Alimente care pot fi „rele” pentru digestie
Sunt alimente care pot provoca deranjamente la stomac și alte probleme digestive, mai ales dacă aveți un stomac sensibil. Unele dintre ele sunt considerate sănătoase, dar în cazul lor modul cum le...
Prăjelile
Alimentele prăjite sunt bogate în grăsimi și pot provoca diaree. Sosurile bogate, bucățile de carne grasă și deserturile de unt sau cremoase pot provoca și ele probleme.
Alegeți alimente făcute la grătar sau fierte, cu sosuri ușoare care conțin legume în loc de unt sau smântână.
Citrice
Aceste fructe, pentru că sunt bogate în fibre, pot da unor oameni deranjamente la stomac. Mai ușor cu portocalele, grapefruitul și alte citrice, dacă stomacul vorstru nu se simte bine, recomandă dr. Minesh Khatri, într-o recenzie pentru medicinenet.com.
Îndulcitorii - zahărul artificial
Mestecați prea multă gumă „fără zahar", dar făcută cu sorbitol și s-ar putea să aveți crampe și diaree. Alimentele care conțin acest îndulcitor artificial pot provoca aceleași probleme.
FDA avertizează că s-ar putea să aveți diaree dacă mâncați 50 sau mai multe grame pe zi de sorbitol, deși chiar și cantități mult mai mici ar putea cauza probleme unor persoane.
Prea multe fibre
Alimentele bogate în acest carbohidrat sănătos – fibrele-, cum ar fi cerealele integrale și anumite legume, sunt bune pentru digestie. Dar dacă începeți să le mâncați brusc în cantități mari, sistemul dvs. digestiv poate avea probleme cu ajustarea la o astfel de dietă. Rezultatul: gaze la stomac și balonare. Deci, creșeți cantitatea de fibre pe care o consumați treptat.
Fasolea
Sunt încărcate cu proteine și fibre sănătoase, dar au, de asemenea, zaharuri greu de digerat care provoacă gaze și crampe. Corpul tau nu are enzime care să le poată dizolva. Bacteriile din stomacul tău se străduie să o facă, producând gaze în acest proces.
Încercați acest tertip pentru a scăpa de unele dintre zaharurile dificile: Înmuiați fasolea uscată timp de cel puțin 4 ore și aruncați apa (în care le-ați înmuiat) înainte de a le găti.
Varza și rudele sale
Legumele crucifere, cum ar fi varza, varza de Bruxelles, conopida, rucola, broccoli, varza kale, gulia, ridichile, napii și hreanul, au aceleași zaharuri care fac ca fasolea să dea gaze.
Sunt bogate în fibre care și ele pot fi greu de digerat. Va fi mai ușor pentru stomac dacă le gătiți în loc să le măncați crude.
Fructoza
Alimentele îndulcite cu aceasta - inclusiv sucurile, bomboanele, sucurile de fructe și produsele de patiserie - sunt greu de digerat pentru unii oameni. Aceasta poate duce la diaree, balonare și crampe.
Mâncăruri picante
Unii oameni fac indigestie sau arsuri la stomac după ce le mănâncă, mai ales când este vorba despre o masă bogată.
Studiile sugerează că ingredientul cel mai „fierbinte" din ardei iute, numit capsaicină, poate fi vinovat.
Lactate
Dacă acestea declanșează diaree, balonare și gaze, este posibil să fiți „intoleranți la lactoză". Aceasta înseamnă că nu aveți o enzimă care digeră un zahăr în lapte și alte forme de lactate.
Puteți face un test la medicul vostru – care vă poate indica și medicamente care suplinesc proteina lipsă, să pur și simplu să evitați lactatele.
Menta
Poate relaxa mușchiul din partea superioară a stomacului, ceea ce vă permite mâncării să se întoarcă înapoi în esofag.
Aceasta poate provoca arsuri la stomac. Alți „vinovați" sunt ciocolata sau cafeaua.
Experții spun că puteți reduce presiunea care împinge hrana înapoi dacă slăbiți, mâncați porții mai mici și nu vă duceți la culcare imediat după masă.
De asemenea, aflați ce alte alimente vă fac probleme, pentru a le evita.
- 
                        
 - 
                        
 - 
                        Pastila care ar putea opri complicațiile diabetului03.11.2025, 21:00
 - 
                        Gestul simplu care poate încetini îmbătrânirea creierului cu până la 20%03.11.2025, 20:03
 - 
                        
 
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
Ce se întâmplă dacă pui zaț de cafea în toaletă. Trucuri utile pentru casă
5 motive să NU mai stai cu laptopul pe picioare. Numărul 2 te va uimi
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
Combinația ideală pentru a evita deshidratarea în timpul valurilor de căldură
Dacă ai acest simptom, mergi de urgență la medic. Poate fi un semn fatal
Dacă ai oricare dintre aceste simptome, nu aștepta! Sună la urgențe imediat!
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major.
Cât timp puteți sta într-un picior? Acest test simplu este cel mai clar indicator al îmbătrânirii fizice
De ce ar trebui să renunți la tocătoarele de tăiat din plastic
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
5 greșeli comune în bucătărie care îți pot îmbolnăvi familia. Ai mare grijă la asta
Cele 5 greșeli comune pe care le faci în bucătărie și care îți pot îmbolnăvi toată familia.
Trucul genial care face rujul să reziste ore întregi. Pudra translucidă, secretul make-up artiștilor
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.
