Soarele scade tensiunea arterială? Remediul pentru hipertensiune care nu te costă nimic

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Statul zilnic la soare te poate ajuta să-ți scazi tensiunea
Statul zilnic la soare te poate ajuta să-ți scazi tensiunea

Să stai zilnic la soare ar putea fi remediul natural la care nu te-ai fi gândit că scade tensiunea arterială, arată un studiu recent. 

Expunerea la soare este legată de scăderea tensiunii arteriale, arată un studiu (link direct) publicat în Journal of the American Heart Association, care a inclus sute de mii de pacienți la clinicile de dializă din Statele Unite. Dar nu vă grăbiți să vă faceți rezervare la plajă!

Cercetătorii au analizat tensiunea arterială de la peste 342.000 de pacienți americani, supraveghează în aproape 2.200 de clinici pe parcursul a trei ani, începând cu ianuarie 2011. Mai mult de o treime dintre pacienți erau afro-americani.

Ei au făcut o medie lunară din valorile tensiunii arteriale, apoi au corelat datele cu rapoartele privind temperatura înregisrată în lunile respective și radiațiile ultraviolete, care, de asemenea, au fost tot valori medii lunare. Cercetătorii s-au ajustat, ulterior, analiza în funcție de variabile precum sexul, vârsta și indicele de masă corporală al subiecților. 

Lucrarea a presupus analiza a 46 de milioane de valori ale tensiunii arteriale. În urma analizei, cercetătorii au constatat că expunerea la lumina UV a soarelui a fost asociată cu tensiunea arterială sistolică mai mică (primul număr dintr-o citire a tensiunii arteriale), indiferent de temperatură. Acest lucru crește probabilitatea ca lumina solară insuficientă să fie un nou factor de risc pentru hipertensiunea arterială, poate chiar în populația generală, nu doar la pacienții care fac dializă, au notat autorii studiului.

Este pentru prima dată când un studiu atât de amplu ajunge la o astfel de concluzie, notează experții American Heart Associatio (AHA).

Cercetătorii bănuiau variația sezonieră a tensiunii arteriale de zeci de ani, dar o legau, până acum, de factori precum temperatura și aportul de vitamină D, care se produce în organism atunci când lumina soarelui atinge pielea.

Dar înainte de a renunța la protecția solară, nu uitați că razele UV pot contribui la apariția cancerul de piele. Academia Americană de Dermatologie ne recomandă să evităm expunerea directă la soare între orele 10.00 și 14.00 și să folosim creme cu factor de protecție SPF 30 sau mai mare atunci când suntem în aer liber.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel