Scandalul bebelușilor infectați cu Stafilococ: 11 angajați de la Giulești, purtători. Cine a mințit?

DCMedical Team |
Data actualizării: | Data publicării:
La Maternitatea Giulești saloanele sunt goale de aproape trei săptămâni
La Maternitatea Giulești saloanele sunt goale de aproape trei săptămâni

Din 49 de persoane din secția de neonatologie a Maternității Giulești „Panait Sîrbu” cărora le-au fost recoltate exudate nazale, 11 sunt purtători de Stafilococ auriu MRSA (Staphylococcus aureus rezistentă la meticilină), a anunțat DSP București. Ba chiar că la maternitatea giulești, două săptămni, internările au fost limitate. Ieri, însă, Maternitatea Giulești și Primăria Capitalei susțineau că nici nu se punea problema ca acești bebeluși să fi fost infectați la Giulești! Cine a mințit și de ce?

Inspectorii sanitari din Direcția de Sănătate Publică București efectuează în această perioadă un control de mare amploare în maternitățile publice și private din București, după ce ieri a izbucnit un uriaș scandal legat de infectarea a 12 bebeluși cu Stafilococ auriu rezistent la meticilină (MRSA).

Sunt verificate condițiile igienico-sanitare, respectarea protocoalelor de sterilizare, dezinfecție, instruirea personalului medical privind respectarea regulilor de igienă a mâinilor și a Precauțiunilor Universale și de Contact, precum și respectarea circuitelor pentru pacienți. „Controlul inspectorilor sanitari se va extinde în toate maternitățile din țară", a anunțat Ministerul Sănătății.

Scandalul a pornit după ce cadre medicale de la Spitalul Clinic de Urgenta „Grigore Alexandrescu" au semnalat Direcției de Sănătate Publică București (DSPMB) depistarea unor pacienți copii cu infecții stafilocice născuți în Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sîrbu", cunoscută publicului sub numele vechi – Maternitatea Giulești.

Întâi au controlat petentul!

DSPMB a dispus efectuarea unei verificări în Spitalul Clinic de Urgență „Grigore Alexandrescu" și a constatat că, începând cu data de 24.10.2018 și până în prezent au fost internați 15 pacienți, copii proveniți de la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sîrbu", din care 12 copii confirmați cu stafilococ auriu MRSA. Pentru alți 2 copii se așteaptă rezultatele de laborator, iar unul dintre copii nu a fost confirmat cu MRSA", s-a anunțat astăzi, oficial.

Dintre cei 15 bebeluși, în prezent se mai află internați 8 copii la Spitalul „Grigore Alexandrescu".

„În Spitalul „Grigore Alexandrescu" au fost instituite o serie de măsuri, precum izolarea pacienților conform „precauțiunilor de contact", supravegherea cazurilor la transferul pe secții pentru aplicarea în continuare a precauțiilor de contact, respectarea Ghidului spitalului privind recomandările referitoare la aplicarea precauțiilor de contact, a protocolului privind igiena mâinilor și purtarea echipamentului de protecție și a protocolului privind dezinfecția, monitorizarea cazurilor, informarea imediată a DSPMB privind eventuale noi cazuri".

Una zic Primăria Capitalei și Gliuleștiul, alta zice DSP

Ieri, după ce se aflase că 12 copilași sunt infectați și că ei se născuseră la Maternitatea Giulești, Primăria Capitalei alături de conducerea Maternității Panait Sîrbu s-au grăbit să nege că infecția s-ar fi produs la ei. Ba chiar susțineau că presa e de vină pentru propagarea de informații false. 

„Primăria Municipiului Bucureşti şi Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Panait Sîrbu" resping ferm acuzaţiile apărute în presă referitoare la presupusa infectare a celor 10 nou-născuţi şi solicită rectificarea informaţiilor eronate, conform prezentelor precizări. Astfel, o minimă documentare şi solicitarea unui punct de vedere oficial ar fi fost suficiente pentru a evita răspândirea de informaţii false, menite să dezinformeze opinia publică. Semnalăm, pe această cale, că difuzarea de către mass-media a unor informaţii neverificate şi fără a avea documente care să ateste o legătură directă între Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Panait Sîrbu" şi presupusa infectare a celor 10 nou-născuţi aduce prejudicii serioase sistemului de sănătate şi scade încrederea pacienţilor în calitatea actului medical. În acest sens, subliniem faptul că cei 10 nou-născuţi nu au fost „transferaţi" la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu", ci au fost externaţi din maternitate fără să prezinte vreun semn de afectare cutanată", se arăta într-un comunicat de presă al PMB, trimis Agerpres.

Autoritățile locale au încercat să ascundă adevărul?

Astăzi, însă, DSP București arată oficial că e exact invers, dup ce și-a trimis inspectorii „pentru verificări și la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sîrbu"

În fața inspectorilor DSPMB, responsabilii de la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sîrbu" spun că au luat numeroase măsuri „pentru limitarea focarelor” care ieri nu existau. Ba mai mult, aflăm cu stupoate că 11 angajați ai maternității au fost depistați ca fiind purtători de MRSA și că de fapt, timp de două săptămâni, internările la Giulești au fost restricționate!

Mai exact, la măsurile luate, responsabilii de la Giulești informează DSP că au făcut: „limitarea internărilor în Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sîrbu" pentru o perioadă de 14 zile – 14.11 - 28.11.2018 – pentru a se efectua după externarea pacientelor lucrări etapizate pentru curățenie, dezinfecție și dezinfecție terminală a tuturor spațiilor din Pavilionul A – Obstetrică-Ginecologie 1, Neonatologie, ATI, Bloc Operator, Sală Nașteri".

La fel de important, se recunoaște și că „S-au recoltat exudate nazale de la un număr de 49 persoane din secția de neonatologie (din totalul de 55 persoane) ; pentru 38 de persoane s-au obținut rezultatele probelor recoltate, care au relevant că 11 sunt purtători de Stafilococ Auriu MRSA, restul de 27 fiind negativi. Urmează a fi recoltate și de la celelalte persoane. Rezultatul exudatelor nazale au fost înaintate către secția de neonatologie prin adresa 10997/12.11.2018 cu recomandarea conform ghidurilor internaționale privind decolonizarea purtătorilor".

Cu alte cuvinte, s-a știut de infecție, ba chiar până ieri spitalul a internat numai cazurile de urgență!

DSPMB le recomandă oficial celor de la Giulești:

- Continuarea măsurilor instituite de către unitatea sanitară referitoare la respectarea procedurilor de curățenie, dezinfecție / dezinfecție ciclică / dezinfecție terminală cu mențiunea că toate aceste manopere vor fi completate în graficele de curățenie și dezinfecție,

- Limitarea internărilor pentru această perioadă cu respectarea următoarelor criterii: Se vor asigura urgențele medico-chirurgicale, Se vor interna doar sarcini peste 35 de săptămâni, Sarcini la termen în travaliu, Sarcini cu membrane rupte, Sarcini la termen cu urgențe obstetricale, Sarcini la termen cu comorbidități ce pot pune în pericol viața fătului și/sau a mamei; dar și „Instituirea tratamentului purtătorilor de Stafilococ Auriu MRSA conform buletinelor de analiză și a antibiogramelor, Efectuarea recontrolului după terminarea tratamentului și Purtarea corectă de către întregul personal a echipamentului de protecție de unică folosință, cu precădere a măștilor de tip chirurgical,

Cum aceste recomandări au venit astăzi, asta ar putea însemna o limitare în continuare a internărilor la Maternitatea Giulești!

În final, Direcția de Sănătate PUblică a Capitalei cere oficial „Anunțarea telefonică imediată la DSPMB a oricărei suspiciuni de colonizare/IAAM atât la mame/lehuze cât și la personalul medico-sanitar".

Controlul la Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sirbu", precum și în celelalte maternități se află în plină desfășurare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel