Alimente care pot fi „rele” pentru digestie

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Bacteriile bune din intestin pot fi întreținute prin alimentație
Bacteriile bune din intestin pot fi întreținute prin alimentație

Sunt alimente care pot provoca deranjamente la stomac și alte probleme digestive, mai ales dacă aveți un stomac sensibil. Unele dintre ele sunt considerate sănătoase, dar în cazul lor modul cum le mâncăm contează! Iată ce să mâncați și ce să evitați în aceste condiții. 

Prăjelile

Alimentele prăjite sunt bogate în grăsimi și pot provoca diaree. Sosurile bogate, bucățile de carne grasă și deserturile de unt sau cremoase pot provoca și ele probleme.

Alegeți alimente făcute la grătar sau fierte, cu sosuri ușoare care conțin legume în loc de unt sau smântână.

Citrice

Aceste fructe, pentru că sunt bogate în fibre, pot da unor oameni deranjamente la stomac. Mai ușor cu portocalele, grapefruitul și alte citrice, dacă stomacul vorstru nu se simte bine, recomandă dr. Minesh Khatri, într-o recenzie pentru medicinenet.com.

Îndulcitorii - zahărul artificial

Mestecați prea multă gumă „fără zahar", dar făcută cu sorbitol și s-ar putea să aveți crampe și diaree. Alimentele care conțin acest îndulcitor artificial pot provoca aceleași probleme.

FDA avertizează că s-ar putea să aveți diaree dacă mâncați 50 sau mai multe grame pe zi de sorbitol, deși chiar și cantități mult mai mici ar putea cauza probleme unor persoane.

Prea multe fibre

Alimentele bogate în acest carbohidrat sănătos – fibrele-, cum ar fi cerealele integrale și anumite legume, sunt bune pentru digestie. Dar dacă începeți să le mâncați brusc în cantități mari, sistemul dvs. digestiv poate avea probleme cu ajustarea la o astfel de dietă. Rezultatul: gaze la stomac și balonare. Deci, creșeți cantitatea de fibre pe care o consumați treptat.

Fasolea

Sunt încărcate cu proteine și fibre sănătoase, dar au, de asemenea, zaharuri greu de digerat care provoacă gaze și crampe. Corpul tau nu are enzime care să le poată dizolva. Bacteriile din stomacul tău se străduie să o facă, producând gaze în acest proces.

Încercați acest tertip pentru a scăpa de unele dintre zaharurile dificile: Înmuiați fasolea uscată timp de cel puțin 4 ore și aruncați apa (în care le-ați înmuiat) înainte de a le găti.

Varza și rudele sale

Legumele crucifere, cum ar fi varza, varza de Bruxelles, conopida, rucola, broccoli, varza kale, gulia, ridichile, napii și hreanul, au aceleași zaharuri care fac ca fasolea să dea gaze.

Sunt bogate în fibre care și ele pot fi greu de digerat. Va fi mai ușor pentru stomac dacă le gătiți în loc să le măncați crude.

Fructoza

Alimentele îndulcite cu aceasta - inclusiv sucurile, bomboanele, sucurile de fructe și produsele de patiserie - sunt greu de digerat pentru unii oameni. Aceasta poate duce la diaree, balonare și crampe.

Mâncăruri picante

Unii oameni fac indigestie sau arsuri la stomac după ce le mănâncă, mai ales când este vorba despre o masă bogată.

Studiile sugerează că ingredientul cel mai „fierbinte" din ardei iute, numit capsaicină, poate fi vinovat.

Lactate

Dacă acestea declanșează diaree, balonare și gaze, este posibil să fiți „intoleranți la lactoză". Aceasta înseamnă că nu aveți o enzimă care digeră un zahăr în lapte și alte forme de lactate.

Puteți face un test la medicul vostru – care vă poate indica și medicamente care suplinesc proteina lipsă, să pur și simplu să evitați lactatele.

Menta

Poate relaxa mușchiul din partea superioară a stomacului, ceea ce vă permite mâncării să se întoarcă înapoi în esofag.

Aceasta poate provoca arsuri la stomac. Alți „vinovați" sunt ciocolata sau cafeaua.

Experții spun că puteți reduce presiunea care împinge hrana înapoi dacă slăbiți, mâncați porții mai mici și nu vă duceți la culcare imediat după masă.

De asemenea, aflați ce alte alimente vă fac probleme, pentru a le evita.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel