Sparanghelul, bogat în folat. Deficitul lui, asociat cu DEMENȚA și mortalitatea

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Sparanghelul, bogat in folat. FOTO Pexels @Aphiwat chuangch
Sparanghelul, bogat in folat. FOTO Pexels @Aphiwat chuangch

Deficitul de folat, element care se găsește cel mai mult în sparanghel, este asociat cu demența.

Nivelul de folat din sânge scade odată cu vârsta, iar deficitul acestuia afectează funcția cognitivă,  precum și semnalizarea nervoasă din creier, fapt care poate crește riscurile de demență și de deces, potrivit unui studiu, notează Medical News Today.

O proporție semnificativă a adulților în vârstă se poate confrunta cu deficiența de folat, sau vitamina B9.

Potrivit autorilor celui mai recent studiu, ”dovezile sugerează că deficiența de folat seric crește probabilitatea unor deficite de performanță cognitivă și de funcționare neurologică”.

Ar putea rezulta că deficiența de folat ar putea influența riscul de demență. Cu toate acestea, până în prezent, studiile observaționale care au căutat o potențială relație au generat rezultate contradictorii.

Recent, cercetători din Statele Unite și Israel au coordonat un studiu de cohortă de mari dimensiuni pentru a investiga mai mult.  Aceștia au descoperit că deficitul de folat  seric se corelează într-adevăr atât cu riscul de demență, cât și cu mortalitatea din toate cauzele.

13% dintre participanți au deficit de folat 

Cercetătorii au analizat dosarele medicale a peste 27.000 de persoane cu vârste cuprinse între 60 și 75 de ani. Aceste persoane nu au avut nicio demență preexistentă timp de cel puțin 10 ani înainte de a le fi verificat nivelul de folat din sânge.

Cercetătorii au monitorizat înregistrările pentru un diagnostic de demență sau deces. Aproximativ 13% dintre participanți  au avut niveluri de folat seric sub 4,4 nanograme pe mililitru, ceea ce indică o deficiență de folat. În rândul persoanelor cu cantități insuficiente de folat, ratele de demență au fost de 3,4%. Ratele de deces, indiferent de cauză, au fost de puțin sub 8%.

Participanții fără deficiență au înregistrat rate de demență de 3,2%, iar ratele de deces din orice cauză s-au ridicat la aproape 4%, se mai arată în studiul menționat.

După ce au luat în considerare afecțiunile concomitente, cum ar fi diabetul, deficitul de vitamina B12, declinul cognitiv și depresia, cercetătorii au asociat deficitul de folat cu un risc cu 68% mai mare de diagnostic de demență. Participanții cu deficiență de folat aveau un risc de trei ori mai mare de a muri din orice cauză.

Vezi și: Care sunt cauzele gustului metalic în gură și ce remedii există. Alzheimer, printre bolile ce îl determină

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel