Săritul peste micul dejun poate crește riscul de boli cardiovasculare. De ce este cea mai importantă masă a zilei

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Saritul peste micul dejun Foto: Freepik @whitestorm4
Saritul peste micul dejun Foto: Freepik @whitestorm4

Săritul peste micul dejun poate crește riscul de boli cardiovasculare. Acesta îmbunătățește sensibilitatea la insulină pentru restul meselor din zi.

Micul dejun poate fi într-adevăr cea mai importantă masă a zilei, mai ales când vine vorba de inima ta.

Cercetătorii spun că persoanele care sar peste micul dejun au un risc ușor mai mare de boli cardiovasculare.

Un nou studiu al Universității din Iowa a ajuns la concluzia că săritul peste micul dejun poate avea un efect negativ asupra sănătății cardiovasculare.

Cercetarea, care a fost publicată în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie, a afirmat că persoanele care nu luau niciodată micul dejun aveau un risc cu 87% mai mare de deces din cauza bolilor cardiovasculare în comparație cu cele care luau micul dejun în fiecare zi.

"În general, se crede că micul dejun este cea mai importantă masă sau una dintre cele mai importante mese ale zilei", a declarat Wei Bao, autorul studiului și profesor asistent de epidemiologie în cadrul Colegiului de Sănătate Publică al Universității din Iowa.

Vezi și: Nucile, remarcabile pentru conținutul de antioxidanți. Mențin tensiunea arterială sub control. Elementul cheie pentru o sănătate optimă

"O alimentație sănătoasă joacă un rol major în prevenirea bolilor cardiovasculare", a adăugat Bao. "Acest lucru a fost documentat în mod clar de Asociația Americană a Inimii și de alte organizații".

"Cu toate acestea, studiile anterioare s-au concentrat în principal pe conținutul a ceea ce mănâncă oamenii. Nu se cunosc prea multe despre modul în care oamenii își organizează mesele. Acesta este primul studiu care face legătura între săritul peste micul dejun și decesul cardiovascular", a spus el.

Bao și colegii săi au examinat datele din studiul național anual de examinare a sănătății și nutriției de la centrele pentru controlul și prevenirea bolilor.

Cercetătorii s-au concentrat asupra a 6.550 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 75 de ani, într-o perioadă cuprinsă între 1988 și 1994.

Cei intervievați au fost întrebați cât de des iau micul dejun. Aproximativ 5% au spus că nu iau niciodată micul dejun, 11% au spus că iau rar micul dejun, 25% au declarat că iau micul dejun în unele zile, iar 59% au declarat că iau micul dejun zilnic.

Cercetătorii au evaluat apoi dosarele de sănătate ale participanților la studiu din 2011.

După ce au luat în considerare factorii demografici, dietetici, socioeconomici și de stil de viață, precum și indicele de masă corporală (IMC) și factorii de risc cardiovascular, cercetătorii au concluzionat că cei intervievați care nu luau niciodată micul dejun aveau un risc cu 87% mai mare de deces din cauza bolilor de inimă.

În ceea ce privește cifrele brute, cercetătorii au raportat că au existat 415 decese legate de boli cardiovasculare în rândul celor 3.862 de persoane care luau micul dejun în mod regulat. Aceasta reprezintă o rată neajustată de 10,7 la sută.

Au existat 41 de decese legate de boli cardiovasculare în rândul celor 336 de persoane care au declarat că nu au luat niciodată micul dejun. Aceasta reprezintă o rată neajustată de 12,2 la sută.

Diferența dintre cele două grupuri pe parcursul celor 17 ani de studiu a fost de 1,5 puncte procentuale.

De asemenea, cercetătorii au raportat că nu au știut ce mâncau participanții la micul dejun sau dacă și-au ajustat obiceiurile alimentare pe parcursul perioadei de studiu.

Alți experți au menționat că ceea ce mănânci și ce altceva faci în timpul zilei sunt, de asemenea, factori importanți, potrivit Healthline.

Vezi și: 10 motive să incluzi o plimbare în rutina ta matinală. Beneficiile mersului pe jos la prima oră

Beneficiile micului dejun

Beneficiile consumului de mic dejun sunt bine recunoscute de o mare parte a comunității medicale.

Mâncatul micului dejun furnizează calorii pentru a porni metabolismul organismului și pentru a oferi energia necesară pentru a trece peste zi.

Experții sugerează că săritul peste micul dejun poate duce la un risc crescut de complicații de sănătate, cum ar fi diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială și obezitatea.

Lauri Wright, profesor asistent în domeniul sănătății publice, spune că studiul lui Bao este cel mai recent dintr-un lung șir de studii care sugerează că a lua micul dejun este bun pentru tine.

"Au existat mai multe studii mari în Europa și Japonia care au arătat o legătură între săritul peste micul dejun și factorii de risc pentru bolile cardiovasculare, cum ar fi tensiunea arterială ridicată, obezitatea și fumatul. Acest studiu este convingător prin asocierea pe care a găsit-o cu moartea cardiovasculară", a explicat Wright.

"Cercetările arată că luarea micului dejun reduce aportul zilnic de calorii, crește sațietatea, îmbunătățește calitatea dietei noastre și îmbunătățește sensibilitatea la insulină la mesele pe care le luăm în restul zilei", a adăugat ea.

"Persoanele care mănâncă micul dejun au o greutate corporală mai sănătoasă. Iar acum există din ce în ce mai multe dovezi ale importanței micului dejun pentru sănătatea inimii."

Să începem ziua cu dreptul

Potrivit Asociației Americane a Inimii, persoanele care sar peste micul dejun sunt mai predispuse la diabet, boli de inimă și colesterol ridicat.

De asemenea, este mai probabil ca aceștia să fie supraponderali sau obezi, să consume tutun, să nu facă exerciții fizice în mod regulat, să nu primească cantitatea de nutrienți recomandată de care au nevoie și să consume mai multe calorii și zaharuri adăugate în restul zilei.

"În general, faptul de a nu lua micul dejun este un indicator pentru a fi nesănătos și a avea un stil de viață nesănătos", a declarat Penny Kris-Etherton, profesor de nutriție.

"Ceea ce mâncăm și, de asemenea, modul în care ne trăim viața poate afecta greutatea corporală, circumferința taliei și, la rândul său, bolile cardiovasculare", a spus ea.

O parte a problemei, chiar și în rândul celor care mănâncă micul dejun, este că mulți oameni nu știu ce este un mic dejun sănătos.

"Un mic dejun sănătos nu este o farfurie enormă de clătite cu frișcă și sirop", a spus Kris-Etherton.

Ea sugerează oamenilor să înceapă cu o masă sănătoasă în fiecare zi. Lucruri precum cereale integrale cu fructe și lapte degresat sau avocado pe pâine prăjită sunt opțiuni sănătoase.

Kristin Kirkpatrick, manager al serviciilor de nutriție pentru wellness, spune că obiceiurile sale alimentare depind de lumina soarelui.

"Urmez regula de a nu mânca atunci când este întuneric afară, iar asta îmi dictează cu adevărat obiceiurile alimentare la micul dejun. Evident, în timpul iernii, aștept mai mult ca să mănânc. De asemenea, îmi planific prima masă a zilei în funcție de când am luat ultima masă cu o seară înainte și care va fi regimul meu de antrenament în ziua respectivă", a declarat ea.

Experții spun că ruperea postului de peste zi este un aspect important al sănătății generale.

"Unii oameni cred că, din moment ce corpul este în repaus, nu folosește nicio calorie. Dar energia este necesară pentru a alimenta procesele metabolice de bază ale vieții, cum ar fi bătăile inimii. În timpul postului de peste noapte, organismul trage din rezervele sale, motiv pentru care este important să rupăm postul dimineața", a spus Kirkpatrick.

"Rupeți postul cu alegeri alimentare sănătoase. Luați un ou fiert tare cu pâine prăjită cu avocado. Luați iaurt grecesc și parfait de fructe de pădure. Sau faceți o omletă vegetariană", a spus ea. "Aceste alegeri sănătoase vă vor menține alimentați și energizați, fiind în același timp bune pentru inimă".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel