susține creșteri enorme ale volumului sanguin”, a spus dr. James Martin, președinte al ACOG. „Sarcina este un test de stres natural. De aceea este esențial să se identifice în prealabil factorii de risc, astfel încât îngrijirea unei femei poate fi gestionată în mod corespunzător, pe tot parcursul sarcinii și un plan detaliat al nașterii poati fi dezvoltat prin luarea de decizii comune, între pacient și mdic”, a spus el. Femeile cu boală cardiacă cunoscută ar trebui să vadă un cardiolog înainte de a rămâne însărcinată și să fie consiliată înainte de sarcină, arată recomandările practice.

Riscul crescut de deces din cauza bolilor cardiace ale unei femei poate dura până la un an după ce a născut. Astfel, se impune vizita unui medic în termen de până la de 10 zile pentru femeile cu tulburări de tensiune arterială ridicată și în decurs de 7 până la 14 zile pentru femeile cu afecțiuni cardiace și tulburări asociate, potrivit noilor date în SUA.

Potrivit acestor noi date obținute în urma studiilor, ACOG a propus noi orientari privind screening-ul, diagnosticul si managementul bolilor de inimă la femeile însărcinate. Noile măsuri sunt menite să diinueze decesele legate de bolile cardiace în timpul sarcini și după naștere, potrivit aceleiași surse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel