Scarlatină în Vâlcea. Patru copii infectați

Adisa Codruț / 08 Martie 2019 / 14:07
Copil
Copil

Patru copii, dintre care unul la grădiniță, au fost diagnosticați cu scarlatină în ultimele săptămâni în mai multe unități de învățământ din Râmnicu Vâlcea , aceștia fiind în prezent izolați la domiciliu, potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vâlcea.

Reprezentanții DSP Vâlcea au precizat că diagnosticarea acestor cazuri s-a făcut numai clinic, niciunul nefiind stabilit prin rezultate de laborator, dar că s-au luat măsuri imediate pentru prevenirea răspândirii scarlatinei, astfel că, în momentul de față, nu se poate vorbi de o epidemie sau focar de scarlatină în Vâlcea.

Reprezentanții DSP au menționat că în unitățile școlare unde au fost raportate cazurile de scarlatină s-a făcut dezinfecția și nu au mai fost înregistrare și alte cazuri de îmbolnăviri, nlotează Agerpres.

Ce este scarlatina

Scarlatina este o boală contagioasă cauzată de streptococul beta-hemolitic de tip A.

Infecția afectează cu precădere copiii între cinci și zece ani, spre deosebire de celelalte boli ale copilăriei - varicelă, rubeolă, rujeolă și oreion-, aceasta fiind cauzată de o bacterie, și nu de un virus.

Perioada de incubație este de 1-4 zile, debutul bolii fiind brusc, cu febră, frisoane, durere de gât, cefalee, mialgii, dureri abdominale, greață sau vărsături.

Erupția caracteristică (arată inițial ca arsurile solare) apare la aproximativ 12-48 de ore de la apariția febrei, întâi pe față și pe gât, iar apoi pe torace și extremități.

Pe limbă se formează o crustă de culoare albă, amigdalele vor crește în volum, iar temperatura nu va scădea sub 39 de grade pe toată perioada erupției. Descuamarea pielii durează aproximativ două săptămâni, în această perioadă, membrii familie fiind sfătuiți să-și facă un test pentru a fi siguri că nu sunt purtători ai streptococului, riscul reapariției infecției fiind foarte mare.

De asemenea, în perioada de 2-3 săptămâni de convalescență pot apărea complicații, între cele cele mai grave fiind pneumonia, abcese pulmonare, meningita, encefalita, dar și reumatismul articular acut, mai precizează sursa citată.

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy