Scandal Ebola. Fostul ministru al sănătății, reținut pentru deturnare de fonduri din donații

Adisa Codruț |
Data publicării:
Ebola a ucis mii de oameni
Ebola a ucis mii de oameni

Fostul ministru congolez al sănătății, Oly Ilunga, suspectat de deturnare de fonduri alocate luptei împotriva Ebola în Republica Democrată Congo, a fost pus în arest, astăzi, la Kinshasa, a anunțat poliția locală.

Oly Ilunga a coordonat măsurile de combatere a epidemiei de Ebola din țară timp de un an de zile, ca ministru al Sănătății. Este a doua cea mai gravă epidemie din istorie. După ce președintele Congo, Felix Tshisekedi, i-a retras această responsabilitate în iulie, Ilunga a demisionat câteva zile mai târziu.

Fostul ministrul congolez al sănătății, care se află în custodia poliției, va compărea pe 16 septembrie în fața unui procuror, a declarat colonelul Pierrot-Rombaut Mwanamputu, purtătorul de cuvânt al poliției, relatează Agerpres, citând AFP și Reuters.

La începutul lunii septembrie, avocații lui Oly Ilunga au spus că demnitarul a fost chestionat de poliție în legătură cu rolul său în gestionarea răspunsului la epidemia de Ebola.

Într-un comunicat, poliția națională a precizat că Ilunga a fost reținut pentru că se bănuia că acesta intenționa să părăsească țara pentru a se sustrage procedurilor legale.

Peste 2.000 de decese

Donatori străini au oferit peste 150 de milioane de dolari fonduri pentru lupta împotriva Ebola în ultimul an, însă Națiunile Unite susțin că este nevoie în continuare de sute de milioane de dolari.

Până în prezent, epidemia de Ebola din Republica Democrată Congo a ucis, începând din 1 august 2018, peste 2.000 de persoane, alte 1.000 fiind infectate.

Epidemia afectează în prezent trei provincii din estul R.D. Congo - Kivu de Nord, de unde s-a răspândit, Ituri și Kivu de Sud. Ea a afectat de asemenea și Uganda vecină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel