Scleroză laterală amiotrofică, proteine utile în diagnostic

Histamina
Histamina

Scleroza laterală amiotrofică (ALS), denumită și boala Lou Gehrig, este o afecțiune progresivă, neurodegenerativă care atacă creierul și măduva spinării. Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord au identificat proteine promițătoare pentru diagnosticul acestei boli, care în prezent nu are un tratament.

Oamenii de știință americani au identificat proteine care pot fi utile atât în diagnosticul sclerozei laterale amiotrofice (ALS) cât și în prognosticul mai precis al bolii. Michael Bereman, profesor asistent în științele biologice la NC State, lider al nucleului de proteomică din cadrul Centrului de Sănătate și Mediu al statului NC, a fost diagnosticat cu ALS în 2015. Fiind la curent cu deficiențele metodelor actuale de diagnosticare și prognostic, el și colegii săi au decis să caute biomarkeri la pacienții cu ALS, care ar putea accelera punerea diagnosticului și ar putea să ofere medicilor o imagine mai exactă a progresiei bolii.

,,În prezent, timpul mediu de la debutul simptomelor până la punerea diagnosticului la pacienții cu ALS este de un an până la an și jumătate. O mulțime de bani și timp se cheltuiesc cu pacienții în această perioadă și odată ce un pacient are un diagnostic, instrumentele pe care le avem în prezent pentru a monitoriza progresul bolii sunt foarte puține", a afirmat Michael Bereman, principalul autor al cercetării.

Echipa sa a obținut mostre de lichid cefalorahidian (LCR) și plasmă din sânge de la 33 de pacienți cu ALS și de la 30 de persoane sănătoase. Utilizând spectrometria de masă, a identificat peste 1000 de proteine diferite în lichide, apoi a folosit tehnici avansate pentru a dezvolta modele care au constat din mai multe proteine. A fost o combinație de proteine care au îmbunătățit cu adevărat valoarea de diagnostic și de prognostic.

,,Modelele dezvoltate din proteine găsite în LCR s-au dovedit mai utile decât cele din plasmă sanguine", a spus Bereman observând astfel că există potențial clar pentru o analiză în plasma sanguină, care ar fi mai puțin invazivă.

Bereman a selectat două proteine care păreau promițătoare atât pentru aplicațiile de diagnostic, cât și pentru cele prognostice, apoi a efectuat analize suplimentare pentru a-și valida utilitatea ca biomarkeri. Proteinele, chitinaza-3 și alfa-1-antichymotrypsinul sunt asociate cu activarea sistemului imunitar în creier și astfel pot fi folosite și ca modalitate obiectivă de a măsura eficacitatea terapiilor curente. Interesant este faptul că activarea sistemului imunitar este, de asemenea, cunoscută că are un rol în alte boli neurodegenerative, cum ar fi Parkinson și Alzheimer, indicând astfel că testele ar putea fi folosite și în aceste boli.

,,Scopul nostru este de a crea un grup de proteine care ar putea oferi medicilor o cale mai rapidă de a diagnostica pacienții cu ALS, precum și o modalitate obiectivă de a măsura progresia bolii sau de a testa eficacitatea unor noi medicamente", a specificat Bereman, potrivit Medicalxpress.com.

Cercetătorul va continua să studieze schimbările acestor proteine și căile lor de semnalizare în timp în fluide care au fost colectate l de la pacienții cu ALS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel