"Se pregătește al treilea val de chirurgie robotică". Nicolae Crișan: Sunt convins, deja există un interes real, există o presiune

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Se pregătește al treilea val de chirurgie robotică - Foto: Freepick @megafilm
Se pregătește al treilea val de chirurgie robotică - Foto: Freepick @megafilm

Prof. dr. Nicolae Crișan ne-a dezvăluit că se pregătește un al treilea val de chirurgie robotică în România și a adresat o întrebare cheie pentru autorități. 

"Eu mi-am pus mereu întrebarea: de ce într-o politică de sănătate publică, un Guvern investește 4 milioane de euro în doi roboți, sprijină aceste două sisteme printr-un program național de chirurgie robotică și după ce cele două sisteme se dezvoltă și mulți pacienți beneficiază, brusc, aceeași politică de sănătate publică decide să suspende programul de chirurgie robotică, lăsând fără finanțare cei doi roboți? Cred că aceste politici de sănătate nu se stabilesc pe un an, pe patru ani, ci sunt politici care ar trebui să acopere următorii 30 - 40 de ani, așa ar trebui gândite.

Deci, m-am trezit în situația de tânăr specialist, dornic de performanță în domeniul meu chirurgical, în situația ori de a pleca din țară ca să pot să-mi continui performanța în urologie, fie după-masa să lucrez într-un sistem privat. Bineînțeles că opțiunea de a rămâne în țară și de a rămâne util pacienților din România a dominat și varianta chirurgiei robotice în sistem privat a fost singura opțiune, opțiune pe care eu am ales-o cu drag", a declarat prof. emerit dr. Nicolae Crișan,  șeful disciplinei de urologie de la Universitatea Iuliu Hațeganu și Spitalul Municipal Cluj Napoca, în exclusivitate la DC Medical, în cadrul emisiunii Academia de Sănătate. 

"Vom asista la un nou val de chirurgie robotică. Există o presiune, se pregătește un al treilea val". Ce presupune acest al treilea val

 

"Iată că acum a apărut o anumită competiție. Cum priviți posibilitatea de a introduce alt tip de robot, cât mai curând, și în sistemul românesc?", a întrebat prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii. 

"Cred că sistemele noi robotice vor crea o concurență care va fi foarte benefică. Faptul că cei de a firma intuitivă au avut exclusivitate nu a fost un lucru neapărat bun. Ne-am așteptat cu toții să scadă prețurile, atât de achiziție, cât și ale consumabilelor și de mentenanță. Lucrul acesta nu s-a întâmplat și am suferit cu toții din cauza faptului că operațiile robotice erau greu accesibile pacienților.

Sistemele noi, sunt cel puțin două sisteme în acest moment, unul de la Metronic și unul Cambridge, care încearcă să-și găsească locul. Sigur, se vor impune și cred că în curând vom asista la un nou val de chirurgie robotică. Sunt două valuri de chirurgie robotică care s-au epuizat și urmează al treilea val. Primul a fost în sistem public, sprijinit de programul național de chirurgie robotică, al doilea a fost cel în chirurgia robotică din sistem privat și în momentul de față sunt 9 sisteme robotice, în România, în sistem privat.

Și încet, încet se pregătește al treilea val de chirurgie robotică, care va fi în Spitalele Universitare și Județene, sunt convins de acest lucru, pentru că deja există un interes real. Generațiile tinere care au început să lucreze în spitalele Universitare și Județene realizează o presiune de jos în sus de data aceasta. Au mers și s-au specializat în Occident și-și doresc să lucreze cu această chirurgie minim invazivă.

Deci există o presiune, se pregătește un al treilea val și dacă se va sincroniza și cu scăderea de prețuri pentru sistemele noi, eu cred că extinderea chirurgiei robotice va fi una reală", a mai spus medicul Nicolae Crișan.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel