Scleroza multiplă ar crește riscul de cancer. Ce tipuri se pot dezvolta

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Teste
Teste

Scleroza multiplă ar crește riscul de cancer, susține un nou studiu norvegian de lungă durată, pe circa 54.000 de oameni.

Scleroză multiplă, cancer. O cercetare norvegiană arată că scleroza multiplă ar crește riscul de cancer cu 12%, iar formele care ar putea fi dezvoltate ar fi: cancerul de tip sistem nervos central (creier, măduva spinării și nervul optic), cancerele urinare - cu aproximativ 50% mai mare la persoanele cu scleroză multiplă (SM), cancer respirator – cu circa două treimi mai susceptibil de a apare la persoanele cu SM.

Studiul s-a derulat de-a lungul a șapte decenii de cercetare și a inclus circa 54.000 de oameni, inclusiv rude ale celor cu SM, dar și persoane care nu aveau această afecțiune, informează webmd.

Scleroză multiplă, cancer: frații celor cu SM, risc de 80%

Studiul nu a generat doar îngrijorare pentru persoanele cu scleroză multiplă, ci a descoperit că frații celor care nu au avut boala aveau un risc de cancer de sânge cu 80% mai mare, cum ar fi leucemia, comparativ cu frații lor afectați de scleroză multiplă și de populația fără SM implicată în cercetare.

Cum frații împărtășesc ambele gene și expunerile de mediu, mai precizează sursa citată, cercetătorii consideră că descoperirile lor ar putea indica o cauză comună între SM și cancerele de sânge (cancere hematologice).

Scleroză multiplă, cancer: fumatul

Studiul norvegian a fost condusă de cercetătorul Nina Grytten de la Spitalul Universitar Haukeland din Bergen. A inclus date despre aproape 55.000 de persoane din Norvegia născute între 1930 și 1979: circa 7.000 erau persoane cu scleroză multiplă, aproximativ 9.000 erau frați ai persoanelor cu SM care nu au avut boala, iar aproape 38.000 de persoane care nu erau rude și nu aveau scleroză multiplă.

"Cercetătorii au spus ca riscul crescut de anumite tipuri de cancer la persoanele cu scleroză multiplă - cum ar fi cancerul urinar, respiratorii și a sistemului nervos central - ar putea fi din cauza fumatului excesiv în acest grup. Lisak (n. r. Robert Lisak, neurolog la Centrul Medical din Detroit; neimplicat în studiu) a subliniat că studiul a inclus oameni norvegieni, astfel încât rezultatele ar putea fi diferite într-o populație mai diversă, cum ar fi cea din Statele Unite", mai precizează site-ul citat.

În plus, tratamentele pentru scleroza multiplă au evoluat destul de mult de la colectarea datelor, însă un stil de viață sănătos este recomandat nu doar pentru scleroza multiplă și cancer, ci și boli de inimă, diabet. Iar acest stil include renunțarea la fumat. "Acum știm că fumul de țigară este un factor de risc pentru dezvoltarea sclerozei multiple și că fumătorii au o rată crescută de progresie a SM", afirmă cercetătoare norvegiană.

Studiul a fost prezentat recent la Congresul Academiei Europene de Neurologie din Oslo, Norvegia. Poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel