Balonare: alimentele care nu se înțeleg bine cu stomacul tău

Florina Pop |
Data publicării:
Fructoza afectează ficatul precum grăsimea     FOTO: pexels.com
Fructoza afectează ficatul precum grăsimea FOTO: pexels.com

Senzația de balonare poate fi dată și de prea multe alimente, băuturi carbogazoase, sare, dar și de obiceiul de a mânca repede.

Anumite alimente duc la balonare. Platforma webmd.com a făcut o listă cu câteva dintre alimentele care creează această senzație de umflare:

1. Sare - majoritatea avem mai multă decât avem nevoie; asta duce la reținerea apei în organism și la probleme  precum hipertensiunea arterială; verificați etichetele produselor alimentare pentru nivelurile de sare (sodiu) și amintiți-vă că dacă nu o simțiți la gust nu înseamnă că acel produs nu are sare.

2. Prea multe carbohidrați – rețin apă; carbohidrați simpli - pâine albă, bomboane, produse de patiserie și băuturi răcoritoare – ajung în sânge rapid; ceilalți, carbohidrații complecși - cereale integrale, fructe și legume - au nevoie de mai mult timp pentru digerare.

3. Băuturi carbogazoase bulele din sifon, sucuri acidulate, bere, șampanie sunt pline cu gaz; băuturile ingerate, ajung în intestin; iar multe sucuri conțin mult zahăr, iar asta vă face să rețineți apă și așa apare senzația de umflat.

4. Fructoza - un fel de zahăr pe care organismul îl descompune mai greu; un jurnal de alimente vă poate ajuta să urmăriți și să aflați care aliment este o problemă.

5. Grăsime - prea multă poate duce la umflare pentru că organismul are nevoie de mai mult timp pentru a o digera.

Alte cauze de balonare pot fi: boala celiacă - când corpul dumneavoastră răspunde la gluten (o proteină în grâu, orz, secară și multe alimente preambalate) prin atacarea mucoasei intestinului, mâncați prea repede și mâncați prea repede, ați luat în greutate, când sunteți constipat, iar – pentru reprezentantele sexului frumos – în perioada delicată a lunii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel