Sonda urinară: ce rol are, când se pune, cât timp trebuie să o ții. Dumitrache: Pietrele se formează și în vezică, nu doar în rinichi

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Sonda urinara - Foto: Freepick
Sonda urinara - Foto: Freepick

Cum și de ce se formează pietre în vezica urinară în loc de rinichi. Cum se formează în urină și ce rol are sonda urinară.

Sonda urinară sau cateterul urinar este un tub flexibil utilizat pentru a goli vezica urinară și a colecta urina într-o pungă de drenaj. Sondele urinare sunt de obicei introduse de un medic sau de o asistentă medicală.

Acestea pot fi introduse fie prin tubul care transportă urina din vezica urinară (cateter uretral), fie printr-o mică deschidere făcută în partea inferioară a burții (cateter suprapubian).

Cateterul rămâne de obicei în vezica urinară, permițând urinei să curgă prin el și să ajungă într-o pungă de drenaj.

"Mecanismul de formare a calculilor este diferit la nivelul rinichiului, față de cel de formare la nivelul vezicii urinare.

În cele mai multe cazuri de litiază vezicală, calculii de la nivelul vezicii urinare, se formează ca urmare a evacuării deficitare a urinii de la nivelul vezicii urinare, de cele mai multe ori din cauza prostatei.

În majoritatea cazurilor sunt frecvente la bărbați și sunt favorizate de creșterea în volum a prostatei sau de alte afecțiuni ale uretrei, ale canalului care transportă urina de la vezică spre exterior.

Și atunci, tratamentul litiazei vezicale se va axa în principal pe a extrage calculul de la vezica urinară dar ulterior și de a trata cauza formării acestuia, în speță tratarea adenomului de prostată.

Se introduce acel instrument la nivelul vezicii urinare care conține o cameră prin care se vizualizează calculul lumină ca să vezi în interiorul organismului și o formă de energie care de cele mai multe ori și în în ultimul timp cel mai frecvent o folosim, laserul. Cu el fragmentăm calculul și apoi să extrag fragmentele", a declarat Mihai Dumitrache, medic urolog la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.

Pacienții pot pleca acasă a doua zi după operație, cu sondă urinară

"Fără incizii, fără cicatrici. Disconfortul absolut minim al pacientului. Pacienții pot să plece a 2-a zi acasă cu sondă urinară fără absolut nicio problemă.

Pentru afecțiunile urinare joase se preferă de obicei anestezia rahidiană sau spinală. Majoritatea afecțiunilor le tratăm prin această anestezie spinală, pe tractul urinar inferior - litiază, adenom de prostată, tumorile vezicale operate endoscopic se realizează sub anestezie spinală, pacientul nu simte nimic, este anesteziat de la brâu în jos și recuperarea bineînțeles e rapidă", a mai spus medicul.

Potrivit medicului Mihai Dumitrache, "pacientul își revine foarte repede și după 3, 4 ore deja este în ambulator".

Ce rol joacă sonda. Este montată pentru a preveni infecțiile sau pentru a le elimina

 

O sondă urinară este utilizată de obicei atunci când oamenii au dificultăți în a urina în mod natural și poate fi folosită pentru a goli vezica urinară înainte sau după o intervenție chirurgicală și pentru a ajuta la efectuarea anumitor teste.

"Sonda de montează pentru a ajuta pacientul să urineze. De multe ori după această intervenție există posibilitatea de a sângera în cantități reduse și atunci sonda ajută să-și revină inclusiv după anestezie.

În cursul anesteziei este anesteziat și tractul urinar inferior și pacienții pot avea dificultăți de urinare, motiv pentru care se optează pentru a menține sonda urinară.

De cele mai multe ori pacientul poate pleca acasă cu sonda urinară fără absolut nicio problemă pentru a evita o prelungire a șederii pacientului în spital", ne-a mai spus medicul Mihai Dumitrache.

Cât timp ar trebui să o țină pacientul sonda

"Depinzând de tipul de intervenție la care le expunem. După litiază, dacă tratăm doar litiaza vezicală, de obicei pacientul pleacă fără sondă urinară, a doua zi.

Dacă în timpul intervenției s-a realizat și tratamentul adenomului de prostată, adică rezecția de prostată, atunci sonda se va menține un număr de una, două sau chiar 3 zile", a conchis medicul Mihai Dumitrache.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel