Simțul tactil, dezvoltat în creier înainte de naștere. Explicația cercetătorilor

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Datele au fost recuperate în cea mai mare parte
Datele au fost recuperate în cea mai mare parte

Simțul tactil este dezvoltat în creier înainte de naștere. Asta susțin cercetătorii, după ce au făcut mai multe studii pe șoareci.

O echipă de cercetători de la Institutul de Neuroștiințe din Alicante - ISIC din Spania a constatat că simțul tactil apare în creier înainte de naștere - cel puțin la șoareci. În lucrarea publicată în revista Science, grupul își prezintă studiul privind etapele embrionare ale dezvoltării creierului la șoareci.

Dezvoltarea simțului tactil a fost studiată de oamenii de știință de mulți ani, dar modul în care se dezvoltă este încă neclar. Cercetările anterioare au arătat că odată ce aceasta s-a dezvoltat, rămâne ca un fel de hartă imprimată pe cortexul cerebral, scrie medicalexpres.com.

Unii au sugerat că o hartă de bază este creată în creier înainte de naștere și informațiile sunt adăugate pe măsură ce nou-născuții cresc și își dezvoltă ablitățile senzoriale din diferite părți ale corpului. Dar acum, această viziune ar putea să se schimbe, deoarece echipa din Spania raportează dovezi care sugerează că harta este deja „funcțională” până la nașterea copilului.

În eforturile lor, cercetătorii au folosit șoareci pentru a înțelege mai bine modul în care simțul tactil s-ar putea dezvolta, deoarece șoarecii au acele regiuni din stratul cortical care sunt vizibil mai întunecate atunci când sunt colorate.

Studii pe faze embrionare

Cercetările anterioare au arătat că harta care evidențiază simțul atingerii la șoareci poate fi văzută la microscop, studiind aceste zone corticale. Studiile anterioare au arătat, de asemenea, că funcția creierului, cum ar fi recunoașterea și răspunsul la informațiile senzoriale, apare din cauza semnalelor electrice care stimulează creșterea neuronilor.

Astfel, pentru a afla mai multe despre dezvoltarea simțului de atingere la șoareci (cel puțin în ceea ce privește mușchii), cercetătorii au studiat porțiuni din creier în diferite stadii de dezvoltare și, de asemenea, au studiat undele cerebrale care au fost identificate anterior drept acelea asociate procesării senzoriale.

Privind rezultatele lor, cercetătorii au descoperit că harta senzorială creată pentru a procesa simțul atingerii a fost construită în timp ce șoarecii erau încă embrioni și s-a dezvoltat din cauza semnalelor trimise la cortexul cerebral de către thalamus, care joacă, de asemenea, un rol major în transmiterea informațiilor sinaptice pe toată durata vieții șoarecelui.

Cercetătorii sugerează că probabil același proces se produce la om, deoarece "organizarea cortexului este conservată evolutiv între specii".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel