Grăsimi, carbohidrați, dietă. Ultimele cercetări

O dietă cu puține grăsimi și mulți carbohidrați sau o dietă bogată în grăsimi și puțini carbohidrați? Ce e mai bine? Există un tip anume de grăsime care contează? Răspunsurile la aceste...
Grăsimi multe sau carbohidrați puțini? Sau invers? Care e varianta mai bună? O echipă de cercetători au căutat răspunsuri la aceste întrebări, iar concluziile au fost publicate pe coperta faimoasei reviste Science, anunță sciencedaily.com.
Studiul a fost realizat de specialiști în nutriție, cercetători de la Școala Harvard TH Chan de Sănătate Publică, Spitalul de Copii din Boston, dar și oameni de știință pe diferite specialități.
„Cercetătorii au căzut de acord că nicio grăsime derivată din carbohidrați nu este benefică pentru niciun om si că o dietă generală de calitate conține cereale și un conținut scăzut de zahăr ajutându-i pe cei mai mulți să-și păstreze o greutate sănătoasă și ținându-i deoparte de orice risc de boală cronică", se arată pe site-ul citat.
Autorul principal David Ludwig, profesor la Departamentul de Nutriție al Harvard Chan School și medic de la Spitalul de Copii din Boston, a afirmat că s-a urmărit adunarea unei echipe din diferite domenii de expertiză, cu opinii diferite. "Acesta este un model pentru modul în care putem învinge războaiele cu dieta", a afirmat Ludwig.
Grăsimi, carbohidrați, dietă. Concluziile studiului
Publicat online pe 15 noiembrie 2018, studiul a evidențiat trei aspecte contrastante privind dietele, consumul de grăsimi și carbohidrați. Primul e legat de consumul ridicat de grăsimi care duce la obezitate, diabet, boli de inimă și posibil cancer. Așadar, dietele cu conținut scăzut de grăsimi sunt optime.
A doua idee e despre carbohidrații procesați care au efecte negative asupra metabolismului. Prin urmare, dietele cu carbohidrați cu conținut scăzut sau foarte scăzut, dar cu multe grăsimi, sunt mai bune pentru sănătate.
Iar a treia: „cantitatea relativă de grăsimi alimentare și carbohidrați are o importanță mică pentru sănătate - ceea ce este important este tipul de grăsime sau sursa de carbohidrați".
Cercetătorii au convenit că, focusându-se pe calitatea dietei – adică înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimi nesaturate și înlocuirea carbohidraților cu cereale integrale și legume fără amidon - , majoritatea oamenilor pot menține o stare de sănătate bună.
Însă au rămas o serie de întrebări fără răspuns precum: dieta cu diferite raporturi de carbohidrați la grăsime afectează compoziția corporală, indiferent de aportul caloric? care sunt cantitățile optime de tipuri specifice de grăsimi (inclusiv grăsimi saturate) într-o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați? Găsirea răspunsurilor la acestea, apreciază oamenii de știință, va duce la recomandări nutriționale mai eficiente.
-
Conjugatele anticorp-medicament, tratamentul care atacă direct cancerul18.09.2025, 13:48
-
-
Compușii din ciocolată ar putea încetini îmbătrânirea18.09.2025, 12:22
-
-
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.