Simptomele gripei: cum diferă la copii și la adulți

Angela Sabău |
Data publicării:
Răceala, gripă, afecțiuni respiratorii
Răceala, gripă, afecțiuni respiratorii

Simptomele gripei pot fi diferite la copii, față de adulți. Specialiștii explică aceste diferențe și cum să le deosebim de o viroză.

Este sezonul gripelor și foarte multe persoane se infectează cu virusul gripal în această perioadă. Simptomele gripei variază de la ușoare la severe și, în câteva cazuri, gripa poate pune viața în pericol. Gripa ușoară afectează nasul și gâtul. Gripa mai gravă afectează plămânii și căile respiratorii. Cel mai bun mod de a vă proteja este cu un vaccin gripal, care este foarte recomandat tuturor celor cu vârsta peste 6 luni. Spre deosebire de COVID, copiii au un risc mai mult decât dublu să facă gripă, decât adulții cu vârsta peste 65 de ani.
Spre deosebire de alte infecții, cum ar fi răceala sau COVID, simptomele gripei lovesc rapid și, de obicei, vin toate în același timp. În termen de aproximativ două zile de la expunerea la virus, este posibil să aveți oricare sau toate aceste simptome: 
Febră
Frisoane
Tuse seacă
Durere de gât
Dureri musculare
Durere de cap
Congestie nazala
Oboseală
Vărsăturile și diareea sunt primele simptome frecvente la copii, dar mai puțin frecvente la adulți.  Simptomele ulterioare și mai grave ale gripei pot include dificultăți de respirație, dureri toracice sau abdominale, amețeli sau confuzie, convulsii și slăbiciune severă. 
Sunt expuse la un risc de a face o formă severă persoanele care 
Au sub 5 ani sau peste 65 de ani
Locuiesc în centre de îngrijire
Sunt însărcinate
Au o boală cronică precum astmul, BPOC, diabetul sau bolile de inimă
Au un sistem imunitar slab
Sunt supraponderali

Simptome gripale la copii

Virusul gripal provoacă multe dintre aceleași simptome la copii ca și la adulți. Cu toate acestea, copiii pot prezenta alte simptome gripale care necesită asistență medicală imediată. Copiii sunt mai susceptibili să sufere complicații severe de gripă. Căutați imediat asistență de urgență dacă copilul dumneavoastră prezintă oricare dintre următoarele simptome:
Nu bea suficiente lichide
Nu mai are poftă de mâncare
Plânge fără lacrimi
Nu se trezește din somn
Face febră peste 38 de grade sau febră cu erupții cutanate
Dificultăți la urinat (sau, la bebeluși, au scutece mai puțin umede)

Ce e de făcut

Cu excepția cazului în care vă aflați într-un grup cu risc ridicat sau dacă aveți simptome severe, nu trebuie să faceți altceva decât să rămâneți acasă și să vă odihniți. Deși există medicamente antivirale care pot scurta gripa cu o zi sau două și pot împiedica agravarea gripei, medicii le recomandă numai persoanelor cu risc crescut sau cu simptome severe. În aceste cazuri, sunați imediat medicul dumneavoastră. Antivirale funcționează cel mai bine dacă sunt administrate în primele două zile de la începerea simptomelor. 

Pentru noi ceilalți, nu există comenzi rapide. Gripa trebuie să-și urmeze cursul. Potrivit universityhealthnews.com, Cel mai bun tratament este: 
Odihniți-vă acasă.
Evitați contactul cu alte persoane până când nu aveți cel puțin 24 de ore de când nu mai faceți febră
Beți multe lichide.
Luați un medicament fără prescripție medicală pentru durere și febră, dar evitați aspirina la copii și adolescenți. Aspirina poate duce la o reacție periculoasă numită sindrom Reye.
Pentru majoritatea oamenilor simptomele gripei încep brusc și, deși vă pot face să vă simțiți mai mizerabil decât o răceală, gripa va dispărea într-una sau două săptămâni. Pe lângă vaccinul împotriva gripei, vă puteți reduce riscul de gripă prin spălarea frecventă a mâinilor și distanțarea socială în timpul sezonului gripal. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel