Sorina Pintea: Prevenţia în sănătate este foarte importantă, dar în oncologie poate face diferenţa

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Foto: DC MEDICAL
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Foto: DC MEDICAL

În fiecare an, la 1 octombrie, este marcată Ziua luptei împotriva cancerului de sân, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare cu privire la cancerul de sân şi de a sublinia importanţa campaniilor de informare, a prevenţiei şi programelor de screening.

Prevenţia în sănătate este foarte importantă, dar în oncologie poate face diferenţa, bolnavul oncologic putându-se trata cu succes în multe cazuri dacă descoperă boala la timp, spune ministrul Sorina Pintea, în mesajul transmis cu ocazia Zilei de luptă împotriva cancerului de sân.

 

"În fiecare an, la 1 octombrie, este marcată Ziua luptei împotriva cancerului de sân, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare cu privire la cancerul de sân şi de a sublinia importanţa campaniilor de informare, a prevenţiei şi programelor de screening. Prevenţia în sănătate este foarte importantă, dar în oncologie poate face diferenţa. Bolnavul oncologic se poate trata cu succes în multe cazuri dacă descoperă boala la timp", afirmă ministrul Sănătăţii.

Sorina Pintea a menţionat că, începând de anul trecut, România beneficiază de aproximativ 21 milioane de euro pentru depistarea precoce a cancerului de sân.

Potrivit ministrului, MS a demarat programul de depistare precoce a cancerului de sân pentru care s-a primit aprobarea finanţării europene şi care se află în faza de implementare a etapei I care presupune dezvoltarea metodologiilor de testare, instruirea personalului ce va fi implicat în etape de screening, precum şi dezvoltarea de registre de screening.

Astfel, pe parcursul a cinci ani, peste 30.000 de femei vor beneficia gratuit de mamografii, dar şi de tratarea precoce a leziunilor precanceroase mamare.

"Tot în cadrul proiectului vor fi finanţate acţiuni de achiziţie de echipamente (aparatură de laborator necesară derulării acţiunilor de screening/ aparatură de evaluare a leziunilor incipiente mamare: mamografe, ecografe, puncţie/ biopsie asistată, suport informatic de telemedicină pentru dublă citire cu arbitraj, suport informatic pentru bazele de date, unităţi mobile, sistem informatic de stocare a imaginii etc.), dar şi acţiuni de sprijinire a femeilor, în special a celor diagnosticate în programul de screening pentru cancerul de sân", arată ministrul.

În opinia sa este nevoie continuă de educare, informare şi prevenţie în domeniul oncologiei.

"Doamnelor, înainte de a fi ministrul Sănătăţii, sunt femeie şi mamă! Vă încurajez să luaţi cele mai corecte decizii, atât pentru sănătatea dumneavoastră, cât şi pentru binele familiilor. Mergeţi la un control medical anual! Prevenţia ne poate salva viaţa!", transmite Sorina Pintea

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel