Obezitate redusă, efectul fermentării fibrelor din semințele de in în intestin
Obezitate: fermentarea fibrelor din semințele de in în intestin schimbă microbiota pentru a îmbunătăți sănătatea metabolică și a proteja împotriva obezității induse de dietă. Studiul a fost...
Organismele care trăiesc în tractul digestiv (microbiota intestinală) joacă un rol important în reglarea greutății și a modului în care organismul procesează zahărul (toleranța la glucoză).
Efectele semințelor de in în intestin
Descompunerera fibrei dietetice în intestin - un proces numit fermentație - poate produce schimbări favorabile în sistemul digestiv, cum ar fi o creștere a acizilor grași benefici, care pot reduce producția de țesut adipos în organism și pot îmbunătăți funcția imună.
Semințele de in sunt bogate în fibre, care s-a dovedit că îmbunătățesc nivelul de colesterol și inflamația în colon. Cu toate acestea, există puține cercetări privind fermentația lor și modul în care fibrele de semințe de in afectează microbiota intestinală. Pentru a afla cum se produce aceasta și ce efecte are, cercetătorii au experimentat pe șoareci.
Cobaii au fost împărțiți în patru grupuri diferite, fiecare având o altă dietă:
- o dietă standard care conține 4,6% fibre pe bază de soia (grupul de control);
- o dietă bogată în grăsimi, care nu conținea fibre (grupul cu dieta bogată în grăsimi);
- o dietă bogată în grăsimi, care conținea 10% fibre celuloză indigestibilă (grupul celuloză); și..
- o dietă bogată în grăsimi, care conținea 10% fibre din semințe de in (grupul cu semințe de in).
În 12 săptămâni, îmbunătățesc microbiota
Echipa de cercetare a măsurat cantitatea de oxigen utilizată de șoareci, dioxidul de carbon produs, alimentele și apa consumată, dar și energia folosită. Toleranța la glucoză a fost de asemenea măsurată aproape de sfârșitul studiului. La finalul celor 12 săptămâni cât a durat studiul, cercetătorii au examinat conținutul cecal al animalelor - bacterii și alte materiale biologice în punga care formează începutul intestinului gros (cecum).
Grupul cu o dietă bogată în grăsimi a avut mai puține bacterii asociate cu o sănătate metabolică îmbunătățită, niveluri mai scăzute de acizi grași benefici și o cantitate mai mare dintr-o bacterie legată de obezitate, în comparație cu celelalte grupuri. Nivelurile de bacterii din grupurile cu dieta bazată pe celuloză și cel cu dieta cu semințe de in au revenit la niveluri mai sănătoase, în comparație cu grupul cu conținut ridicat de grăsimi.
Grupul de semințe de in a fost mai activ din punct de vedere fizic și a avut o creștere mai mică în greutate decât celelalte grupuri cu dietă bogată în grăsimi. Șoarecii care au primit suplimentar semințe de in, de asemenea, au avut un control mai bun al glicemiei și nivelurile de acizi grași benefici care au fost comparabile cu grupul de control sănătos.
La examinarea conținutului cecal, echipa de cercetători a găsit dovezi că bacteriile prezintă fibre de fermentare din stratul gros, ca un lipici, din cochilia seminței de in. Bacteriile care efectuează fermentația produc apoi acizi grași mai buni.
Reduc obezitatea, crescând metabolismul
„Datele noastre sugerează că suplimentele de fibră din semințe de in afectează metabolismul, prin creșterea consumului de energie și reducerea obezității, precum și prin îmbunătățirea toleranței la glucoză. Cercetările viitoare ar trebui să fie direcționate spre a înțelege contribuția relativă a microbilor diferiți și pentru a delimita mecanismele care stau la bază pentru modul în care fibrele din semințele de flax afectează metabolismul gazdă", au scris cercetătorii, într-un material dat publicității de American Physiological Society.
Studiul poate fi găsit AICI.
-
-
Porţii mai mici în unele restaurante pentru clienţii care iau Ozempic23.12.2025, 20:59
-
-
-
Somnul scurt în timpul săptămânii crește riscul de diabet, chiar și după recuperarea de weekend
EXCLUSIV Primul semn banal că ai diabet. Apare noaptea și mulți îl confundă. Dr. Mihai Comșa: Atunci ai un semnal de alarmă
EXCLUSIV Postul Crăciunului: adevărul despre produsele de post. Ingredientul care dăunează sănătății. Dr. Lygia Alexandrescu: Nu e o alegere bună
EXCLUSIV Obezitatea, două componente: hipertrofică și hiperplazică. Prof. dr. Bogdan Timar: În momentul în care vom încerca să slăbim provocarea va fi una mai importantă
HPH-15, tratamentul inovator pentru diabet. Efecte mai bune decât tratamentul clasic
Diabetul de tip 3, ce este. Rolul rezistenței la insulină în declinul cognitiv și boala Alzheimer
Acest tip de diabet îl poți avea și nici măcar să nu știi. Îți macină creierul și provoacă Alzheimer.
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
Celulele super-active, asociate cu diabetul. Tratamentele cu oxigen, ineficiente
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.
Evaluarea riscului de cancer hepatic la pacienții cu diabet. Sistem de scor bazat pe random survival forest
Alimentul care duce la diabet. Fiecare porție crește riscul de diabet cu 10%
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi.
Legătura dintre diabet și demență: 10 dovezi clare că diabetul îți afectează creierul
EXCLUSIV Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Cafeaua, impact asupra colesterolului. Cum trebuie, de fapt, să o prepari
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
Semnele subtile ale diabetului pe care să NU le ignori
Un hormon provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze
Oamenii de ştiinţă au identificat un hormon care provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze.
Burta de cortizol și fața umflată de la stres: adevărul șocant și ce NU îți spune nimeni
Un instrument low-cost ar putea revoluționa tratamentul diabetului de tip 2
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
Nivelul ridicat de Fier, asociat cu diabetul
Acest test simplu îți arată dacă ai pre-diabet. Nu dă semne! Mulți află când deja au diabet
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
Un studiu demontează tot ce știam despre ouă. Nu doar că NU dăunează inimii, dar pot prelungi viața
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
