Specialiştii de la Institutul Regional de Oncologie, grup de suport online pentru bolnavii de cancer din Moldova

Specialiştii de la Institutul Regional de Oncologie, grup de suport online pentru bolnavii de cancer din Moldova - Foto: Pexels @Thirdman
Specialiştii de la Institutul Regional de Oncologie, grup de suport online pentru bolnavii de cancer din Moldova - Foto: Pexels @Thirdman

Grup de suport online oferit bolnavilor de cancer din Moldova de specialiştii de la Institutul Regional de Oncologie.

Specialiştii de la Institutul Regional de Oncologie (IRO) din Iaşi vor oferi, în cursul lunii mai, un cadru de întâlniri online gratuite pacienţilor din zona Moldovei care suferă de cancer şi au nevoie de suport psihic pentru a gestiona mai bine impactul bolii.

Managerul IRO Iaşi, Mirela Grosu, a declarat că aceste întâlniri online sunt organizate pentru ca pacienţii diagnosticaţi cu cancer care au nevoie de sprijin să îşi înţeleagă mai bine boala şi stările emoţionale prin care pot trece.

"Întâlnirile sunt realizate în parteneriat cu Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România şi vizează organizarea unui grup de suport multidisciplinar gratuit dedicat pacienţilor care suferă de cancer mamar, cancer pulmonar şi alte tipuri de cancere. Proiectul se numeşte 'Împreună pentru tine', se desfăşoară online şi este realizat cu sprijinul Roche România", a declarat managerul IRO Iaşi, Mirela Grosu, citează Agerpres.

Potrivit sursei citate, scopul principal al grupului de suport "Împreună pentru tine" este să îi ajute pe pacienţii cu cancer să gestioneze mai bine impactul bolii şi să ştie la ce să se aştepte.

"Astfel, pacienţii află cum să vorbească deschis despre emoţiile lor, ce rol are alimentaţia, cât de importantă este mişcarea, ce presupune şi cum funcţionează tratamentul pe care îl primesc. O înţelegere mai bună a bolii şi întâlnirea cu alte persoane aflate în aceeaşi situaţie îi poate ajuta să îşi îmbunătăţească starea psihică şi să nu se izoleze. De asemenea, aceste întâlniri se adresează şi aparţinătorilor", a declarat Mirela Grosu.

"Diagnosticul de cancer vine cu un tăvălug de emoţii şi cu o mulţime de întrebări"



Managerul IRO a spus, totodată, că echipa medicală din acest grup de suport este formată din psihologi, nutriţionişti, kinetoterapeuţi, oncologi, pneumologi, imagişti, radioterapeuţi şi chirurgi.

"Cancerul este o boală care are nevoie de o echipă multidisciplinară, complexă care să vină în sprijinul pacienţilor şi să îi ajute să înţeleagă tot procesul prin care trec de la diagnostic la tratament. De aceea, ne bucurăm că reuşim să facem aceste întâlniri pentru bolnavii din zona Moldovei. Cu siguranţă le vor fi de folos informaţiile pe care le vor primi de la specialiştii noştri. Îi aşteptăm să se înscrie în număr cât mai mare şi mai vreau să le spunem un lucru: să nu uite că nu sunt singuri", a declarat managerul IRO.

Întâlnirile grupului încep în prima săptămână din mai şi se desfăşoară online săptămânal, pe Zoom, iar înscrierile se fac telefonic, prin call center, la numărul 021.253.05.91/tasta 3.

"Diagnosticul de cancer vine cu un tăvălug de emoţii şi cu o mulţime de întrebări. Prin acest grup de sprijin, vrem să creăm un cadru în care pacienţii să se simtă în siguranţă şi să aibă acces la toate informaţiile de care au nevoie, dar nu reuşesc să le discute în timpul consultaţiilor. În cadrul întâlnirilor, ei pot primi instrumentele potrivite ca să treacă mai uşor prin povara bolii", spune Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Cancerul de sân, cel mai frecvent dintre toate tipurile



Conform statisticilor, cancerul de sân este cel mai frecvent dintre toate tipurile de cancere la femei şi reprezintă principala cauză de deces prin cancer la femeile europene, potrivit Societăţii Europene de Oncologie Medicală. În România, aproape 4.000 de femei au pierdut lupta cu cancerul de sân în 2020, ceea ce înseamnă 11 femei pe zi. În ceea ce priveşte cancerul pulmonar, este cel mai frecvent tip de cancer din România, cu aproximativ 12.000 de cazuri noi pe an, dar şi cu cea mai mare mortalitate, 10.779 decese.

În evidenţele IRO Iaşi se aflau în anul 2021 un număr de 15.934 de pacienţi, din care 3.020 au reprezentat cazuri noi. Cele mai multe cazuri de cancer aflate în 2021 în evidenţa IRO Iaşi sunt cele de sân, 3.526 cazuri, din care 303 au fost cazuri noi.

De asemenea, în 2021 se aflau în evidenţă 1.342 cazuri de col uterin, din care 94 au fost cazuri noi. Tot în 2021 la IRO Iaşi se află în evidenţă 1.040 cazuri de cancer bronhopulmonar, din care 373 cazuri noi.

Un număr mare de cazuri aflate în evidenţele IRO Iaşi este şi cel a cancerelor colo rectale - 2.975, din care 455 cazuri noi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel