Stângacii, avantaje și dezavantaje la care nu te-ai fi gândit. S-a crezut chiar că aveau un legământ cu diavolul

DCMedical Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Stângacii au avantaje și dezavantaje   Foto: pixabay.com
Stângacii au avantaje și dezavantaje Foto: pixabay.com

A fi stângaci poate aduce avantaje, dar și dezavantaje. În trecut, chiar se credea că stângacii aveau un legământ cu diavolul.

A fi stângaci are avantaje și dezavantaje. Lovirea coatelor în timp ce scrii cu o persoană ce scrie cu dreapta, așezată lângă tine; o mână care este acoperită cu cerneală pe măsură ce o deplasați peste scris; o foarfecă care nu poate fi ținută normal. Toate acestea sunt mici neplăceri cu care se confruntă adesea persoanele stângace. Cu toate acestea, există și alte lucruri pe care este posibil să nu le știți despre stângaci. Le vom enumera pentru dvs.

12 procente

Doar 12 la sută din populație este stângace, dar acest procent crește încet. Deși în majoritatea țărilor, a fi stângaci a fost acceptat de mult timp, există încă țări care nu acceptă ca cineva să fie stângaci. Din fericire, este din ce în ce mai acceptat și, prin urmare, procentul de oameni care își îmbrățișează această trăsătură crește încet. În 1860 s-a crezut chiar că oamenii stângaci aveau un legământ cu diavolul.

Alergii mai frecvente

Ești stângaci și facei alergii primăvara? Nu este surprinzător. Cartea Cerebral Dominance: The Biological Foundation, arată că persoanele stângaci au de 11 ori mai multe șanse să fie alergici la ceva. De asemenea, au șanse de 2,5 ori să dezvolte o boală autoimună.

Mai sensibil la migrene

Viața unui stângaci nu este întotdeauna un pat de trandafiri. De asemenea, se pare că persoanele care sunt stângace au migrene de două ori mai des decât celelalte persoane.

Somn neliniștit

Cu toții ne mișcăm uneori în somn, dar este mult mai frecvent la stângaci. Fenomenul tulburării periodice a mișcării membrelor (PLMD) este mult mai frecvent în rândul stângacilor. PLMD este o afecțiune în care membrele se mișcă involuntar în timpul somnului. Un studiu din 2011 arată că 94 la sută dintre stângaci suferă uneori de acest lucru, comparativ cu 69 la sută dintre cei dreptaci.

Sunt mai inteligenți

Da, a fi stângaci poate avea și avantajele sale. Un studiu realizat în 2007 arată că persoanele stângace au, în general, un coeficient intelectual mai mare. Din păcate, nu știm exact cum funcționează acest lucru. Pentru a face acest lucru și mai confuz, în 2010 un alt studiu a susținut exact opusul.

Mai mulți bărbați stângaci

Diferențele de sex dintr-un sondaj pentru stângaci din 2008 au arătat că bărbații sunt mai adesea stângaci decât femeile. Cercetătorii au examinat datele a 144 de stângaci și au constatat că la bărbați este întâlnită cu 23% mai des decât la femei.

Mai buni în multitasking

Datele colectate de Consorțiul de cercetare din Illinois arată că oamenii stângaci sunt mai buni la multitasking decât cei dreptaci. De asemenea, se pare că oamenii stângaci își pot aminti lucrurile mai bine decât cei stângaci.

Văd mai repede sub apă

Nu știm cu adevărat cum a fost cercetat, dar se pare că un neurolog a descoperit că viziunea persoanelor stângaci se ajustează mai repede atunci când sunt sub apă decât viziunea persoanelor dreptaci.

Rularea limbii

Uneori, ca o glumă, ne întrebăm dacă cineva își poate înfășura părțile laterale ale limbii. Nu toată lumea o poate face și, aparent, mai puțini stângaci o pot face. Și, potrivit cercetărilor, se pare că doar 62,8% dintre stângaci își pot scoate limba rulată, comparativ cu 74,8% dintre cei dreptaci.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel