10 motive să incluzi o plimbare în rutina ta matinală. Beneficiile mersului pe jos la prima oră

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
10 motive să incluzi o plimbare în rutina ta matinala Foto: Freepik @ Drazen Zigic @ jcomp
10 motive să incluzi o plimbare în rutina ta matinala Foto: Freepik @ Drazen Zigic @ jcomp

10 motive să incluzi o plimbare în rutina ta matinală. Bucură-te de o gândire mai limpede și de un somn mai odihnitor datorită mersului pe jos dimineața.

Când te trezești dimineața, mișcarea s-ar putea să nu fie prima ta prioritate. Dar începerea zilei cu o plimbare - fie că este vorba de o plimbare prin cartier sau o parte din drumul spre serviciu sau școală - poate oferi organismului tău o serie de beneficii pentru sănătate.

Iată 10 motive pentru care ai putea dori să îți începi ziua făcând câțiva pași. Există, de asemenea, câteva sfaturi pentru a o integra fără probleme în rutina zilnică.

1. Stimulează energia

Începând ziua cu o plimbare îți poate oferi mai multă energie pe parcursul zilei. Dacă te plimbi în aer liber, acest lucru este valabil mai ales.

Studiile arată că adulții care s-au plimbat timp de 20 de minute în aer liber au experimentat mai multă vitalitate și energie decât cei care au mers 20 de minute în interior.

Un mic studiu a constatat că 10 minute de mers pe scări a fost mai energizant decât o ceașcă de cafea pentru 18 femei care se simțeau lipsite de somn.

Data viitoare când ai nevoie de un impuls de energie dimineața sau te simți obosit când te trezești, poți încerca o plimbare.

Vezi și: Nucile, remarcabile pentru conținutul de antioxidanți. Mențin tensiunea arterială sub control. Elementul cheie pentru o sănătate optimă

2. Îmbunătățește-ți starea de spirit

Există și beneficii fiziologice ale mersului pe jos dimineața.

O plimbare poate ajuta la:

- Reducerea anxietății

- Reducerea oboselii

- O mai bună stima de sine

- Stimularea stării de spirit

- Reducerea stresulului

- Ameliorarea simptomelor depresiei sau reducerea riscului de depresie

Pentru cele mai bune rezultate, încercați să vă plimbați timp de 20 până la 30 de minute cel puțin 5 zile pe săptămână, potrivit Healthline.

Vezi și: Primul simptom al osteoporozei. Cătălina Poiană: Mai puțin de 1 din 5 sunt diagnosticate și mai puțin de 1 din 3 primesc tratament

3. Completează activitatea fizică pentru ziua respectivă

Un beneficiu al mersului pe jos dimineața este că îți veți finaliza activitatea fizică pentru ziua respectivă - înainte ca alte obligații familiale, profesionale sau școlare să te deraieze.

Ghidul de activitate fizică recomandă ca adulții sănătoși să efectueze cel puțin 150 până la 300 de minute de exerciții fizice de intensitate moderată pe săptămână.

Încercă să efectuezi o plimbare de 30 de minute în 5 dimineți pe săptămână pentru a îndeplini aceste cerințe.

4. Te poate ajuta să slăbești

Mersul pe jos dimineața te poate ajuta să îți atingi obiectivele de pierdere în greutate. Mersul pe jos într-un ritm moderat timp de 30 de minute poate arde până la 150 de calorii. În combinație cu o dietă sănătoasă și cu antrenamentul de forță, s-ar putea să constați că pierzi în greutate.

5. Prevenirea sau gestionarea condițiilor de sănătate

Mersul pe jos poate oferi numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv creșterea imunității, precum și prevenirea și ajutarea gestionării diferitelor afecțiuni de sănătate.

Studiile arată că mersul pe jos timp de 30 de minute pe zi poate reduce riscul de boli de inimă cu 19%. Dacă ai diabet, mersul pe jos poate ajuta, de asemenea, la scăderea nivelului de zahăr din sânge.

Poate chiar să te ajute să îți mărești durata de viață și să reduci riscul de boli cardiovasculare și anumite tipuri de cancer.

6. Întărește mușchii

Mersul pe jos poate ajuta la întărirea mușchilor din picioare. Pentru cele mai bune rezultate, mergi la un ritm moderat sau rapid. Încercă să schimbi rutina și să urci scări, să urci și să cobori dealuri sau să te plimbi la o înclinare pe banda de alergare.

Adăugă exerciții de întărire a picioarelor, cum ar fi genuflexiuni și fandări, de mai multe ori pe săptămână, pentru mai mult tonus muscular.

7. Îmbunătățește claritatea mentală

O plimbare de dimineață poate ajuta la îmbunătățirea clarității mentale și a capacității de a te concentra pe tot parcursul zilei. Un studiu recent a constatat că, în rândul adulților în vârstă, cei care și-au început zilele cu o plimbare de dimineață și-au îmbunătățit funcția cognitivă, în comparație cu cei care au rămas sedentari.

Mersul pe jos vă poate ajuta, de asemenea, să gândești mai creativ. Cercetările arată că mersul pe jos deschide un flux liber de idei, ceea ce te poate ajuta să rezolvi problemele mai bine decât dacă stai jos sau rămâi sedentar. Acest lucru este valabil mai ales dacă mergi în aer liber.

8. Dormi mai bine noaptea

Mersul pe jos la prima oră te poate ajuta să dormi mai bine noaptea, mai târziu. Un mic studiu din 2017 a observat adulți în vârstă de 55-65 de ani care se confruntau cu dificultăți în a adormi noaptea sau trăiau cu insomnie ușoară.

Cei care au făcut exerciții fizice dimineața față de seara au experimentat o calitate mai bună a somnului pe timp de noapte. Totuși, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina de ce exercițiile fizice dimineața pot fi mai bune pentru somn decât exercițiile fizice noaptea.

9. Învinge căldura de la miezul zilei

Un avantaj al mersului pe jos dimineața în timpul verii - sau dacă locuiești într-un climat în care este cald tot timpul anului - este că vei putea să te încadrezi exercițiile fizice înainte ca afară să fie prea cald.

Asigură-te că bei multă apă pentru a te menține hidratat înainte și după antrenament. Ia cu tine o sticlă de apă, dacă este necesar. Sau, planifică să mergi pe un traseu cu fântâni sau izvoare.

10. Poate duce la alegeri mai sănătoase pe parcursul zilei

A începe ziua cu o plimbare te poate pregăti pentru a face alegeri mai sănătoase pe tot parcursul zilei. După plimbare, este posibil să te simți mai energic și mai puțin lipsit de somn.

Atunci când energia scade sau ești obosit, este mai probabil să căauți gustări de confort sau stimulente de energie. Plimbarea de dimineață te poate inspira să alegi un prânz și gustări sănătoase după-amiaza.

Include-o în rutina ta

- Pregătește hainele pentru plimbare cu o seară înainte. Lasă șosetele și adidașii lângă ușă, astfel încât să nu trebuiască să le cauți dimineața.

- Încercă să setezi alarma cu 30 de minute mai devreme, astfel încât să poți face cel puțin o plimbare de 20 de minute dimineața. Caută un traseu natural în apropiere sau pur și simplu plimbă-te prin cartier.

- Găsește un prieten sau un coleg de serviciu să vă plimbați dimineața. Discuția și lucrul împreună vă poate ajuta să vă mențineți motivați.

- Dacă nu ai mult timp la dispoziție dimineața, ia în considerare posibilitatea de a merge pe jos în timpul deplasării spre serviciu. Dacă nu puteți merge pe jos până la serviciu, încercă să cobori din autobuz cu o stație sau două mai devreme pentru a te plimba. Sau, parchează mai departe de birou, astfel încât să poți merge pe jos de la mașină.

Ar trebui să te plimbi înainte sau după micul dejun?

Dacă te plimbați dimineața, poate te întrebi dacă mersul înainte sau după micul dejun contează și dacă te va ajuta dacă ai obiective de pierdere în greutate. Cercetările sunt mixte cu privire la faptul dacă săritul peste micul dejun va crește sau nu metabolismul sau vă va ajuta să pierdeți în greutate mai repede.

Unele cercetări arată că exercițiile fizice în stare de post (înainte de micul dejun) ajută organismul să ardă mai multe grăsimi. Dar sunt necesare mai multe studii.

Între timp, depinde de corpul tău. Dacă te simți bine făcând o plimbare înainte de a mânca sau dacă stomacul tău se simte mai bine dacă nu mănânci, este în regulă. Sau, s-ar putea descoperi că te simți mai bine mâncând o mică gustare, cum ar fi o banană sau un smoothie de fructe, înainte de a pleca la plimbare.

Oricum ar fi, după ce faci exerciții fizice, asigură-te că mănânci un mic dejun sănătos și bei suficientă apă.

A începe ziua cu o scurtă plimbare poate oferi o serie de beneficii pentru sănătate. Este posibil să te simți mai plin de energie pe parcursul zilei, să vezi cum ți se îmbunătățește starea de spirit și claritatea mentală și să dormi mai bine noaptea. Asigură-te că te întinzi înainte și după plimbare și bei multă apă pentru a te menține hidratat.

Dacă ai mai multe întrebări, discută cu medicul tău înainte de a începe o nouă rutină de exerciții fizice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel