SENZAȚIONAL: De ce ne îngrășăm toamna. Dr Mihaela Bilic: „E un soi de semihibernare”

Dana Lascu / 10 oct 2020 / 12:07
EXCLUSIV
Tânără   Foto: Pixabay
Tânără Foto: Pixabay

Cunoscutul medic nutriționist, Mihaela Bilic, a explicat EXCLUSIV la DC Media Group, mecanismul care face ca în anotimpul rece să ne îngrășăm. Se activează ceva din organism imediat ce dăm cu nasul de frig. 

Medicul nutriționist Mihaela Bilic, invitată la Interviurile DC Nedws, DC Medical și Spectacola, platforme ale DC Media Group, a spus că imediat ce vremea se răcește un anume centru nervos din organism se activează, iar corpul uman face tot posibilul să se adapteze la temperaturile joase, chiar dacă în lumea modernă în care trăim avem luxul căldurii. 

„Vrem, nu vrem, instinctele noastre și stimulii pe care-i primim din interiorul organismului sunt diferiți în funcție de anotimp, tocmai pentru că noi am fost construiți în strânsă legătură cu natura, cu temperatura, cu lungimea zilei. Dacă vara centrul foamei este mai puțin stimulat, apetitul nostru este îndreptat spre lucruri care sunt mai ușoare, ușor de digerat, cu mai puține grăsimi, cu mai multă apă, imediat ce vine frigul totul se schimbă. Și asta indiferent dacă ne place sau nu, spuneam, tocmai pentru că mai trăim cum trăiau bunicii și străbunicii noștri, eu știu, mult în exterior când era iarnă, la o temperatură sub 20 de grade Celsius în case. Deci, acum și vara și iarna tot cam 22 - 24 de grade sunt la interior, însă organismul nostru își cere drepturile. Imediat ce simte, ce dă cu nasul de frig, este stimulat centrul foamei”, a arătat cunoscutul nutriționist, EEXCLUSIV la DC Media Group.

Mihaela Bilic a spus că odată cu activarea acestui centru nervos al foamei și preferințele noastre culinare se schimbă drastic, odată și c u starea de spirit. Combinate, cele două sunt „vinovate” de îngrășare. 

„Deci, să nu ne mirăm că apetitul nostru crește, chiar dacă stăm la căldură, mai ales în perioada asta de izolare, în care oamenii nici măcar pentru serviciu nu mai ies prea mult din casă. Totul ți se aduce la ușă. Chiar dacă noi stăm la căldurică apetitul nostru pentru grăsimi crește. Crește pofta de mâncare, crește pofta de lucru consistente, adică avem nevoie deja de lucruri care să fie hrănitoare, sățioase, bogate în grăsime, pentru că organismul nostru crede că dacă afară este frig trebuie să avem aceste provizii de calorii. Și nu în ultimul rând, din cauza faptului că scade lungimea zilei, și că luată, se face întuneric mult mai devreme, inclusiv această zi scurtă ne aduce o stare de ușoară proastă dispoziție, nu mai suntem tonici, optimiști, exuberanți. Tot ce înseamnă sezon rece intrăm, dacă vreți, într-un /mod de semi-hibernare, suntem mai taciturni, suntem mai puțin dornici să facem mișcare, să ieșim din casă, și atunci toate aceste instincte și pofte, predispun la îngrășare. Natura ne spune mâncați mai consistent, ieșiți mai puțin afară, noi stăm la căldurică și dacă nu suntem atenți ne trezim cu kilograme în plus”, a detaliat doctorul. 

Ce trebuie să mănâncăm în sezonul rece și cum anume ca să nu ne îngrășăm, aflați în video: 

 

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2020 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.23
YesMy