Screening-ul mamar, cifre îngrijorătoare. România se află pe ultimul loc în Europa

Monika Baciu |
Data publicării:
screening - FOTO: Freepick@drinkins
screening - FOTO: Freepick@drinkins

Screening-ul mamar este recomandat femeilor care au peste 40 de ani. RMN-ul cu substanță de contrast poate fi indicat în anumite cazuri.

Screening-ul mamar trebuie realizat o dată pe an de femeile de peste 40 de ani. În anumite condiții acesta poate fi realizat și mai devreme.

Screening cu RMN și substanță de contrast

Screening cu ajutorul RMN-ului cu substanță de contrast este recomandat în cazul femeilor cu sâni denși. Densitatea sânului este un factor de risc independent în dezvoltarea cancerului de sân cu sensibilitate de detecție scăzută la screeningul prin mamografie. Aproape 26% dintre cazurile de cancer la femeile aflate la menopauză au fost depistate la cele cu sâni denși.

Screeningul efectuat cu ajutorul mamografului nu a putut reliefa existența unui nodul canceros din cauza țesutului mamar dens. Din această cauza, Societatea Europeană de Imagistică a Sânului (EUSOBI) recomandă ca, în situația unui sân glandular foarte compact, în locul mamografiei clasice, să fie făcut un RMN de sân.

„Din păcate, în cazul femeilor cu sânul dens, ajunse la vârsta pentru care se recomandă screeningul, vorbim de paciente de peste 50 de ani, există riscul unei subdiagnosticări. Acuratețea unei mamografii este în acest caz între 62 și 68 la sută.

Asta înseamnă că există posibilitatea ca anumite leziuni mamare să nu fie depistate și, astfel, campaniile de investigații imagistice să nu își atingă scopul. Prin comparație, în cazul femeilor cu sân adipos, sensibilitatea examinării depășește 80 la sută, atunci când este făcută cu ajutorul mamografului.

Vezi și: Paralizia corzilor vocale, legătura cu bolile degenerative. Codruț Sarafoleanu: Am început să facem reeducarea deglutiției cu anumite trucuri

De aceea, în noul ghid de screening elaborat de Societatea Europeană de Imagistică a Sânului se recomandă, în cazul femeilor cu sânul dens, efectuarea unei investigații de rezonanță magnetică nucleară cu substanță de contrast, ce permite depistarea inclusiv a unui țesut tumoral de mici dimensiuni”, spune S.L. dr. Diana Manolescu- director medical Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

RMN-ul de sân este o procedură noninvazivă, sigură, eficientă și neiradiantă. Potrivit noului ghid european, screening-ul pentru depistarea precoce a cancerului de sân cu ajutorul RMN-ului ar trebui să se realizeze o dată la doi-patru ani, la grupa de vârstă 50-70 de ani. Totodată, se recomandă ca pacientele să fie informate despre densitatea sânului.

„La femeile tinere vorbim de un sân dens în care predomină țesutul fibroglandular. Pentru un control de rutină, în cazul lor, se recomandă o ecografie de sân. Dacă există o suspiciune de neoplasm mamar, este necesar un RMN de sân care să completeze investigația anterioară, iar, apoi, o biopsie mamară ghidată ecografic.

Odată cu înaintarea în vârstă și după instalarea menopauzei, sânul începe să involueze și se produce o reducere a țesutului fibroglandular, țesutul adipos fiind preponderent. Există însă situații când nu s-a realizat această involuție, adică glanda mamară nu se atrofiază, sânul păstrându-și densitatea.

În acest caz, un examen mamografic poate da rezultate fals pozitive sau fals negative, fiind necesară evaluarea printr-un RMN de sân. Alegerea de la început a unui examen imagistic de rezonanță magnetică poate duce la o depistare mai rapidă a eventualelor neoplasme mamare.

Cu alte cuvinte, mamografia este standardul de aur, dar, în cazul unui sân dens, ar trebui efectuat mai degrabă un RMN de sân”, spune S.L. dr. Diana Manolescu - director medical Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

România este pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește screeningul mamar în cazul femeilor de peste 50 de ani. Atunci când cancerul de sân este depistat în stadiul incipient, rata de vindecare este de peste 95%.

În România, în fiecare an, peste 6.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer mamar.

Vezi și: Pernele, riscuri pentru sănătate. Cum te pot afecta

Cancerul la SÂN și legătura cu stresul și CARIILE. Când apare semnalul de alarmă. Poate să nu fie tumoră, ci o fibroză mai urâtă

Cancerul de sân este o boală hormonală, care se declanșează atunci când unele celule din structura glandei mamare capătă mutații la nivel genetic. Cancerul de sân poate apărea și la bărbați, însă cazurile sunt rare

Ce este cancerul de sân

Medicul oncolog, Mariana Mununar, ne-a explicat ce înseamnă cancerul de sân. Potrivit medicilor, cancerul de sân afectează, în special, femeile trecute de 50 de ani. Există însă și excepții. În 1 din 5 cazuri, cancerul de sân poate să apară și înainte de 50 de ani.

”Cancerul de sân reprezintă o malignizare a glandei genital feminine numite sân, care este o glandă exocrină, menită la femei să alimenteze nou-născutul. Acesta este principalul rol. La bărbați este o glandă fără funcție exocrină, pentru că bărbații nu secretă lapte. Această glandă are două tipuri de celule foarte importante, are ca structură ductele și lobulii mamari, unde se formează așa-numitul lapte.

Ductele sunt ca niște străzi, iar lobulii sunt acele intrări anexate ductelor respective. Principala clasificare histopatologică a neoplasmului de sân este de două mari categorii, și anume ductal sau lobular”, a declarat medicul oncolog Mariana Mununar, în exclusivitate pentru DC Medical.

Vezi și: Ceapa verde, beneficii pentru sănătate. Nouă motive să o consumi

Problemele apar în momentul în care diagnosticul este de cancer ductal. Acesta este mai agresiv. 

”Este o porțiune localizată din glanda mamară, în schimb dacă avem un cancer ductal este o problemă și sunt afectate mai multe locuri. Dacă avem un cancer ductal, se mai numește și cancer multilobar sau multilocular. Are mai multe centre și nu poți să le identifici. Cancerul ductal este un cancer mai agresiv și debutează în mai multe locuri. Preventiv, se poate face mastectomie. Adică se scoate mușchiul, cu glandă cu tot”, a mai explicat medicul oncolog.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel