Grăsimi, carbohidrați, dietă. Ultimele cercetări
O dietă cu puține grăsimi și mulți carbohidrați sau o dietă bogată în grăsimi și puțini carbohidrați? Ce e mai bine? Există un tip anume de grăsime care contează? Răspunsurile la aceste...
Grăsimi multe sau carbohidrați puțini? Sau invers? Care e varianta mai bună? O echipă de cercetători au căutat răspunsuri la aceste întrebări, iar concluziile au fost publicate pe coperta faimoasei reviste Science, anunță sciencedaily.com.
Studiul a fost realizat de specialiști în nutriție, cercetători de la Școala Harvard TH Chan de Sănătate Publică, Spitalul de Copii din Boston, dar și oameni de știință pe diferite specialități.
„Cercetătorii au căzut de acord că nicio grăsime derivată din carbohidrați nu este benefică pentru niciun om si că o dietă generală de calitate conține cereale și un conținut scăzut de zahăr ajutându-i pe cei mai mulți să-și păstreze o greutate sănătoasă și ținându-i deoparte de orice risc de boală cronică", se arată pe site-ul citat.
Autorul principal David Ludwig, profesor la Departamentul de Nutriție al Harvard Chan School și medic de la Spitalul de Copii din Boston, a afirmat că s-a urmărit adunarea unei echipe din diferite domenii de expertiză, cu opinii diferite. "Acesta este un model pentru modul în care putem învinge războaiele cu dieta", a afirmat Ludwig.
Grăsimi, carbohidrați, dietă. Concluziile studiului
Publicat online pe 15 noiembrie 2018, studiul a evidențiat trei aspecte contrastante privind dietele, consumul de grăsimi și carbohidrați. Primul e legat de consumul ridicat de grăsimi care duce la obezitate, diabet, boli de inimă și posibil cancer. Așadar, dietele cu conținut scăzut de grăsimi sunt optime.
A doua idee e despre carbohidrații procesați care au efecte negative asupra metabolismului. Prin urmare, dietele cu carbohidrați cu conținut scăzut sau foarte scăzut, dar cu multe grăsimi, sunt mai bune pentru sănătate.
Iar a treia: „cantitatea relativă de grăsimi alimentare și carbohidrați are o importanță mică pentru sănătate - ceea ce este important este tipul de grăsime sau sursa de carbohidrați".
Cercetătorii au convenit că, focusându-se pe calitatea dietei – adică înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimi nesaturate și înlocuirea carbohidraților cu cereale integrale și legume fără amidon - , majoritatea oamenilor pot menține o stare de sănătate bună.
Însă au rămas o serie de întrebări fără răspuns precum: dieta cu diferite raporturi de carbohidrați la grăsime afectează compoziția corporală, indiferent de aportul caloric? care sunt cantitățile optime de tipuri specifice de grăsimi (inclusiv grăsimi saturate) într-o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați? Găsirea răspunsurilor la acestea, apreciază oamenii de știință, va duce la recomandări nutriționale mai eficiente.
- 
                        
 - 
                        
 - 
                        Pastila care ar putea opri complicațiile diabetului03.11.2025, 21:00
 - 
                        Gestul simplu care poate încetini îmbătrânirea creierului cu până la 20%03.11.2025, 20:03
 - 
                        
 
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
