Sentimentul de patriotism, trăit o dată pe an. Radu Leca: Un sentiment fals de naționalism, doar câteva ore pe zi, doar de 1 Decembrie

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
1 decembrie - FOTO: Freepik@natanaelginting
1 decembrie - FOTO: Freepik@natanaelginting

Sentimentul de patriotism este o legătură emoțională puternică și adesea profundă pe care o persoană o simte față de țara sa natală. Numai că acest sentiment apare cu preponderență de Ziua Națională. De ce se întâmplă lucrul acesta și de ce ne simțim emoționați când se intonează Imnul Național al României ne explică Radu Leca.

Sentimentul de patriotism implică dragoste, mândrie și loialitate față de patria proprie, împreună cu dorința de a contribui la binele și prosperitatea acesteia. Patriotismul poate fi exprimat în moduri variate, cum ar fi respectul pentru simbolurile naționale, participarea civică activă, sprijinul pentru valorile fundamentale ale țării și apărarea ei în fața amenințărilor interne sau externe.

1 Decembrie - Ziua Națională a României și sentimentul de patriotism

Sentimentul de patriotism poate fi experimentat în diferite grade și forme, iar oamenii pot manifesta acest sentiment în funcție de contextul cultural, istoric și social în care se află. Pentru unii, patriotismul poate însemna servirea în forțele armate, pentru alții poate implica contribuții la comunitate sau implicare civică.

Este important de menționat că sentimentul de patriotism poate varia și poate fi subiectul dezbaterilor în societate, întrucât unele interpretări ale patriotismului pot fi excluzive sau pot crea diviziuni în comunitate.

Patriotismul poate contribui la coeziunea socială și la identitatea națională, dar trebuie gestionat cu atenție pentru a evita excesele naționalismului și pentru a promova înțelegerea și colaborarea între națiuni și culturi diverse.

1 Decembrie - Ziua Națională a României, sentimente false

FOTO: Freepik@hobbiart

Psihologul Radu Leca a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, de ce ne simțim patrioți doar o dată pe an, de 1 Decembrie. 

”Vinovăția și dorința de a trăi în trecut transformă poporul român într-un puternic consumator exclusiv de 1 Decembrie și doar câteva ore. Când românii își aduc aminte că trebuie să își iubească țara se întâmplă, cu exactitate, o dată pe an, de 1 decembrie.

Au senzația că este îndeajuns. Nu se uită nici la elementele care țin de politica internă și care nu au nicio legătură cu structura de securitate a țării și cu lipsa de patriotism și nu se uită nici la politica externă care îngenunchează România.

Dar, se uită la paradă. Acea paradă unde majoritatea elementelor ce sunt scoase la defilare te duc în direcția în care conștientizezi că cea mai mare parte a bugetului de apărare s-a dus pe niște fiare vechi. Atunci este absolut normal ca tot ceea ce înseamnă transmisiunile televiziunii de stat să arate de sute de ori mai mult copiii din publicul ce asistă la paradă decât parada.

Sau sunt imagini prezentate de la depărtare, din celebrele drone, ca să nu se vadă cât de amărâtă în mod real este securitatea militară a statului român.

Avem de a face cu un sentiment fals de naționalism și acesta doar câteva ore pe zi, doar de 1 decembrie și numai atunci îl avem”, a explicat psihologul Radu Leca, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Imnul național este adesea asociat cu valorile, istoria și cultura unei țări. Când oamenii aud imnul, pot simți o conexiune profundă cu aceste aspecte și pot experimenta un sentiment de mândrie și apartenență la comunitatea lor națională.

Imnurl național este un simbol puternic al națiunii. Acesta reprezintă unitatea și solidaritatea unei populații în fața diversității și a provocărilor. Când imnul este intonat, acest simbolism poate stimula o gamă largă de emoții, de la mândrie și satisfacție până la recunoașterea responsabilităților față de comunitatea națională.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel