Somnul insuficient și sforăitul, factori de risc pentru glaucom. Afecțiunea poate duce la orbire

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
somnul insuficient si sforaitul factori de risc pentru glaucom. FOTO: Freepik @megafilm
somnul insuficient si sforaitul factori de risc pentru glaucom. FOTO: Freepik @megafilm

Somnul insuficient și sforăitul sunt considerate factori de risc pentru apariția glaucomului, o afecțiune oculară ireversibilă.

Problemele legate de somn au fost asociate cu un risc crescut de glaucom, o afecțiune oculară ireversibilă, potrivit unui studiu amplu la care au participat peste 400.000 de persoane, notează Healthline.

Glaucomul este afecțiunea oculară care are ca efect degradarea nervului optic și care, netratată, poate duce la deteriorarea vederii și chiar la pierderea acesteia.

Somnul insuficient și sforăitul, factori de risc pentru glaucom

Cercetători au descoperit că insomnia, dormit mai puțin de 7 ore sau mai mult de 9 ore, precum și sforăitul au strânsă legătură cu glaucomul, pentru care factori de risc este hipertenisunea oculară de peste 21 mmHg.

Rezultatele studiului au arătat că persoanele care au dezvoltat glaucom au fost din rândul bărbaților mai în vârstă, fumători, cu hipertensiune sau diabet.

”Cantitatea inadecvată de somn sau somnul de slabă calitate este legată de multe probleme cronice de sănătate, cum ar fi bolile de inimă, accidentele vasculare cerebrale, bolile renale, hipertensiunea arterială, diabetul, accidentul vascular cerebral, obezitatea, depresia și, așa cum se subliniază în acest articol, glaucomul”, a declarat dr. Thomas M. Kilkenny, director al Institutului de Medicină a Somnului de la Spitalul Universitar Staten Island, parte a Northwell Health din New York, potrivit sursei citate.

De altfel, mulți dintre pacienți nici nu știu că suferă sau că sunt la risc de glaucom, această afecțiune fiind depistată de cele mai multe ori în urma unui control de rutină la care se măsoară și tensiunea intraoculară. În mod normal, tensiunea este în parametri dacă se află între 10 și 20 mmHg.

”Acesta este un studiu observațional excelent care deschide oportunități pentru studii viitoare pentru a încerca să înțeleagă mai bine mecanismele care stau la baza rezultatelor sale”, a declarat dr. Brian Wachler, pentru All About Vision.

Vezi și: Somnul insuficient, risc crescut de cel puțin două boli cronice. Medic: O provocare majoră pentru sănătatea publică

Glaucomul și stilul de viață

Glaucomul adultului poate fi:

- Primitiv, adică apărut pe un ochi sănătos (exceptând viciile de refracţie – hipermetropia este un factor favorizant)

- Secundar – apărut în urma unei alte boli oculare (inflamaţie, traumatism, tumoră, hemoragii intraoculare de diferite cauze).

Glaucomul primitiv are o componentă genetică importantă. Se transmite în proporţie mare descendenţilor şi este întotdeauna bilateral (la ambii ochi, dar există un decalaj evolutiv - apare întâi la un ochi, apoi la al doilea). 

”În principiu, glaucomul, și aici este vorba de un tip de glaucom, cel primitiv, este o boală la care nu știm exact cauzele.

Știm ce se întâmplă, avem tratamente, dar nu știm exact de ce apare și atunci se studiază tot felul de ipoteze, iar aceasta este una dintre ele.

Practic, este în strânsă legătură cu stilul de viață și tot ce poate fi influențat în felul acesta.

Ideea este că în glaucom, de ce mai multe ori avem o tensiune crescută în interiorul ochiului. (...)

În timpul somnului, tensiunea de regulă scade, iar la persoanele care au probleme din acest punct de vedere, tensiunea poate fi mai mare”, a explicat dr. Radu Malciolu, medic specialist oftalmolog, la Digi 24.

Hipertensiunea oculară, cauze și simptome. Tensiunea sanguină crescută și diabetul, printre factorii de risc

Hipertensiunea oculară este o tulburare care afectează sănătatea ochilor, fiind totodată un factor de risc important pentru glaucom, o boală caracterizată prin deteriorarea nervului optic și pierderea vederii.

Hipertensiunea oculară nu produce simptome, motiv pentru care consultația oftalmologică de rutină este importantă pentru depistarea acesteia.

Tensiunea oculară normală se situează în intervalul 10-20 mm Hg, astfel că hipertensiunea oculară este reprezentată de orice valoare mai mare de 21 mm Hg, iar această tulburare poate să fie prezenta la unul sau la ambii ochi.

Hipertensiune oculară, diagnostic

Diagnosticul de hipertensiune oculară este pus atunci când sunt îndeplinite condițiile:

- valoare mai mare de 21 mm Hg a tensiunii oculare la unul sau la ambii ochi

- nervul optic nu este deteriorat

- la examinarea câmpului vizual nu sunt depistate semne de glaucom

- nu sunt depistate alte afecțiuni oculare care ar putea duce la creșterea tensiunii oculare.

De menționat că hipertensiunea oculară nu este considerată o boală în sine. În schimb, având în vedere că este un factor de risc pentru apariția glaucomul, hipertensiunea oculară este un termen de folosit pentru a descrie persoanele care au predispoziție pentru această afecțiune oftalmologică.

Un alt termen folosit pentru aceste persoane este cel de ”suspect de glaucom”, iar un examen oftalmologic poate indica dacă nervul optic este afectat de glaucom. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Fațetele dentare, când devin o necesitate. Medic: Cu cât dinții sunt mai înghesuiți, va trebui să faci un sacrificiu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel