Zahăr prea mult? Cât rău face corpului

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Zahărul din fructe nu este dăunător     FOTO: pexels.com
Zahărul din fructe nu este dăunător FOTO: pexels.com

Zahărul din fructe, legume și lapte conține zaharuri naturale, bune pentru corp. Nu se poate spune la fel despre băuturile acidulate și anumite alimente.

Zahăr prea mult? Zaharurile naturale din fructe, legume, lapte și boabe sunt binevenite pentru corp. În schimb, zaharurile adăugate, de care organismul nu are nevoie, se găsesc în alimente și băuturi ambalate.

Asociația Americană a Inimii recomandă nu mai mult de 6 lingurițe (25 de grame) de zahăr adăugat pe zi pentru femei și 9 linguri (36 grame) pentru bărbați. Prea mult zahăr poate duce la probleme cum ar fi diabetul zaharat și unele tipuri de cancer, este avertismentul ce apare pe platforma webmd.com.

Cum reacționează organele interne la prea mult zahăr? Câteva exemple:

1. Inimă – 1 din 10 americani primesc zilnic un sfert sau mai mult din calorii zilnice din zahăr adăugat; un studiu susține că un consum atât de mare de zahăr crește de două ori riscul de a muri de boala cardiacă decât cineva ce nu consumă atât dulce; zahărul suplimentar duce la creșterea tensiunii arteriale sau eliberează mai multe grăsimi în sânge; iar astea duc la infarct, accident vascular cerebral și alte boli de inimă.

2. Tensiunea arterială – nu doar sarea e de vină pentru apariția hipertensiunii arteriale, ci și zahărul; acesta crește tensiunea arterială, nivelul de insulină - prea mare, iar vasele de sânge devin mai puțin flexibile și rinichii rețin apă și sodiu.

3. Diabet - băuturile zaharoase, îndeosebi, cresc șansele pentru diabetul de tip 2.

4. Ficat - cele mai multe alimente ambalate, gustări și băuturi acidulate conțin fructoză, un simplu zahăr din fructe sau legume cum ar fi porumbul. Ficatul transformă fructoza în grăsime. Prezența fructozei regulat în corp duce la apariția de mici picături de grăsime în ficat – adică la boala hepatică fără alcool. Schimbările timpurii ale regimului alimentar o pot inversa.

5. Rinichi – prea mult zahăr crește riscul de apariție a pietrelor la rinichi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel