Boala Alzheimer, terapie cu lumină. Rezultate umitoare

Angela Sabău |
Data publicării:
Prea multă sare duce la destabilizarea proteinei Tau, care se acumulează în creier și duce la apariția bolii Alzheimer
Prea multă sare duce la destabilizarea proteinei Tau, care se acumulează în creier și duce la apariția bolii Alzheimer

Boala Alzheimer ar putea fi ameliorată prin terapie cu lumină. Cercetătorii au observat schimbări importante în creier, la impulsurile luminoase.  

O cercetare din 2016 a oamenilor de știință de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Cambridge a relevat faptul că strălucirea unei lumini puternice în ochii șoarecilor ar putea reduce acumularea toxică a proteinelor amiloid și tau, care apar în creier la boala Alzheimer.

Terapia cu lumină stimulează o formă de undă în creier numită oscilație gamma (fluctuații periodice - 30-80 Hz - ale activității neuronilor) despre care cercetările sugerează că este mai slabă la persoanele cu boala Alzheimer, srie medicalnewstoday.com.

Mai recent, aceeași echipă de cercetători a arătat că prin combinarea terapiei cu lumină cu terapia sonoră, s-au extins efectele benefice și mai mult. Aceste studii au observat, de asemenea, că terapia cu lumină poate îmbunătăți memoria la șoarecii predispuși genetic pentru a dezvolta boala Alzheimer, precum și memoria spațială la șoarecii mai în vârstă dar fără această afecțiune.

Cercetarea cea mai recentă, care a apărut jurnalul Neuron, a arătat că stimularea oscilațiilor gamma poate îmbunătăți legătura dintre celulele nervoase, reduce inflamația și poate conserva moartea celulelor în modelele de șoareci cu Alzheimer. De asemenea, arată că efectele de amploare ale tratamentului implică nu numai celule nervoase sau neuroni, ci și un tip de celulă imună numită microglie.

„Se pare că neurodegenerarea este în mare măsură împiedicată”, spune autorul studiului, senior Li-Huei Tsai, profesor de neuroștiințe și director al Institutului Picower pentru învățare și memorie la MIT.

Alzheimer, acumulare de proteine toxice

Alzheimer este o afecțiune care distruge, treptat, țesutul cerebral și funcția asociată, prin pierderea ireversibilă a celulelor.

Un raport din 2018 realizat de Alzheimer's Disease International arată că 50 de milioane de oameni din întreaga lume au demență și că, pentru două treimi dintre aceștia, boala Alzheimer este cauza.

Deși unele tratamente pot încetini simptomele Alzheimer pentru un timp, nici unul, încă, nu poate vindeca afecțiunea.

La persoanele cu boala Alzheimer, creierul începe să se schimbe cu mult timp înainte de a avea simptome de demență. Aceste simptome includ dificultăți de gândire sau de a-și aminti unele lucruri. Două schimbări aparte sunt dezvoltarea depunerilor toxice sau a plăcilor de proteine beta-amiloid între celulele nervoase și formarea de încurcări toxice ale proteinelor tau în interiorul celulelor.

Prof. Tsai și colegii ei explică faptul că persoanele cu boala Alzheimer arată, de asemenea, o altă modificare a creierului: "puterea redusă a oscilațiilor în banda de frecvențe gamma".

Oamenii de știință au ugerat că oscilatiile gamma sunt un tip de unde în creier important pentru functii precum memorie și atenție.

În cercetarea lor anterioară, ei au arătat că expunerea la lumina pâlpâind la o rată de 40 de cicluri pe secundă, sau hertz, a stimulat oscilații gamma în cortexul vizual al creierului la șoareci.

Adăugând tonuri de sunet bătând la aceeași frecvență, s-a îmbunătățit efectul de reducere a plăcii în urma terapiei cu lumină și a fost extins dincolo de cortexul vizual, în hipocampus și în unele zone din cortexul prefrontal.

Oscilațiile gamma de la ambele tratamente au condus, de asemenea, la îmbunătățirea memoriei la șoareci cu boala Alzheimer.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel