Siropuri de tuse, interzise de UE. Substanța provoacă reacție anafilactică. Ciuhodaru: Se folosesc de zeci de ani

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
siropuri de tuse interzise. FOTO: Freepik @spukkato
siropuri de tuse interzise. FOTO: Freepik @spukkato

UE interzice siropurile de tuse care conțin folcodină. Substanța este factor de risc pentru apariția unei reacții anafilactice.

Uniunea Europeană a interzis și retras de pe piață siropurile de tuse care conțin folcodină, deoarece pot provoca o reacție alergică foarte periculoasă în cazul anesteziei generale, a anunțat Agenția Europeană a Medicamentului într-un comunicat de presă.

Aceste siropuri erau utilizate la adulți și copii pentru tratarea tusei neproductive și, în combinație cu alte substanțe active, pentru tratamentul simptomelor de răceală și gripă.

”Datele disponibile au arătat că utilizarea folcodinei în cele 12 luni înainte de anestezia generală cu agenți de blocare neuromusculară (NMBA) reprezintă un factor de risc pentru apariția unei reacții anafilactice (o reacție alergică bruscă, severă și care pune în pericol viața) la NMBA”, se arată în comunicatul EMA.

Ciuhodaru: Principiul precauției este extrem de important 

Dr. Tudor Ciudodaru, medic de urgență, a făcut câteva precizări cu privire la anunțul EMA, susținând importanța precauției, mai ales că este vorba și de copii.

”Se folosesc de zeci de ani în tratamentul tusei seci, mai ales la copii și adolescenți. Îmi ridic două mari semne de întrebare, apropos de eficiență și siguranță, aceeași evaluare s-a făcut și în 2011. 

Atunci, același comitet al Agenției Europene pentru Medicamente a zis că nu este niciun fel de problemă, este benefic pentru tratamentul tusei și nu are niciun fel de efecte secundare, iar reacțiile care să pună îngrijorări din acest punct de vedere, beneficiile și riscurile sunt în favoarea beneficiilor, iatr această sensibilizare încrucișată cu aceste medicamente utilizate în anestezie, miorelaxante, nu ar pune niciun fel de problemă.

Este cel puțin la fel de ciudat. (...) Au apărut niște studii, este solicitarea este a Franței.

Pe principiul precauției, după 10 ani  se vine cu interzicerea acestui medicament. În România nu există, să stea lumea liniștită, nu există nimic pe bază de folcodină, în comerț, cu punere pe piață.

Dar este cel puțin interesant cum schimbarea de percepție a acestui comitet al EMA, face ca un medicament aprobat ca sigur și eficient, după 10-11 ani este considerat cu riscuri pentru sănătatea umană”, a declarat medicul Ciuhodaru, care a subliniat că ”principiul precauției este extrem de important în a asigura siguranța tuturor cetățenilor europeni  a medicație administrate, mai ales că vorbim și despre copii”.

Vezi și: Tumora cerebrală, cauze, simptome, diagnostic și tratament. Medic: Nu este o condamnare la moarte. Nu trebuie privită așa

Băutura plină de Vitamina C. Alexiu: E mai bună decât orice sirop. Și saliva ajută mai mult decât pastilele de supt

Sandra Alexiu, preşedinte al Asociației Medicilor de Familie București - Ilfov, membru al Societății Române de Microbiologie și membru al Societății Europene pentru boli infecțioase pediatrice (ESPID), a scris un mesaj important în ceea ce privește criza de medicamente din ultima perioadă.

Medicul recomandă ferm să nu mai luăm antibiotice fără prescripție medicală și a oferit câteva sfaturi naturiste pentru răceli, dureri de gât sau tuse.

"E criza mare de medicamente. Se găsesc cu greu antitermice și foarte greu antibiotice, mai ales pentru copii. Nu știu dacă să mă bucur, sau să fiu îngrijorată, nu știu dacă pleacă din țară sau sunt în stocuri prin case. Oricum, în perspectiva valului de viroze grele care abia începe, nu va fi bine deloc... Poate așa vom înțelege că:

1. Nu luăm CEVA de febră decât dacă avem peste 38.5. Rareori există excepții și acestea sunt bine cunoscute. Febra e un mecanism de apărare, ea ne CREȘTE IMUNITATEA. Nu suplimentele. Nu vitaminele, nici siropurile sau tincturile care mai de care mai scumpe. Nu. Suntem făcuți de Dumnezeu cu propriile mecanisme de reglare, un miracol greu de explicat, pe care ne străduim din greu să il împiedicăm.

2. E sezonul virozelor. Ne așteptăm la Covid-19, la Gripă și Bronșiolită (devastatoare la sugari și vârstnici), la crize de tip ASTMATIC declanșate de viroze. Pentru toate acestea NU folosim antibiotice. Sunt inutile, ba chiar mai rău ne fac! Sper ca aceasta criza din farmacii prin care trecem, să ne vindece și de mâncatul antibioticelor pe pâine pentru orice fleac. Citește mai departe AICI.

Vezi și: 7000 de medicamente pentru cancer și boli cronice, în cercetare. Zaharescu: O populație sănătoasă va munci mai mult și cu mai mult spor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel