Acnee: „dușmanii“ din bucătărie care-ți fac rău

Acneea apare și din pricina moștenirii genetice, a stilului de viață și a mâncării. Rolul dietei nu e încă foarte clar, susțin specialiștii.
Acneea nu este provocată, dar nici împiedicată de alimente, se arată pe platforma medicinenet.com. Însă, cercetătorii susțin că unele alimente pot accentua acneea deja apărută, iar altele ajută la menținerea sănătoasă a tenului.
Potrivit sursei citate, câteva alimente ar juca un rol în accentuarea acneei deja apărute:
1. Laptele - Cu cât bei mai mult, cu atât este mai probabil să ducă la acnee, mai ales dacă e lapte degresat; oamenii de știință încă încearcă să-și dea seama de ce; bănuiesc că ar fi vorba de hormonii pe care îi produc vacile când sunt gestante și care ajung în laptele lor. Persoanele care au niveluri mai ridicate de hormoni din sângele lor au tendința de a avea mai multă acnee.
2. Zahăr și unele carbohidrați – băuturi carbogazoase dulci, pâine albă, orez alb și prăjituri; zahărul și carbohidrații din aceste alimente au tendința de a intra în sânge foarte repede, iar asta înseamnă că sunt ridicate pe indicele glicemic. Când corpul face mai multă insulină ca să reducă nivelul de zahăr din sânge, afectează și alți hormoni care pot stimula producția de ulei în piele.
3. Ciocolata – unele studii mici arată că persoanele care mănâncă mai multă ciocolată au mai multe șanse să aibă cosuri. Nu este clar de ce. Nu e de vină ingredientul-cheie: cacao. O alegere bună ar fi ciocolata neagră deoarece are mai puțin zahăr și lapte.
4. Alimente bogate în fibre - oamenii care mănâncă o mulțime de fibre pot vedea dacă acneea lor se îmbunătățește, susțin cei de la medicinenet.com; medicii nu cunosc motivul exact, ei precizează, potrivit sursei citate, că dieta bogată în fibre - făină de ovăz, fasole, mere, morcovi - poate ajuta la controlul zahărului din sânge, ceea ce este mai bine pentru ținerea la distanță a acneei.
5. Somon - este plin de acizi grași omega-3 care diminuează inflamația în corp și asta poate ajuta la ținerea departe a acneei; tot acestea ajută la scăderea cantității de proteină pe care organismul o produce, numită IGF-1, care este legată de acnee.
6. Nuci - persoanele cu acnee au adesea niveluri scăzute de antioxidanți, cum ar fi vitamina E și seleniu, pe care migdalele, arahidele și nucile de Brazilia le conțin; aceste elemente nutritive protejează celulele de deteriorări și infecții. Nu există nicio dovadă clară că antioxidanții vor elimina acneea, dar ei sunt buni pentru corpul dumneavoastră în alte moduri.
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care îl vei adora
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care nu ți l-a spus nimeni până acum și pe care trebuie să îl încerci.
De ce ar trebui să renunți la sandale când zbori. Detalii surprinzătoare despre siguranța în avion
Nu o să crezi ce pot face vârstnicii cu un simplu telefon! Un truc banal le schimbă viața
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?
Îmbrăcămintea pe care nu trebuie să o speli cu apă fierbinte. Se distruge țesătura
3 flori pe care să NU le oferi niciodată cadou
Cât de tare strângi mâna? Testul simplu care spune cât mai ai de trăit și ce boli ai
Trucul surprinzător care îți va face casa să miroasă minunat. Ce trebuie să faci
Aceste trucuri îți vor transforma casa într-o oază de relaxare care te îmbie cu un miros plăcut.
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major.
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Cum alegi mărimea potrivită a televizorului în funcție de dimensiunea camerei
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
Ce pastile nu trebuie luate niciodată cu cafeaua de dimineață
Cât timp puteți sta într-un picior? Acest test simplu este cel mai clar indicator al îmbătrânirii fizice
Cum să folosești eficient aerul condiționat în zilele caniculare
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
Aspartam: otrava dulce din "zero zahăr". Ce se întâmplă atunci când îl consumi și cum declanșează cancerul
5 greșeli comune în bucătărie care îți pot îmbolnăvi familia. Ai mare grijă la asta
Cele 5 greșeli comune pe care le faci în bucătărie și care îți pot îmbolnăvi toată familia.
Noua sare recomandată de OMS: de ce ar putea salva milioane de vieți
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.