Septicemie, afecțiunea vinovată de o cincime din decese la nivel mondial

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Pacientă
Pacientă

O persoană cu septicemie moare la fiecare trei secunde, ceea ce reprezintă aproape o cincime din decesele înregistrate la nivel mondial, arată un studiu realizat la nivel mondial.

Raportul Global Burden Of Disease Report (GBDR) estimează că în 2017 au existat 48,9 milioane de cazuri de septicemie și 11 milioane de decese în 195 de țări și teritorii. Cifrele echivalează cu puțin sub o cincime (19,7 procente) din numărul total al deceselor la nivel global din acel an.

Estimarea la nivel global din 2016 indica 19,4 milioane de cazuri și 5,3 milioane de decese, pe baza datelor privind persoanele adulte internate în spitale din șapte țări cu venituri ridicate - Statele Unite, Australia, Noua Zeelandă, Spania, Germania, Norvegia și Suedia.

Septicemie și rezistență la antibiotice

În timp ce autorii s-au arătat „alarmați" de ratele de deces atât de mari, studiul lor demonstrează o reducere a numărului total de cazuri de septicemie și deces în ultimii 30 de ani. Cercetătorii au estimat că au existat 60,2 milioane de cazuri de septicemie în 1990, cu aproape o cincime (18,8 procente) mai multe decât estimările lor din 2017, notează Press Association și Agerpres.

În noul studiu, publicat în The Lancet, în jumătate dintre cazuri au fost implicați copii și adolescenți, în special din țări cu venituri reduse.
Aproximativ 15 procente dintre cazuri au fost consemnate în țări cu venituri ridicate.

Experții avertizează că numărul deceselor ar putea crește dacă nu sunt găsite rapid noi modalități de combatere a rezistenței la antibiotice.

Am produs estimări privind septicemia la nivel mondial care sunt de peste două ori mai mari față de calculele anterioare, cu 11 milioane de decese prin septicemie și 48,9 milioane de cazuri de septicemie în 2017. Am demonstrat o tendință la nivel mondial de reducere a poverii septicemiei, însă este important că se mențin diferențe substanțiale între regiuni, în ceea ce privește numărul total de decese prin septicemie, distribuția în funcție de vârstă a deceselor prin septicemie și impactul letal al cazurilor. Aceste diferențe în funcție de regiune sunt alarmante și merită atenție urgentă din partea comunităților din domeniile sanitar, cercetare și politici", au subliniat autorii.

Septicemie, simptome

Septicemia, care este greu de observat, se dezvoltă când organismul răspunde în mod deficitar la o infecție bacteriană și își atacă propriul țesut și propriile organe. Simptomele includ o temperatură ridicată sau anormal de redusă, ritm cardiac rapid și respirație rapidă. Evoluția poate fi rapidă și, dacă nu este detectată din timp, poate conduce la încetarea funcționării organelor și la deces.

Studiul, condus de cercetători de la facultățile de medicină ale universităților din Pittsburgh și Washington, a analizat date ale pacienților internați, incluse în GBDR.

Cercetătorii admit că estimările lor pot să nu fie exacte, deoarece depind de certificatele de deces, care pot să nu conțină în mod explicit septicemia ca factor contributiv.

Doctor Ron Daniels, director executiv al organizației UK Sepsis Trust, a declarat că acest studiu „cimentează faptul că septicemia este una dintre cele mai importante entități din domeniul asistenței medicale de care trebuie să ne ocupăm, deoarece revendică unul din cinci decese în întreaga lume".

Cele zece țări cu cele mai mari rate de deces prin septicemie sunt în Africa, Republica Centrafricană clasându-se pe primul loc. La polul opus, regiunile cu cele mai mici rate de deces prin septicemie sunt în principal din Orientul Mijlociu și țări cu venituri ridicate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel