Spania și Israel confirmă primele cazuri din 2022 de „flurona”, infecția simultană cu gripă și coronavirus

Dana Lascu |
Data publicării:
Primele cazuri confirmate. Foto: Pavel Danilyuk, de la Pexels
Primele cazuri confirmate. Foto: Pavel Danilyuk, de la Pexels

Israel și Spania au confirmat, în ultimele 24 de ore, mai multe cazuri de coinfecție cu virus gripal și coronavirus, denumită „flurona”. Experții nu pot spune, deocamdată, dacă această coinfecție este sau nu mai periculoasă ca boala COVID. Primele cazuri de astfel de coinfecție au fost înregistrate în 2020 și s ecrede că la începutul pandemiei de fapt gripa a „mascat” primele cazuri de COVID. 

Regiunea spaniolă Catalonia a identificat mai multe cazuri de „flurona”, așa cum a fost denumită infectarea simultană cu gripă și coronavirus. Sunt primele cazuri de anul acesta descoperite în Spania, dar sunt puţine şi nu prezintă deocamdată o evoluţie mai severă decât infectarea doar cu coronavirus, arată experții citați de EFE și El Pais. 

Deşi nu este o situaţie des întâlnită, într-o perioadă cu circulaţie virală intensă poate surveni coinfecția cu doi patogeni într-un organism, explică un medic spaniol, Gemma Craywinckel, precizând că deocamdată nu s-a observat ca noile cazuri de „flurona” să fie mai grave decât boala COVID-19 de una singură.

Preocupantă este, în schimb, posibilitatea saturării sistemului sanitar de înmulţirea cazurilor de COVID-19, care se traduce printr-o creştere constantă a internărilor, inclusiv la ATI, şi a deceselor, mai spune Gemma Craywinckel. 

Spania trece în prezent prin al şaselea val de COVID-19, mai virulent decât cele precedente şi alimentat de noua variantă Omicron a coronavirusului, înregistrând pe o perioadă de 14 zile (actualizată ultima dată joi) o rată de incidenţă de 1.775 de infectări la o sută de mii de locuitori. Capacitatea la ATI este ocupată în proporţie de 19% pe ansamblul Spaniei şi de peste 37% în regiunea Catalonia, notează Agerpres.

Primul caz și în Israel

Ministerul israelian al Sănătății a confirmat, duminică, pentru agenția EFE că a fost detectat primul caz de infectare simultană de gripă și coronavirus și în țara sa. Pacienta era o gravidă nevaccinată care a fost externată pe 30 decembrie 2021, după ce a fost tratată pentru simptome ușoare asociate infecției.

Totuși aceste cazuri nu sunt primele înregistrate, ci au mai fost câteva la începutul pandemiei. Sonia Zúñiga, cercetător la Centrul Național de Biotehnologie (CSIC), din Madrid, a explicat pentru El Pais: „i se dă multă amploare, dar coinfecția cu gripă și SARS-CoV-2 s-a văzut deja la începutul [pandemiei] și se vede acum în mai multe țări, inclusiv în Spania”. El spune că faptul că nu s-au înregistrat multe cazuri, poate fi, în parte, datorat măsurilor adoptate pentru combaterea coronavirusului, precum precum purtatul măștii și distanțarea socială, ceea ce a oprit răspândirea gripei în ultimele două sezoane. Acum, „este normal ca odată cu relaxarea măsurilor să apară aceste cazuri”, a subliniat Zúñiga.

În Spania, o echipă de cercetători de la Spitalul Clinic San Carlos din Madrid a publicat primul raport caz de infecție simultană în aprilie 2021 (link direct raport de caz), în urmă cu aproape un an. Acel caz a fost observat la o femeie internată pe 18 ianuarie 2020, cu o lună înainte de apariția primelor cazuri oficiale în Spania continentală. Potrivit autorilor studiului, epidemia cu virus de gripă A din iarna respectivă a reușit să mascheze, cel mai probabil, primele cazuri de coronavirus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel