Semnul banal că ai o tumoare la cap. Mulți descoperă la un test de ochi. Dr. Benția: E cel mai frecvent semn. Sunt oameni care stau cu tumorile benigne în cap, nu-și dau seama

Giorgi Ichim |
Data publicării:
EXCLUSIV
semn tumoare creier - Foto: Freepik @BillionPhotos @graystudiopro1
semn tumoare creier - Foto: Freepik @BillionPhotos @graystudiopro1

Care e primul semnal de alarmă al unei tumori cerebrale. Mulți oameni au descoperit că au tumoare cerebrală la un test de ochi.

Tumorile cerebrale reprezintă o afecțiune complexă în care celulele anormale se multiplică în creier, formând o masă de țesut numită tumoră. Aceste tumori pot fi benigne sau maligne și pot afecta funcțiile cognitive, motorii sau senzoriale.

Diagnosticul implică adesea imagistică medicală, precum tomografia computerizată (CT) sau rezonanța magnetică (RMN).

Durerea de cap, primul semn că ai o tumoare la cap. La ce să fii foarte atent când te doare capul: E cel mai frecvent semn

"Țin să vă spun că multe tumori, când sunt foarte mici, sunt complet oculte, adică nu au niciun semn.

Sau niște semne complet nespecifice, de exemplu, o banală durere de cap. N-ați avut niciodată durere cap? V-ați vrut să vă faceți RMN?

Când ajung să crească de anumite dimensiuni și să apese pe structuri învecinate. Sigur, durerile devin atroce, cu vărsături, tulburări de echilibru, alterarea stării de conștiență, modificări în globul ocular, pareze, paralizie, crize de epilepsie, sunt tot felul de manifestări care pot apărea.

Lucrurile sunt evidente atunci, sigur și pacientul ajunge, sper, într-un serviciu de urgență, la un spital mare, după care văzut de un neurolog care îi dă un CT și un RMN și acolo se observă o formațiune și e normal să-l trimită către un neurochiurg.

Sau medicul de familie, când vine pacientul cu dureri mari de cap, cu vărsături, tulburări de echilibru, dau un exemplu. E o triadă destul de frecventă. 

Ajunge la medicul de familie, medicul de familie se prinde în cazul bun, îi dă un CT și un RMN și iar diagnostichează și trimite la neurochirurg", a declarat Dr. Dan-Răzvan Benția, medic primar neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR, pentru DC MEDICAL.

"În cât timp se produc aceste tulburări, că mă gândesc că așa o durere de cap are toată lumea de la necazuri, oboseală", a completat jurnalistul Val Vâlcu.

"E cel mai frecvent semn din neurochirurgie, însă are un mare dezavantaj. E cel mai frecvent semn și e și el mai nespecific.

Gândiți-vă că și o viroză dă dureri de cap, tulburărileoculare dau dureri de cap, ai stat în curent ai dureri de cap. Deci sunt complet nespecifice", a mai spus dr. Benția.

Controlul banal la care mulți oameni au descoperit că au tumoare cerebrală

Val Vâlcu: În cazul unei tumori, nu se modifică de la o zi la alta. Dacă durerea e persistentă două-trei, cici zile, care ar fi limita, să spunem zile, săptămâni? Sunt oameni care stau cu zile și săptămâni de durere?

"Sunt oameni care stau de ani de zile cu durerile de cap. Am cunoscut așa ceva! Sunt români care stau ani de zile și au avut tumori benigne. A ajuns tumora cât un ou de rață și a suportat durerea. 

A luat anti-inflamatoare, anti-algice, i-a dat medicul de familie.

Unii s-au dus la oftalmolog și s-a prins oftalmologul, că a văzut ceva în spatele ochilor. S-au tot dus pentru picături, că nu văd bine.

Tumoarea poate să apese și să se vadă exact în fundul de ochi, în spatele globului ocular, unde e retina. 

Orice durere de cap care nu trece în 3 - 5 zile poate - am spus cuvântul poate, pentru că există și migrenă și nevralgie de nervișori care sunt în pielea capului - pot fi semnul unei tumori cerebrale. Trebuie să îngrijoreze și trebuie să meargă la un doctor", a conchis medicul Dan-Răzvan Benția.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel