Grăsimi, carbohidrați, dietă. Ultimele cercetări

DCMedical Team / 22 Martie 2019 / 17:12
Specialiști cercetează care ar fi cele mai sănătoase diete pentru corp
Specialiști cercetează care ar fi cele mai sănătoase diete pentru corp

O dietă cu puține grăsimi și mulți carbohidrați sau o dietă bogată în grăsimi și puțini carbohidrați? Ce e mai bine? Există un tip anume de grăsime care contează? Răspunsurile la aceste întrebări le-au oferit cercetători de la Harvard. Studiul lor a fost publicat în faimoasa revistă Science.

Grăsimi multe sau carbohidrați puțini? Sau invers? Care e varianta mai bună? O echipă de cercetători au căutat răspunsuri la aceste întrebări, iar concluziile au fost publicate pe coperta faimoasei reviste Science, anunță sciencedaily.com.

Studiul a fost realizat de specialiști în nutriție, cercetători de la Școala Harvard TH Chan de Sănătate Publică, Spitalul de Copii din Boston, dar și oameni de știință pe diferite specialități.

„Cercetătorii au căzut de acord că nicio grăsime derivată din carbohidrați nu este benefică pentru niciun om si că o dietă generală de calitate conține cereale și un conținut scăzut de zahăr ajutându-i pe cei mai mulți să-și păstreze o greutate sănătoasă și ținându-i deoparte de orice risc de boală cronică", se arată pe site-ul citat.

Autorul principal David Ludwig, profesor la Departamentul de Nutriție al Harvard Chan School și medic de la Spitalul de Copii din Boston, a afirmat că s-a urmărit adunarea unei echipe din diferite domenii de expertiză, cu opinii diferite. "Acesta este un model pentru modul în care putem învinge războaiele cu dieta", a afirmat Ludwig.

Grăsimi, carbohidrați, dietă. Concluziile studiului

 

Publicat online pe 15 noiembrie 2018, studiul a evidențiat trei aspecte contrastante privind dietele, consumul de grăsimi și carbohidrați. Primul e legat de consumul ridicat de grăsimi care duce la obezitate, diabet, boli de inimă și posibil cancer. Așadar, dietele cu conținut scăzut de grăsimi sunt optime.

A doua idee e despre carbohidrații procesați care au efecte negative asupra metabolismului. Prin urmare, dietele cu carbohidrați cu conținut scăzut sau foarte scăzut, dar cu multe grăsimi, sunt mai bune pentru sănătate.

Iar a treia: „cantitatea relativă de grăsimi alimentare și carbohidrați are o importanță mică pentru sănătate - ceea ce este important este tipul de grăsime sau sursa de carbohidrați".

Cercetătorii au convenit că, focusându-se pe calitatea dietei – adică înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimi nesaturate și înlocuirea carbohidraților cu cereale integrale și legume fără amidon - , majoritatea oamenilor pot menține o stare de sănătate bună.

Însă au rămas o serie de întrebări fără răspuns precum: dieta cu diferite raporturi de carbohidrați la grăsime afectează compoziția corporală, indiferent de aportul caloric? care sunt cantitățile optime de tipuri specifice de grăsimi (inclusiv grăsimi saturate) într-o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați? Găsirea răspunsurilor la acestea, apreciază oamenii de știință, va duce la recomandări nutriționale mai eficiente.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy